Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túszdráma a Széna téren

2007.05.04. 16:01
Túszokat ejtett az a bankrabló, aki péntek délután a Széna téri OTP-bankfiókot akarta kirabolni. A kommandósok megrohamozták a bankot, a túszejtőt agyonlötték.

Fegyveres rablás történt a Széna téri OTP bankfiókban péntek délután. Egy férfi elszedte a biztonsági őrtől a fegyverét, és túszokat is ejtett.

A kommandósok fél 6 után behatoltak a bankfiókba, miután négy hanggránátot lőttek ki. A túszejtőt a kommandósok lelőtték. Korábbi hírek szerint a rendőrök ultimátumot adtak a túszejtőnek, hogy perceken belül tegye le a fegyvert, és engedje el a túszokat. Ezután rohamozták meg a bankot. A helyszínre újabb mentőautók érkeztek, két túsz megsérült.


17.00

Öt óra előtt hét kommandós ment be abba a társasházba, amelynek földszintjén a bank működik. Feltehetően a pénzintézet hátsó, udvari kijáratához mentek. A túsztárgyalót a kommandósok fél 5-kor kísérték a bank bejáratához, aki kétszer is bent volt.


Nézze meg képeinket!

Miután másodszor visszajött, nyolc kommandós két oldalról ment a bank bejáratához, az egyik faltörővel, a hét másik kézifegyverrel.

A környéken mesterlövészek vannak.

Először fajult túszejtéssé egy bankrablás Magyarországon

"Ennek az esetnek precedensértéke lesz, merthogy a magyar bűnüldözés történetében ez az első eset, hogy túszejtéssé fajul egy sima bankrablási akció" - nyilatkozta az Indexnek Gyenes Levente, a Magyar Testőrszövetség elnöke. Gyenes szerint a későbbiekre nézve is lesz hatása annak, hogy a rendőrség hogyan kezeli ezt az új fejleményt a hazai bűnözésben. Mint mondta, fegyveres rablás esetén a bankfiók biztonsági emberének a felelőssége, hogy hogyan kezeli az ügyet, neki az lenne a feladata, hogy fegyverhasználat nélkül oldja meg a dolgot. A Széna téren azonban már eldördült egy lövés.

16.00

A bank környékét 30 rendőrautó biztosítja, a járókelőket a rendőrök távol tartják a környéktől. A rendőrök 5 óra után a környékbeli kávézókat is lezárták. A rendőrség kérésére tűzoltóautók érkeztek a helyszínre.

A rendőrség hangosbemondón keresztül szólította fel a környék lakosait, hogy a veszélyhelyzet miatt húzódjanak vissza az ablakaikból. A járókelőket még a szalagkorlát mögül is elküldik a rendőrök.

A Havaria Press szerint a rendőrök villamosokkal is igyekeznek lezárni az utat, hogy a rabló ne tudjon kitörni. A Hattyú utcát buszokkal zárták le.

A bankfiók Gyurcsány Ferenc irodája közvetlen közelében van.

Falba lőtt a bankrabló

A bankban tartózkodott a Független Hírügynökség munkatársa, aki egy túszejtővel találkozott, a rendőrség két elkövetőről tud. A szemtanú szerint a férfi fegyvert rántott elő (az InfoRádió egy AK 47-esről tud) és azzal a falba lőtt, így kényszerítette a biztonsági őrt arra, hogy átadja fegyverét, írja a hirado.hu. Így már két fegyverrel tartotta sakkban az OTP biztonsági őrét, személyzetét és a bent lévő 8-10 ügyfelet.

A biztonsági őrt lábon lövéssel fenyegette, mert csak a kézi kassza tartalmát akarták átadni neki, és követelte, hogy ürítsék ki a páncélszekrényt. Azt is közölte, ha értesítik a rendőrséget, először az őrt, majd a pénztárfőnököt lövi agyon.

A főként idős ügyfeleknek mindvégig azt mondta, hogy őket nem akarja bántani, ne féljenek.

Időközben megérkezett egy rendőrjárőr, az ügyfelek a földön hasra fekve próbálták menteni magukat. A rendőrök megpróbáltak tárgyalni a rablóval, aki ezután az ügyfeleket kiengedte. Az MTI szerint két alkalmazott van a túszejtők fogságában, más források 10-12 túszról írnak.

Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át a BRFK-tól.

Közlekedési káosz

A Széna tér teljesen le van zárva a bankrablás miatt, ezért a téren és környékén megállt a forgalom. Minden, a térre vezető útról eltereli a forgalmat a rendőrség, így nem lehet behajtani a Szilágyi Erzsébet fasorról sem. A 4-6-os villamos Dél-Budáról csak az Oktogonig jár. A 39-es autóbusz a Goldmark Károly utcából a Batthyány tér helyett csak a Déli pályaudvarig közlekedik.