Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tizenegyezer épületet veszélyeztet az árvíz

2006.04.04. 18:08
A Dunakanyarban már tetőzött a Duna, Budapestnél viszont egyre későbbre tolódik a tetőzés várható időpontja, a legutóbbi hírek szerint szerdán reggel várható. Szentendrén két gátat is építenek kedden, Visegrádra betört egy buzgár. Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint 30 milliárd forintos árvízkárra lehet számítani, de pénzhiány nem lesz.

22:59 | Hiller helyettesíti Gyurcsányt a kampányeseményeken

Az árvízi helyzet miatt Gyurcsány Ferenc valamennyi választási programját lemondta - mondta Hiller István kedden Mezőkövesden. A köztársaság miniszterelnökének most az a dolga, hogy irányítsa az árvízvédelmi munkákkal kapcsolatos döntéseket, összehangolja, koordinálja a védekezést, a szükséges döntéseket meghozza - mondta az MSZP elnöke. Hiller István közölte: a szocialista párt vezetése egyetértett ezzel a döntéssel, így Gyurcsány Ferenc hétfői, keddi, szerdai és csütörtöki kampányrendezvényeit lemondta, "az esetek döntő többségében én képviselem a szocialista pártot a rendezvényeken". A vitákat, így a Gyurcsány-Orbán vitát, illetve a csütörtöki miniszterelnök-jelölti négyes vitát természetesen megtartják, ezen az MSZP miniszterelnök-jelöltje részt vesz - tette hozzá.

22:40| Hajnalban tetőzik a Duna Budapestnél

Várhatóan szerdán hajnalban tetőzik a Duna Budapestnél 865 centiméteres vízállással, de a tetőzés időpontját nem lehet közelebbről meghatározni - közölte a Fővárosi Polgári Védelem sajtóreferense kedden este 9 óra után az MTI-vel. A szakértői előrejelzés a folyó felsőbb szakaszainak tetőzésétől, valamint az árhullám haladási sebességétől függ - mondta el Grafjódi Gabriella. Korábban a folyó tetőzését kedd estére jelezték, 860 centiméter körüli vízmagassággal. A 860 centiméteres vízszintet a Duna már kedden 16 órakor elérte, a vízügyi honlap adatai szerint 21 órakor 859 centiméteres vízállást mértek Budapestnél.

22:12 | Vízszint alatt a Margit sziget

A Duna vízszintje már a Margit sziget felett van, de az öt kilométernyi homokzsákból emelt gát csak a körben futó sétányig engedi a vizet. Egyes helyeken már közel egy méterrel van a Duna vízszintje alatt a sziget. >>>Olvassa el riprotunkat

20:12 | Újabb lezárt utak

Az árvíz miatt kedd délután lezárták Budapest határa és Dunakeszi határa között a 2-es utat, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó áradása miatt a Szegilong és Olaszliszka, valamint a Sárospatak és Apróhomok közötti alsóbb rendű utakat. MTI

20:02 | Két nap múlva tetőzhet a Tisza BAZ-megyében

Az előrejelzések szerint két nap múlva tetőzik a Tisza Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol jelenleg 550 ember dolgozik a gátakon - mondta keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője. Hozzátette: harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Bodrogon, valamint a Takta alsó szakaszán, másodfokú a riasztás a Hernádon és kedden este hat órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Sajón.

Az operatív törzs koordinálja az árvízvédekezési munkákat - hangsúlyozta az igazgatóság vezetője, aki jelezte, hogy a külföldi vízgyűjtő területek szakembereivel is folyamatosan tartják a kapcsolatot. "A szlovák kollégák a víztározók segítségével fogják vissza vizet, de egyelőre nem lehet megjósolni, mekkora lesz a Tisza vízszintje tetőzéskor" - mondta Rétközi Ferenc. A Tisza magas vízállása a Bodrogon is gondot okozhat, így ott is megerősítették a védműveket. MTI

19:21 |Biztonságos helyen legelnek a szürkemarhák

Az árvíz elől a Barcs környéki legelőkre menekítettek 37 szürkemarhát a Duna mellől - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) területi igazgatója kedden kora este az MTI-vel. A DDNP tulajdonában lévő állatokat a Drávaszentes határában lévő területre szállították, ahol velük együtt összesen 93 szürkemarha legel biztonságos környezetben. MTI

19:21 |Tizenegyezer épületet veszélyeztet az árvíz

A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 folyamkilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár, és 516 főt kellett kitelepíteni az árvíz és belvíz miatt - hangzott el az úgynevezett "kormányzati koordinációs bizottság operatív törzs" keddi ülésén. Muhoray Árpád dandártábornok, az operatív törzs vezetője ismertetése szerint több mint 11 ezer épületet és 32.600 főt veszélyeztet az ár- és belvíz.

