Diána
12 °C
27 °C

Fegyveres rablás a Széna téren

2002.03.14. 12:53
Két rabló fegyverrel kényszerítette a Group 4 pénzszállító cég alkalmazottját, hogy adja át a nála lévő pénzt. Az alkalmazott a Széna téri OTP bankba akarta leadni a 48 millió forintot tartalmazó zsákot. Az OTP szerint semmi közük az ügyhöz: a pénz a Group 4-től tűnt el.
Negyvennyolc millió forintot vitt el az a két rabló, akik kora délelőtt a főváros I. kerületében, a Széna téren megtámadták a Group 4 Securitas Kft. pénzszállító autóját. Az autó a Széna tér és az Ostrom utca sarkán állt meg, a kocsi vezetője a tér 7. számú házához, az OTP gazdasági bejáratához ment, ahol a kapualjban két férfi megtámadta, és megbilincselte.

A rablók várták a pénzt

Fegyver is volt a rablóknál - közölte az Indexnek a BRFK sajtóügyeletese. Mint elmondta, az eset reggel 8 óra 10 perckor történt, amikor a pénzszállítóból kiszálló egyik alkalmazott a pénzintézet hátsó bejáratához ment, ahol a lépcsőházban már két fegyveres férfi várta. A másik pénzszállító férfi a rendőrség tájékoztatása szerint az autóban maradt, és semmit nem látott a történtekből.

A kapualjban az egyik fegyverrel megfenyegette, a másik pedig megkötözte az alkalmazottat, majd a pénzt magukhoz véve elmentek. Személyi sérülés nem történt, a rendőrség nagy erőket mozgósított a tettesek kézre kerítésére.

A Group 4 a hunyó

A bankfiók igazgatója a helyszínen az Indexnek azt mondta, sem ő, sem a fiók más alkalmazottja nem nyilatkozhat az ügyben. Mint mondta a központi igazgatóság tagja, Tusán Lászlóné adhat csak információt. Ő azonban azt mondta, hogy a rabláshoz az OTP-nek nem sok köze van, ugyanis nem a pénzintézetet rabolták ki, hanem az autót. - Ha Ön elindul a boltba, hogy vásároljon, és közben kirabolják, a rendőrség nem a boltba fog menni, nem ott fogja keresni a pénzt - hozott hasonlatot az igazgató. - A pénzt a Group 4-től vették el, így ők az illetékesek.

Arra sem kaptunk választ, hogy a rabolt pénz kinek, és honnan hiányozhat majd. A Group 4 igazgatójával eddig nem sikerült beszélnünk, mivel tárgyal.

A rendőrök tartanak a pénzszállítóktól

Tavaly év végén nyílt és titkos intézkedéseket vezettek be a rendőrség a 2001-ben megszaporodott pénzszállító-rablások miatt. A megállapodás értelmében akár tudtuk nélkül is figyelemmel kísérhetik a rendőrök a pénzszállítókat. Ezt azért tartja fontosnak a rendőrség, mert több esetben maga a pénzszállító alkalmazott is részt vett a rablásban.

A Group 4
A Group 4 Security Kft. Magyarország piacvezető biztonsági cége. A cég az OTP Bank Securityból alakult néhány éve, elődjéhez hasonlóan a biztonsági szolgálatok szervezése mellett a nagyságrendekkel több pénzt - éves szinten milliárdokat - hozó pénzszállítással és pénzfeldolgozással is foglalkozik. A pénzszállítók feladata a bankoktól vagy más ügyfelektől összegyűjtött készpénz értéktárba szállítása, szortírozása, csomagolása, és a megjelölt helyekre juttatása. Ide tartozik még a készpénzkiadó automaták feltöltése és karbantartása is.