Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenegy évet kapott a feleségét feldolgozó hentes

2002.02.28. 16:36
Tizenegy év börtönre ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Paróczai Józsefet azért, mert négy évvel ezelőtt megölte egykori feleségét, majd feldarabolta, kifőzte és maradványait a Dunába szórta. A férfit annak ellenére mondták ki ismét bűnösnek, hogy a gyilkosságnak nem volt szemtanúja, továbbá sem a holttest, sem a gyilkos eszköz, sem pedig más közvetlen tárgyi bizonyíték nem került elő.
Nincs holttest, nincs szemtanú, nincs meg sem a gyilkos eszköz sem pedig bármilyen más tárgyi bizonyíték. De van viszont egy beismerő vallomás. Ebben és a helyszíni szemlén is a hentes és mészáros szakképzettségű Paróczai József részletesen beszámolt arról, hogy elvált feleségét 1998 áprilisában III. kerületi kutyatelepére csalta, ahol egy franciakulccsal leütötte, majd bárddal, késsel feldarabolta. A testrészeket egy nagy lábosban kifőzte, a maradványokat nejlonzacskókba, tejes ládákba tette, és másnap éjjel az északi vasúti összekötő hídról a hajózási útvonalnál a Dunába hajította. A leszűrt főzőlevet pedig egy gödörbe öntötte.

A hatóságoknak más bizonyítékok híján arról kellett dönteniük, hogy a vádlott rendőrségen többször megismételt beismerő vallomásának, vagy pedig az azt visszavonó és három éven át következetesen hangoztatott tagadásának hisznek-e. Az LB szóbeli indoklásában kiemelte a beismerő vallomásról készített rendőrségi videofelvétel bizonyító erejét. A felvételeken az Legfelsőbb Bíróság szerint egy megrendült, összetört, síró ember látható, aki rádöbbent cselekménye súlyára, és számot ad róluk. Az LB nem fogadta el azt a vádlotti, illetve védői érvelést, hogy a beismerés rendőri fenyegetés, pszichikai nyomás eredményeként született.

Semmilyen bizonyítékot nem találtak

A hatóságok a leggondosabb szakértői vizsgálatok mellett sem találtak értékelhető tárgyi bizonyítékot se a kutyatelepen, se a Duna-hídon, se pedig a maradványok szállítására használt autóban. Ezzel kapcsolatban a védő azzal érvelt: teljességgel lehetetlen, hogy egy ilyen cselekmény után ne maradnának nyomok. Erre hivatkozva az ügyvéd megalapozatlanság, felderítetlenség címén az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új bizonyítási eljárás lefolytatását indítványozta.

- Hol a felesége, ön látta utoljára - kérdezték az LB-n az utolsó szó jogán előadott védekezése közben Paróczait. - Ezt már sokan kérdezték tőlem, de láthatják - mutatott megbilincselt csuklójára a vádlott - meg van kötve a kezem, ez ügyben semmit nem tudok tenni. Az LB ítéletének indoklásában megjegyezte: bár ügyészi fellebbezés hiányában nem súlyosíthatja az elsőfokú döntést, úgy véli: megfelelő rosszallást kellene hogy maga után vonjon a tett kegyetlen brutalitása, az a körülmény, miszerint az elkövető úgy tüntette el áldozatát, gyermekei anyját a földi létből, hogy még eltemetni sem lehetett.