Az árvízzel kapcsolatban elhangzott, hogy hosszú védekezésre kell számítani. A Margitszigetet eddig sikerült megvédeni, lezárták az Óbudai szigetet és a Népszigetet, a III. kerületben, a Római parton és Pünkösdfürdőnél pedig jelenleg is folyik a fő védvonal megerősítése.

A védművekről Muhoray Árpád elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a gátak állapota jó, Komárom-Esztergomban "nagy munkát kell végezni", hiszen a védművek nem magasak, valamint a vasúti töltések is veszélyben vannak. Ezen a területen öt kilométeres nyúlgátat kellett építeni, valamint korlátozni kellett a vasúti és közúti forgalmat. Pest megyében 22 településen rendkívüli a védekezés.

A vízzel körülzárt Kisorosziban a közlekedést komppal oldják meg, de vészhelyzet esetére rendelkezésre áll egy katonai helikopter is. A dandártábornok megemlítette, hogy ez idáig hét magánhelikoptert is felajánlottak tulajdonosaik, melyeket az Országos Mentőszolgálat "tart nyilván". MTI

19:08 |Tetőzés a Dunakanyarban

Tetőzött a folyam a Dunakanyarban, buzgárok továbbra is vannak, gátszakadás nem történt - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Visegrádon továbbra is a buzgárok elleni védekezés a legfontosabb, a Dunakanyarban azonban nincs több homokzsákra szükség - mondta a szóvivő. A Tiszánál megkezdték a nyári gát építését Tiszadobnál - tette hozzá Dobson Tibor. A katasztrófavédelmi szakember nem tud rendkívül nagy számú kitelepítésről az országban az árvíz miatt. MTI

18:44 | Szivárgott a víz az Erzsébet hídnál

Csaknem harminc méteres szakaszon szivárgott a Duna vize a homokzsákfalon keresztül az Erzsébet-híd alatt, s amíg véget nem vetettek a szivárgásnak, az autókat a villamossínekre kellett terelni - tájékoztatta Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője kedden az MTI-t.

A szóvivő szerint a délutáni órákban kezdett el szivárogni a homokzsákokból emelt falból a víz. A szakemberek védekezésül egy úgynevezett ellennyomó medencét építettek, amelyben a befolyt víz összegyűlve megakadályozza a további szivárgást. A munkálatokkal délután öt órára végeztek. Az ellennyomó medencét az úttestre építették, ezért kellett elterelni az autós forgalmat. MTI

18:22 | Egyre több budapesti védi a szentendrei gátakat


Diákok a szentendrei gáton

Nagyon bizakodók a kaszinónál lévő ideiglenes gát védői,. Jelenleg nincsenek buzgárok és nem fenyeget a közvetlen veszélye annak, hogy fel kell adni a csütörtökön és pénteken épített gátat. Veszélyt inkább a gát átvizesedése jelenthet a következő napokban. A 760 centiméteres vízszint már nem emelkedik tovább, de azért nagy szükség van az önkéntesek munkájára, különösen az éjszaka dolgozókéra.

Akik most érkeznek a gátra, a Spar-nál lévő homokdepóhoz, vagy a 11-es úthoz irányítják. A fő útnál éjfélre építik ki a második védelmi vonalat, ami akkor tartja meg a vizet, ha a gát átszakadna. Ezen a területen körülbelül 150 ember él, van néhány üzem, valamint egy laktanya.

Dietz Ferenc a frissen megválasztott fideszes polgármester elmondta, a hírek hatására már nemcsak a szentendreiek, hanem egyre nagyobb számban budapestiek is jelentkeznek árvízi munkára. Arányuk jelenleg több mint húsz százalék. Nem kizárt a szép számmal megjelent budapesti Orbán Viktor felszólítására érkezett a gátakhoz, de a nap folyamán a miniszterelnök által életre hívott Amőba baloldali társasjáték szervezői is az árvízhez mozgósították tagjaikat.

18:15 | Légifelvételek a Dunakanyarból


Fotó: Barakonyi Szabolcs

18:11 | A budapesti apadás üteme

A Budapestnél kedden éjszaka tetőző dunai árhullám becslések szerint öt-hat nap alatt apad az alsó rakpart szintje alá - jelentette ki Reich Gyula vízügyi szóvivő. A legmagasabb vízállás pár napos apadás után csökken 800 centiméter alá, majd azt követően némileg gyorsabban süllyedhet a víz a rakpart 600 centiméteres szintjéig.

18:07 | 2-3 milliárdos kár a közutakban

Az árvízi helyzet miatt a közutakban eddig 2-3 milliárd forintos kár keletkezett, ezért is üdvözlendő a kormány döntése, hogy a vis maior pénzügyi keretet megnyitotta, mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden Budapesten. Kóka közölte, hogy az M0-ás északi Duna-hídjának építését felfüggesztették, és megerősítette, hogy a dunaújvárosi híd kivitelezésével is leálltak az építők, ami várhatóan legalább háromhetes csúszást jelent az eredetileg tervezett átadási időponthoz képest.(MTI)

18:05 | A 11-es út járható Szentendrénél

A város szélén 150-200 diák pakolja zsákokba a homokot, ezeket viszik a gáthoz meg az úttorlaszokhoz, jelenti az Index a helyszínről. A 11-es út jól járható, nem kezdték még pakolni a zsákokat az útra. Szentendrénél várhatóan este tetőzik a Duna.

