Paszkál
10 °C
15 °C

Tizenegy évet kapott a feleségét feldolgozó hentes

2002.02.28. 16:36
Tizenegy év börtönre ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön Paróczai Józsefet azért, mert négy évvel ezelőtt megölte egykori feleségét, majd feldarabolta, kifőzte és maradványait a Dunába szórta. A férfit annak ellenére mondták ki ismét bűnösnek, hogy a gyilkosságnak nem volt szemtanúja, továbbá sem a holttest, sem a gyilkos eszköz, sem pedig más közvetlen tárgyi bizonyíték nem került elő.
Nincs holttest, nincs szemtanú, nincs meg sem a gyilkos eszköz sem pedig bármilyen más tárgyi bizonyíték. De van viszont egy beismerő vallomás. Ebben és a helyszíni szemlén is a hentes és mészáros szakképzettségű Paróczai József részletesen beszámolt arról, hogy elvált feleségét 1998 áprilisában III. kerületi kutyatelepére csalta, ahol egy franciakulccsal leütötte, majd bárddal, késsel feldarabolta. A testrészeket egy nagy lábosban kifőzte, a maradványokat nejlonzacskókba, tejes ládákba tette, és másnap éjjel az északi vasúti összekötő hídról a hajózási útvonalnál a Dunába hajította. A leszűrt főzőlevet pedig egy gödörbe öntötte.

A hatóságoknak más bizonyítékok híján arról kellett dönteniük, hogy a vádlott rendőrségen többször megismételt beismerő vallomásának, vagy pedig az azt visszavonó és három éven át következetesen hangoztatott tagadásának hisznek-e. Az LB szóbeli indoklásában kiemelte a beismerő vallomásról készített rendőrségi videofelvétel bizonyító erejét. A felvételeken az Legfelsőbb Bíróság szerint egy megrendült, összetört, síró ember látható, aki rádöbbent cselekménye súlyára, és számot ad róluk. Az LB nem fogadta el azt a vádlotti, illetve védői érvelést, hogy a beismerés rendőri fenyegetés, pszichikai nyomás eredményeként született.

Semmilyen bizonyítékot nem találtak

A hatóságok a leggondosabb szakértői vizsgálatok mellett sem találtak értékelhető tárgyi bizonyítékot se a kutyatelepen, se a Duna-hídon, se pedig a maradványok szállítására használt autóban. Ezzel kapcsolatban a védő azzal érvelt: teljességgel lehetetlen, hogy egy ilyen cselekmény után ne maradnának nyomok. Erre hivatkozva az ügyvéd megalapozatlanság, felderítetlenség címén az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új bizonyítási eljárás lefolytatását indítványozta.

- Hol a felesége, ön látta utoljára - kérdezték az LB-n az utolsó szó jogán előadott védekezése közben Paróczait. - Ezt már sokan kérdezték tőlem, de láthatják - mutatott megbilincselt csuklójára a vádlott - meg van kötve a kezem, ez ügyben semmit nem tudok tenni. Az LB ítéletének indoklásában megjegyezte: bár ügyészi fellebbezés hiányában nem súlyosíthatja az elsőfokú döntést, úgy véli: megfelelő rosszallást kellene hogy maga után vonjon a tett kegyetlen brutalitása, az a körülmény, miszerint az elkövető úgy tüntette el áldozatát, gyermekei anyját a földi létből, hogy még eltemetni sem lehetett.