Klaudia
-4 °C
2 °C

Harmincéves rekordot dönthet a Tisza Szegednél

2006.04.13. 16:20
Egyelőre bírják a vajdasági gátak a Tisza rekordméretű áradását, de a jövő heti újabb árhullám már gátszakadásokat eredményezhet a nagyberecskei járásban, Szegeden pedig megdőlhet az 1970-es vízállásrekord. Eközben Belgrádnál tetőzik a Duna, a szerb fővárost 7,5 km hoszzú ideiglenes gát védi, de feljebb, a Szerémségben házakat öntött el a víz.

Minden eddigi mért és elképzelt értéket meghaladja a Tisza vízszintje a folyam alsó, dunai torkolatánál, de a megerősített gátak egyelőre bírják a soha nem látott víztömeg nyomását.

A Tisza torkolatánál fekvő Titelnél csütörtökön 811 centiméteres vízállást mértek, ilyen magas még sosem volt ott a folyó vízállása. A Tisza ugyan a vártnál lassabban duzzad, viszont az apadás előtt újabb árhullám érkezik Magyarországról.

A Tisza torkolatánál, a nagybecskereki (Zrenjanin) járásban szerdán rendkívüli árvízvédelmi állapotot hirdetett Goran Knezevic nagybecskereki polgármester: a közlekedési, építőipari és mezőgazdasági vállalatok kötelesek az árvízvédelmi stáb rendelkezésére bocsátani munkagépeiket.

Maholnap várhatóan a vajdasági kormány kérésére Boris Tadic elnök rendkívüli állapotot hirdet a nagybecskereki, a zsablyai és a titeli járásban is.

A vajdasági vízgazdálkodási vállalat szakemberei szerint az eddig megtett árvízvédelmi intézkedéseknek köszönhetően remélhetőleg sikerül mederben tartani a Tiszát, de a hosszan tartó magas vízszint, az újabb árhullám eláztathatja a töltéseket, a gátszakadás pedig beláthatatlan következményekkel járna.

A legnagyobb veszélynek három Nagybecskerek környéki falu van kitéve: Nagyerzsébetlak (Belo Blato), Lukácsfalva (Lukino Selo), Aradi (Aradac).

Rekordvízállás várható a Tiszán Szegednél

Megdőlhet a Tiszán Szegdnél az 1970-es rekordméretű, 960 centis vízállás, írja a Délmagyarország Online. Az áradó Duna ugyanis visszadusszasztja az áradó Tiszát, aminek vize a magas vízállású Maros felé sem tud elfolyni. Az utolsó nagy tiszai ár 2000-ben volt, akkor azért nem dőlt meg a rekord, mert a Maros el tudta vezetni a Tisza vizének egy részét. A napokban 10-15 centit emelkedett a vízszint Szegednél.

A most Szerbiában tetőző Dunán és Tiszán a hóolvadás miatti ár vonul le, de a tavaszi esőzések miatt jövő héten a Tiszán újabb árhullám, zöldár várható, a Maros vízgyűjtő területén 30 milliméter csapadék hullt le. Jelenleg Szolnoknál tetőzik a Tisza.

Belgrád felkészül a tetőző Dunára

A dunai árhullám csúcsa csütörtökre elhagyta Újvidéket és Belgrádhoz közelít. A vajdasági székvárost védi a rakpart mentén felhúzott csaknem 7,5 kilométer hosszú, homokzsákokból épített ideiglenes gát, de az Újvidék és Bácspalánka közötti szerémségi településeken napok óta házak sokasága van víz alatt. Belgrádban készülnek a tetőzés fogadására, erősítgetik a homokzsákokból emelt ideiglenes védvonalakat a Száva és a Duna rakpartján.

Az emelkedő víz miatt lassan járhatatlanná válik Száva mentén fekvő, igen forgalmas főút, a hatóságok pedig lemondtak arról pontonhidat fektessenek le hosszában az úton.

A Belgrádtól lejjebb fekvő települések, Smederevo, Kostolac, Velike Gradiste és Galambóc (Golubac) környékén teljes gőzzel folynak az árvízvédelmi munkálatok. Smederevónál le kellett állítani a vonatközlekedést, a szerbiai villamos műveknek pedig komoly fejtörést okoz az, hogy kladovói vízi erőműnél a másodpercenként 15,5 ezer köbméter zúdul le, amire még sosem volt példa. A hatalmas vízmennyiség miatt gondok adódhatnak az erőmű működésében.