17:58 | Nagymaros tetőzik, Budapesten alig emelkedik a víz

Esztergomnál 765 centiméternél délben tetőzött a Duna, és Nagymarosnál is úgy tűnik, a jelenlegi 714 cnm-nél nem emelkedik tovább, Esztergomnál két centimétert csökkent a vízállás, közölt a Vízügyi Igazgatóság az Indexszel. Budapesten délután három óra óta 860 cm-es a Duna, az utóbbi hat órában lassan, csupán két centimétert emelkedett. A több órásra várt tetőzés éjszaka fejeződhet be a mostani vízszintállásnál. Vízszintemelkedés várható holnapután, amikorra 13 mm-es csapadékot jeleznek előre.

16:38 | Szombatra várják a tetőzést a Duna alsó szakaszán

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna alsó, baranyai szakaszán kedden. A Duna vízszintje Mohácsnál a legfrissebb adatok szerint 856 centiméter és tovább emelkedik. A tetőzést szombatról vasárnapra virradó éjjel várják. Az előrejelzések szerint a folyó vízszintje eléri a 965 centimétert. Ennél magasabb vízszint Mohácsnál eddig csak kétszer volt. Az 1956-os jeges árvíz idején 1010 centimétert, 1965-ben pedig 984 centimétert mértek. (MTI)

16:37 | Csak a tömeg közlekedhet a Bem rakparton


Olvasónk fotói

Budapesten a Bem rakpartot a rendőrök lezárták a forgalom elől, csak a buszok és a helyi lakosok hajthatnak be a kétirányúsított Fő utcába a Clark Ádám térről, a Margit-híd alatt egysávosra szűkül az út. A környező éttermek, kocsmák egyike, másika már bezárt, mert több pincét is elöntött a víz, jelenti az Index a helyszínről.

16:26 | Vácon a Gombás patak fenyeget - az edzés nem állt le

Vácon leginkább a Gombás patak visszaduzzadása okoz gondot, a Földváry lakótelep 120 lakásának áramellátását fenyegeti a víz, mondta el az Indexnek Ferjancsics László alpolgármester. A váci stadiont reggelre már elöntötte a víz. De a csapat edz a pálya egy részén, ugyanis feljutó helyen van az NB1 B-ben.

16:07 | Rendőri kísérettel vonulnak a szivattyúk

A rendőrség felvezetésével viszik a szivattyúkat Visegrádra, adta hírül az InfoRádió. A rendőri segítségre azért van szükség, mert a forgalmi dugók miatt nehéz kijutni a városból.

15:55 | Csak még egy Horn-fórum, aztán vége

Az árvíz miatt MSZP és az SZDSZ befejezi a kampányt Komárom-Esztergom megyében, jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a szocialista párt megyei elnöke, Lukács zoltán. "Az Új Magyarország programot bemutató kamion megjelenésének kivételével minden erre a hétre tervezett eseményünket lemondjuk, Horn Gyula dorogi fórumával befejezi a kampányt az MSZP"-áll a közleményben. (MTI)

15:46 | A Balaton jól van

A Balatonra és vízgyűjtőterületére hulló bőséges csapadék miatt a Balaton vízállása magas, meghaladja a felső szabályozási szintet (115 centiméter), emiatt folyamatos a vízleeresztés a Sió-csatornán, áll az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet közleményében. Az algaszaporulat nem utal semmilyen szélsőséges helyzetre, az algák mennyiségét jellemző klorofill koncentráció 10-20 mikrogramm literenként, ami a kutatóintézet szerint kiváló vízminőséget jelez.

15:14 | Szesztilalomnak örülne a visegrádi kocsmáros

A buzgár egyre nagyobb területet veszélyeztet Visegrád központjában, jelenti az Index a helyszínről. A kerítéseket sok helyen megbontották, hogy a terepjárók - errefelé különösen sok a Toyota - be tudják hordani a homokzsákokat a telkekre. A nagy sárban azonban sorra akadnak el és koccannak neki a házaknak, kerítéseknek.

A legtöbb kocsma, vendéglő bezárt Visegrádon, de a Gambrinus továbbra is üzemel. Igaz a pultos nem örül neki, szívesebben lenne kint a gáton, mert, mint mondja, ott hasznosabbá tudná tenni magát. A nagymarosi szesztilalmat helyesli, szerinte itt is lehetne hasonló rendeletet hozni, de nem a vendégek, hanem a pultosok miatt, akik így az árvízi védekezésen dolgozhatnának.

