Piroska
-1 °C
5 °C

A hejcei túlélő értetlenkedik a légierő jelentésén

2006.03.02. 18:43
Nem ért egyet a hejcei repülőgépbalesetet vizsgáló jelentés megállapításaival a katasztrófa egyetlen túlélője, Martin Farkas, jelentette a Magyar Rádió pozsonyi tudósítója.

Hejcén idén januárban zuhant le a szlovák légierő Antonov típusú repülőgépe 43 katonával a fedélzetén, a gép békemisszióból hazatérő katonákat szállított Kassára.

A szlovák sajtóban megjelenő nyilatkozatok és a védelmi miniszter által nyilvánosságra hozott nem végleges eredmények arra engednek következtetni, hogy a pilóták hibáztak, eltévesztették a magasságot, miután már áttértek műszeresről szabad szemmel történő vezérlésre.

"Nem igaz az állítás, hogy a gép eltért az eredeti útvonaltól, mert tiszteletkört akart leírni a bázis, a kelet-szlovákiai tőketerebesi kaszárnya felett" - reagált a vizsgálat jelentéseire, és a sajtóban megjelent egyéb feltételezésekre a túlélő.

"Ostobaság, mindannyian siettünk haza - tette hozzá a 27 éves főhadnagy, aki azt is cáfolta, hogy valamiféle alkoholgőzös ünneplés folyt a repülőgép fedélzetén - Nem látott alkoholt senkinél és senki sem tűnt ittasnak."

Márciustól újra levegőben az Antonovok

A szlovák jelentés szerint a baleset vizsgálata még hónapokig, akár évekig is eltarthat. Az eddigi megállapítások szerint a gép vélhetően emberi mulasztás miatt nem ért célba, de a továbbiak során egyéb okok is feltárulhatnak.

A Pozsonyi Pravda értesülése szerint március végén ismét forgalomba állítják a szlovák hadsereg még meglévő három Antonovját, írja a Magyar Rádió honlapja.