Viola
-6 °C
-2 °C

3-an kórházban a miskolci csatornarobbanás miatt

2008.03.31. 19:11
80 méternyi csatornát kell kicserélni, miután apa és fia berobbantotta a rovarirtót Miskolcon, a munkát jövő héten kezdhetik.

A családi házak mellett a csatornarendszer is megsérült azon a területen, ahol a rovarirtó szer miatt robbanás történt szombaton Miskolcon. A kamerás vizsgálat szerint 80 méternyit kell kicserélni a hálózatból, mondta a Miskolci Vízművek (Mivíz) Kft. szolgáltatási ügyvezetője hétfőn az MTI-nek.

Három ember még mindig kénytelen bent tölteni a kórházban a hétfőről keddre virradó éjszakát.

Az eredetileg meglepően jó állapotban lévő kőagyag csatorna apróra tört, összeomlott a robbanás közelében, távolabb pedig repedések hálózzák be. Ezt a szakaszt így teljesen cserélni kell.

A javítási költségek finanszírozásáról annyit mondott, hogy azt megelőlegezi a társaság. Rendelkeznek vagyonbiztosítással, a félmilliós önrészt pedig a cég állja.

A robbanás utcájában lévő csatornarendszerbe több mint húsz lakás szennyvize érkezik. Várhatóan már a jövő héten elkezdik a munkát.

Megvizsgálták, hogy a rovarirtó szert csatornába öntő férfi rendelkezett-e megfelelő engedélyekkel. A szállítási-tárolási vizsgálat szerint a férfinek van engedélye a vegyi anyagok használatára. A tárolásra azonban nem, hiszen a veszélyes rovarirtókat külön telepen kell tárolni, mondta el Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI kérdésére.

Gondatlan közveszélyeztetés miatt kell felelniük

Miskolcon, az Avasalja utcában szombat délután azért történt robbanás a csatornahálózatban, mert a családi házas övezet egyik lakója rovarirtó szert öntött a szennyvízcsatornába.

A detonációban három családi ház megrongálódott. A rovarirtó szer miatt a levegőben is megemelkedett a gázkoncentráció, ezt a szakemberek folyamatosan méréssel ellenőrizték.

A robbanás után az érintett utcából 11 embert költöztettek ki, rajtuk kívül még körülbelül fél tucatnyian hagyták el a lakásukat önszántukból. Vasárnapra virradóra mindannyian rokonoknál töltötték az éjszakát, délután azonban mindenki hazatérhetett.

A miskolci rendőrkapitányság közveszély okozás gyanúja miatt indított nyomozást egy 65 éves és egy 30 éves miskolci férfi ellen. Szabadlábon védekezhetnek.

A gondatlanságból elkövetett közveszély okozás vétsége három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, minősített esetben öt év is kiszabható, a szándékos közveszélyokozás büntetési tétele pedig alapesetben 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!