Visegrádon az alkohol nem hátráltatja a munkát, néhány megfáradt gátépítő tér csak be egy-két sörre, majd mennek tovább, ahogy fogalmaznak, aláírni a jelenléti ívet. A nyugdíjasok ülnek naphosszat a Gambrinusban, egyikük jó üzletet csinált Józsi bácsival, aki 150 Ft-t kért kölcsön borra, de holnap már 160-at kell visszaadnia.

15:09 | Egy sáv járható a Margit híd alatt - óriási a dugó

A Margit híd alatt, ahol reggel beszakadt az útburkolat, már csak egy sáv járható. Váltakozó irányban megy a forgalom. Nagyon nagy a dugó, rendőrök irányítják a forgalmat, jelenti az Index helyszíni tudósítója. A 19-es és a 41-es villamos is kényszerpihenőt tartott , mivel a Vízművek egyik aggregátora vontatás közben elakadt a síneken. A villamosforgalom negyed 4 körül indult újra.

14:41 | Csak a Tisza árad Szlovákiában

Mérsékelten ugyan, de már apadni kezdett a megáradt folyók többsége kedden Szlovákiában. Délben a keleti végeken folyó Latorcán és Bodrogon már az előző értéknél alacsonyabb vízállást mértek, de a Tisza még mindig árad. Arra számítanak, hogy a várhatóan tovább áradó Tisza visszanyomja a vizet a kisebb folyókba, elsősorban a Bodrogba. Kellő biztosítéknak ígérkezik azonban az 52 millió köbméter víz befogadására alkalmas bési (Besa) tározó, amely egyelőre csak egyharmad részben telített.(MTI)

14:32 | Gyurcsány: 30 milliárd forintos kárra számíthat az ország

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el, és döntött arról is, hogy anyagi gátjai nem lesznek a védekezésnek. Gyurcsány Ferenc szerint a károk elérhetik akár a harmincmilliárd forintot is. Bővebben >>

14:25 | Készültség Szerbiában is

A Duna és a Tisza teljes szerbiai szakaszán árvízvédelmi intézkedéseket léptettek életbe kedden, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy a védekezéshez szükséges pénzforrások és megfelelő szabályozás híján komoly gondok adódhatnak. A Temes, a Száva és a Drina bizonyos szakaszain is készültség van érvényben. A magyar határnál fekvő Bezdánnál a Duna egy nap alatt 36 centi méterrel nőtt.

A vajdasági árvízvédelmi intézkedések vezetője, Mikro Galonja szerint a Dunán a négy évvel ezelőttinél is magasabb árvíz várható. A legkritikusabb helyzet a Tisza dunai torkolatának bánáti partján, Titelnél állhat elő, ahol várhatóan már csütörtökön rendkívüli árvízvédelmi intézkedéseket léptetnek életbe. (MTI)

14:19 | Persányi: Páratlanul súlyos a helyzet - hajózási tilalom

Az ország folyóin 1 574 kilométer hosszan tartanak harmadfokú vagy rendkívüli védekezést, az árvízi helyzet páratlanul súlyos, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. Mind a vízmennyiség, mind annak kiterjedése, mind pedig az ár tartósságának tekintetében példátlan helyzet alakult ki. A folyók felső szakaszain mért apadás ellenére sem várható jelentős és gyors javulás, ráadásul további csapadék is várható a vízgyűjtők területén.

Persányi délelőtt Sólyom László köztársasági elnöknél járt és a többi közt azt kérte, hogy a "kampánycélokból megjelenő ellenzéki vonulatot, amely az árvizet használja pánikkeltésre (...), segítsen megállítani. (...) Nincsen szükség pártbizottságokra, nincsen szükség rémhírekre, Magyarországon van elegendő erő, pénz, (és) az önkormányzatok megkapnak mindent a védekezésükhöz". Kitért arra is, hogy az árvíz miatt Magyarországon hajózási tilalom lépett érvénybe.

14:03 | Ivóvíz-korlátozás Dobogókőn

Dobogókőn is elrendelték az ivóvíz-korlátozását kedden a dömösi vízbázisról kitermelt ivóvíz minőségének romlása miatt. A településre lajtoskocsikkal és teherautókkal szállítják a szénsavas és szénsavmentes ivóvizet. Amíg a Duna vízszintje ilyen magas marad nem tudják fertőtleníteni a vízhálózatot, így több napig így biztosítják az ivóvizet. (MTI)

14:01 | Csak 7 méter magas Dunát jeleztek előre


Nézze meg olvasónk képeit a Hajógyári szigetről!

Hiába készülnek napi és heti előrejelzések, egy hete még csak azt hitték, 7 méter körül fog tetőzni a Duna. Az éghajlatkutató szerint az elmúlt napok szélsőséges időjárási eseményeiért a globális felmelegedés felelős. Bővebben >>

13:51 | Tudta-e Ön? - A nyúlgát

Ideiglenes jellegű, földből vagy földből és földes zsákból és pallókból rövid idő alatt létesíthető, kisméretű (50-60 cm koronaszélességű) gát, melyet a töltés koronáját meghaladó magasságú árvíz esetén - töltésmeghágás ellen - építenek. Gyakran alkalmazott formája a homokzsákból épített nyúlgát. A nyúlgátat a gátkorona vízoldali élén építik. A nyúlgát magassága általában 60-70 cm. A nyúlgát a kiöntött árvíz lokalizálására is alkalmazható. (Forrás: Vízügyi Igazgatóság

13:29 | Orbán: Legyen pénz és paripa!

Újjáépítési garanciát hirdetett Orbán Viktor Nagymaroson, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje arra tett ígéretet, hogy az árvízben károsult házak tulajdonosait kárpótolják. Referenciaként a beregi újjáépítést hozta fel. Beszámolt arról is, hogy árvízvédelmi bizottságot hoztak létre, ennek vezetője Fónagy János korábbi vízügyi és közlekedési miniszter. A bizottság követi az eseményeket, tanácsokat adnak, oda mennek, ahol a legnagyobb baj van.

Orbán szerint egy kormánynak árvíz esetén háromszor van dolga: előtte, alatta, utána. Azt mondta, arról nem most kell beszélni, hogy mi történt előtte, a gátépítésről pedig az árvíz után kell levonni a tapasztalatokat. "Legyen pénz és paripa" - mondta, majd hozzátette, Nagymaros egyetlen forintot sem kapott. Orbán szerint lelkesedésből lehet gátat építeni, de a kormánynak pénzt kell biztosítania a védekezésre. Persányi Miklósnak azt üzente, ő is ellenzi a kampányturizmust, "a víznek nincs színe, a víz nem válogat". Az államfőnek levelet író vízügyi miniszternek azt mondta, számíthat rájuk.

13:20 | A visegrádi polgármester a Dunakanyar védrendszerét hiányolja

Katasztrófa sújtotta övezetre hasonlít Visegrád, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A 11-es úton homokzsákokkal megrakott terepjárók cirkálnak, a védelmi pontoknál emberek tucatjai dolgoznak, sok autón nemzeti színű zászló lobog. Sok helyen átfolyik a víz a nyúlgátakon.

Azért zárták le a várost az autók elől, mert megjelentek a katasztrófaturisták, mondta el az Indexnek Visegrád polgármestere. Az utóbbi napokban rengeteg busz, autó érkezett a városban, miközben a helyiek a 11-es úton pakolták a zsákokat. A turisták tömege akadályozta a munkát.

Hadházy Sándor azt mondta: három éve akarja elérni, hogy a kormány alkossa meg a Dunakanyar védelmi rendszerét. Ez egy több milliárdos beruházás volna, de a kormány az ügyben szerinte semmit sem tett. A védelmi költségek a városban 24 millió forintnál tartanak. Az állam Hadházy szerint későn rendelte el a vészhelyzetet, most nem tudják, hogy ezt az összeget ki téríti meg nekik.

13:12 | Beszakadt a budai Pala utca, kétirányú forgalom a Fő utcában

Kétirányúsították a Fő utcát az I. kerületben, mivel a vele párhuzamos Pala utcát alámosta a víz és a burkolata beszakadt, így onnan el kellett terelni a forgalmat. Részletesen a budapesti helyzetről >>

13:06 | Nem jut több szennyvíz a Dunába, csak úgy tűnik

Nem jut több szenny a Dunába az ár miatt Budapestnél, a partmenti csatornafedeleknél esetenként feltörő szennyvíz a magas vízállás miatti szivattyúzás természetes velejárója. Bővebben >>

12:55 | „Ez már a teteje?”


Orbán Viktor Szentendrén hétfőn
(Fotó: Fidesz)

Nagymaroson hat családot kellett volna kitelepíteni a magas vízállás miatt, de a polgármester szerint három család a saját a felelősségére bent maradt a házában, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A településre érkező Orbán Viktor azt kérdezte a helyeiktől, hogy „ez már a teteje?”, de pontos választ nem tudtak adni, mert „mindenki mást mond”. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje pallókon ment be az eláztatott utcák utcákba, házakba.

Orbán azt kérdezte a fideszes Fónagy Jánostól, hogy mi várható. Az Orbán-kormány közlekedési és vízügyi minisztere szerint minden attól függ, hogy a szlovákok meddig tudják tartani a felgyülemlett vizet a tározókban. A helyiek szerint egyelőre nincs gond a védekezéssel, baj csak abból lehet, hogy átáztak a gátak, és még négy napig kell a magas vízszintet tartani.

12:38 | Árvízi 12 pont

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat, jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet keddi ülését követő tájékoztatón.

A cselekvési program értelmében a pénzügyminiszter azonnal köteles kielégíteni az árvízi védekezéshez szükséges pénzügyi igényeket, 300 millió forintos árvízi készpénzalapot hoztak létre, amelyből gyorssegélyt biztosítanak az érintetteknek. A közmunka-programban foglalkoztatott 25 ezer emberből 20 ezret az ár- és belvízvédelmi feladatokra irányítanak. (MTI)

12:38 | Másodfokú készültség a Sión

A Sió torkolatánál kedden déltől, illetve a folyó további szakaszain 18 órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el. A vízügyi igazgatóság vezetője közölte: a megyei védelmi bizottság döntése értelmében tilos a töltéseken a gyalogos-, a kerékpár- és gépkocsi forgalom. (MTI)

12:34 | Az út repedt meg Visegrádon

Az útburkolat repedt meg, azon keresztül tört fel a víz Visegrád központjában, mondta el az Indexnek Hadházy Sándor polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje, aki maga is a vízfeltörésnél dolgozik. Jelenleg egy szállodát, egy éttermet, egy élelmiszerboltot és néhány lakóházat veszélyeztet most a víz. Láthatóan emelkedik a vízszint, de abban reménykednek, hogy meg tudják fogni.

A Duna most tetőzik Visegrádnál. Lassú apadásra számítanak, de félő, hogy a töltés átitatódik vízzel. A víz máshol is bugyog egyébként az utak repedéseiből. Kétszázan dolgoznak a város központjában, és még sokan városszerte.

12:27 | Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös újabb szakaszán

A Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Túrkeve illetve Túrkeve és Mezőtúr között, míg a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmárton és Mezőtúr közötti szakaszon érvényes a harmadfokú árvízvédelmi készültség. A Felső-Tiszán kialakult újabb árhullám valamint a mellékfolyók áradás együttesen 9 métert meghaladó vízszintet eredményez majd Szolnoknál. Az eddigi rekordot 2000. áprilisában mérték, 1041 cm-t. (MTI)

12:13 | Tudta-e ön? - A buzgár

A töltésre ható egyoldalú víznyomás hatására a töltés (gát) mögött, a mentett oldalon alulról fölfelé irányuló szivárgásokból, (áramlásból) kialakult, koncentrált, finom szemcséjű talajjal kevert vízfeltörés. A buzgár közvetve töltésszakadást is előidézhet. Hagyományos védekezés ellene a homokzsákból épített ellennyomó medence. (Vízügyi Igazgatóság)

11:50 | Buzgár tört fel Visegrád közepén

Egy buzgár okoz gondot Visegrád központjában, a helyzet leginkább egy nagy csőtörésre hasonlít, jelentette az Index helyszíni tudósítója. Egész Visegrád kint van a gátakon. A 11-es út magasítása még 10-15 centit bír, délutánra várható a tetőzés. Autóval úgy lehet megközelíteni Visegrádot, hogy Szentendrénél a 11-es útról Pilisszentlászló felé kell kanyarodni, Lepencénél vissza a 11-esre. Onnan pedig még 3 km-t kell gyalogolni.

11:32 | Jó idő lesz vasárnap, jövő héten eső lesz

A választások napján valószínűleg jó idő lesz, de a jövő héten esőzés, és a vízgyűjtő területeken olvadás várható. Bővebben a várható időjárásról >>

11:24 | Az úszó Eb-t is viheti a víz


Kritikus pontok Budapesten - klikk a képre!

"Van egy hónap tartalék az építkezés ütemében, ám ha sokáig tartósan magas lesz a vízállás, igen feszített tempóban kell dolgoznunk" - mondta a margitszigeti uszoda helyzetéről Keszthelyi Péter, a beruházás főmérnöke. A két új medence - a tízpályás, ötven méteres úszómedence, valamint az új műugró - burkolási munkáival még nem végeztek. Ha a víz elönti a medencéket, a kárhelyreállítás több napot emésztene fel.

Keszthelyi jelezte: a most kiesett időt később csak úgy lehet behozni, ha az uszoda elkészültekor valamennyi illetékes szakhatóság rendkívüli eljárásban adja ki az engedélyeket. Ha ugyanolyan rugalmatlanság lesz tapasztalható, mint az építési engedély kiadásánál, akkor alighanem keresztet vethetünk az Európa-bajnokságra" - jelentette ki a főmérnök. (MTI)

11:21 | Örülnek az iskolások

Iskolai szünetet rendeltek el a Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostoron, mert a nehezen megközelíthető faluba nem tud eljutni a tanárok egy része. A kétszáz gyerek, akiknek egy része a szomszédos Pócsmegyeren lakik, most örül a "potya" vakációnak - mondta a falu polgármestere. A Budapestre és más helyekre bejáró 120 felnőtt is kényszerszabadságon van.

11:00 | Újabb árhullám várható a Dunán és a Tiszán

Szentendrén egyelőre úgy tűnik, senkit nem kell kitelepíteni, a Duna tetőzését délutánra várják, jelentette az Index helyszíni tudósítója. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter elmondta, mind a Duna, mind a Tisza vízgyűjtó területein komoly csapadékra számítanak a következő napokban. Pár nap múlva újabb árhullám jöhet >>

10:54 | A szavazókörök is költöznek az ár miatt

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt. Nagymaros két és Szigetmonostor egy szavazókörét helyezték át a Duna-menti település jegyzői, akik saját hatáskörben dönthetnek a szavazókörök áthelyezéséről, ha azt például természeti okok indokolják. Az idei választásnál a most hozott döntések az elsők. Azt sem lehet kizárni, hogy egy adott település mélyebben fekvő részére csónakkal viszik majd ki a mozgó urnát. (MTI)

10:18 | Tetőzött az ár Csehországban, eltűnt kisfiút keresnek

Bár kedd reggel tetőzött az árvíz Csehországban, az Elba mentén mégmindig kritikus a helyzet. Prágától északra több helyen ellehetetlenült a közlekedés, helyenként áramkimaradások nehezítik a mentést. Dél-Csehországba Brno mellett egy ezer hektáros új tó keletkezett, a helybeliek attól tartanak, hogy a hétre várt felmelegedés miatt szúnyoginvázió kezdődhet. A felmelegedés miatt felgyorsulhat a a hóolvadás is, ami tovább ronthatja a helyzetet. A hatóságok továbbra sem találják a vasárnap eltűnt kisfiút, és egy, a Morvába zuhant rendőrt is keresnek. Tetőzött az ár Csehországban >>

10:01 | Szentendrének homok kell

Szentendrén most ül össze a védelmi bizottság, jelentette az Index helyszíni tudósítója. A helyike véleménye megoszlik arról, hogy valóban a 11-es úton kell-e felállítani a 3. védvonalat, sokak szerint ugyanis közlekedési káoszt okozna a környéken. Abban viszont mindenki egyetért, hogy több homok kellene, a gátak ugyanis nyelik el a zsákokat.

9:53 | Bezárt két budapesti fürdő

A Duna magas vízállása miatt a Dagály strand és a Király-fürdő keddtől nem fogad látogatókat.(MTI)

9:50 | Lezárják a Bem rakpartot

Kedden délelőtt 10 órakor lezárják a budai Bem rakpartot a Lánchíd és a Margit híd között, közölte Demszky Gábor a helyszínen kedden. A feltörő buzgárok teszik szükségessé a lezárást, mivel a víz feljön a gát alatt, emiatt beláthatatlan veszélyekkel járna az útra engedni a forgalmat. A veszély elmúltáig csak a tömegközlekedés működik az említett útszakaszon. (MTI)

9:43 | Tetőzött a Duna Komáromnál

A Duna hazai szakaszán Komáromnál az árhullám 781 cm-es vízállással - 20 centiméterrel a legnagyobb vízállás alatt - tetőzött, és Esztergomnál is tetőzés közeli állapot van, felette már apad. Az előrejelzés szerint Esztergomnál kedden napközben az eddig mért legnagyobb vízállás környékén, Budapestnél keddről szerdára virradóra, várhatóan 860 centiméterrel, Bajánál pedig péntekről szombatra virradóra tetőzik a Duna.

9:38 | Van ember, van pénz - nincs ember, nincs pénz

A választás előtti hét előre eltervezett menetrendjét teljesen átírta a természet, Az árvízi védekezésről szóló cikkeket pedig a szorító kampányfinis íratja át. A Magyar Nemzet keddi számában azt állítja, a Dunakanyarban "hiába vártak segítségre, saját eszközökkel mentik a házakat", míg a Népszabadság 5. oldalán viszont vaskos cím szögezi le: "Van elegendő ember, eszköz és pénz". Turul a gáton >>

9:35 | Szesztilalom Nagymaroson

Nagymaroson szesztilalmat rendeltek el, és úgy tűnik, ezt be is tartják. A főutcán lévő borozó ki sem nyitott, a közértekben nem lehet alkoholos italokat venni. Nagymarosnál 712 centiméter a Duna, 2002-ben 707 volt. A legsúlyosabban érintett utcákban szivattyúznak, és mintha kevesebb lenne a víz az utcán hétfőhöz képest. "Nagyobb a nyomás, pakolják a zsákokat" - mondja

9:30 | Persányi az államfő támogatását kéri

Sólyom László államfő támogatását kérte kedden a vízügyi miniszter ahhoz, hogy az árvízi védekezést az ország egységben, összefogással végezze. Persányi Miklós kedden tájékoztatta a köztársasági elnököt a Dunán kialakult veszélyhelyzetről. A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy a folyón levonuló árhullámot "egyesek" a kampányidőszakban politikai célokra használják fel. A miniszter cáfolta, hogy ne lenne elég pénz az árvízi védekezésre, a kormány a szükséges forrásokat biztosítja. (MTI)

9:25 | Megszüntették a vízbetörést a Batthyány téren

A budapesti Batthyány térnél megszüntették a vízbetörést a metróban, viszont az aluljáró nagy részét homokzsákokkal és deszkapalánkokkal lezárták, így csak a metróba lehet lemenni. A metróállomás üvegkalitkáját homokzsákokkal bástyázzák körül. A téren több helyen bugyog a víz az aszfalt repedéseiből. A 19-es villamos most jár, bár a sínek vízben állnak.

9:22 | Korlátozások a MÁV vonalain

A MÁV több szakaszán a Duna, illetve a Bodrog magas vízállása miatt a vonatok továbbra is sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek (a Budapest-Győr, a Szerencs-Sátoraljaújhely, a Baja-Pörböly vonalon). A Budapest-Komárom-Győr vasútvonal menetrendjében korlátozásokat vezettek be hétfő délután négy órától, az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonalon szünetel a közlekedés.

9:11 | Kóka: a gáton egy politikus csak zavar

A szentendrei gátnál feltűnt Kóka János gazdasági miniszter, aki az Indexnek elmondta, a szentendrei polgármester kért tőle segítséget, mert kell nyitni egy 2. és egy 3. védvonalat is. A 3. védvonal a 11-es úton lenne, de ehhez azt félszélességben le kell zárni, Kóka pedig igyekszik majd gyorsítani a procedúrán. Emellett a vasúttól, és a közúttól vezényelnek majd embereket a térségbe, ha kell még élőerő.

Kóka elmondta, Tahitótfalu és Leányfalu között csak 40 centi magasan áll a víz az úton, a helyiek azt kérték, hogy nyissák meg ezt az útszakaszt. Kisoroszit üzemanyaggal kellene ellátni.

Miért nem megy ki a gátra?- kérdeztük Kókát, aki elmondta, hányingere van azoktól a politikusoktól, akik a gáton fényképezkednek, zsákokat pakolnak a fotósok kedvéért. "Itt egy politikus csak zavar".

8:50 | Egész éjszaka dolgoztak

Keddre virradóan mindenütt állták a gátak a Duna nyomását a Dunakanyarban és a Budapest alatti települések mentén, az összesen 158 kilométeres Duna szakaszon. Az előző napokban homokzsákokból emelt gátakon kétezer ember tevékenykedett a szivárgások, buzgárok elfojtásán. A sötétben fáklyákkal, máshol nagyteljesítményű fényszórókkal világították meg a helyszíneket. Kedden a Duna menti településeken 7-8 ezer ember dolgozik majd. (MTI)

8:31 | Szentendre, rakpart

Szentendrén azért kellett homokzsákokból a rakpart déli részén gátat építeni, mert a legutolsó, 2002-es árvíz óta elkezdett, kb. 250 milliót felemésztő kőgát építése négy év alatt nem fejeződött be, számolt be tudósítónk, aki szerint politikusokból nincs hiány a gáton, kint van Bársony András (MSZP) és Gulyás József (SZDSZ) képviselőjelöltek, és állítólag Kóka János is hamarosan megérkezik.

8:27 | Lezárt utak

Egyre több az árvíz miatt lezárt közút: nem közelíthető meg Tahitótfalu, Pilismarót, Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései, a mohácsi komp is leállt. Részletek megyénként itt >>

8:20 | Budapest, Margit-híd

A Margit-híd budai hídfőjénél hétfőn betört a víz, de kedd reggelre sikerült lokalizálni a betörés helyét. A Bem rakparton jelenleg két sáv járható, óriási a torlódás, a forgalom lassan halad. Az aszfalt a híd alatt a külső sávban beszakadt.

7:59 | Szentendre, kaszinó

Egész éjszaka dolgoztak Szentendrén, de még így is lehet, hogy fel kell adni a város rakparti útjának déli részén épített gátat, jelenti az Index helyszíni tudósítója. A homokzsákokból épült gátat kedd reggelre annyira alámosta a víz, hogy enyhén mozogni kezdett. A búvárok egész éjszaka próbálták megerősíteni a töltés alját zsákokkal, a gátat 150-200 és 4 markoló védi.

7:30 | Országos árvízhelyzet

A hazai folyókon összesen 2903 kilométeren folyik védekeizés, 1294 km-en harmadfokú a készültség, 158 kilométeres szakaszon pedig rendkívüli, azaz a legmagasabb készültségi fokozat. 516-ra növekedett az ár- és a belvíz miatt kitelepítettek száma kedd reggelre, a víz által veszélyeztetett emberek száma 32 600. Továbbra is árad többek között a Kraszna, a Szamos, a Maros, a zagyva, a Bodrog, a Hernád, az Ipoly, a Rába, a Rábca, de árhullám vonul le a Körösökön is. A kormány kedd reggel összeül, hogy megvitassa az árvízi helyzetet. A kedd reggeli helyzet részletesen >>