Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Az első eurórablás

2001.09.07. 10:48
Az előzetes híradásokkal ellentétben a csütörtökön kirabolt németországi pénzszállító autóból a rablók az eurót is elvitték. A felmérések szerint a németek inkábbb a márkát tartanák meg, és nem váltanának euróra.

A korábbi híradásokkal ellentétben a csütörtökön Németországban kirabolt pénzszállító autótból nem csak két és fél millió márkát vittek el, hanem az ott szállított eurót is - helyesbít a BBC hírügynökség. A német Giessen város melletti bűncselekmény az első eurólopásnak számít.

600 milliárd eurót osztanak szét

Az Európai Unióban szeptember elején átfogó pénzszállítási akció kezdődött: ahonnan lehet, összegyűjtik a régi pénzt és bezúzzák, a boltokat, bankokat pedig új euróval látják el. A 12 eurót elfogadó országban összesen 600 milliárd eurót terveznek szétosztani. Németország az egyetlen olyan állam, ahol az átállás radikális: nincs olyan időszak, amikor a két pénznem párhuzamosan forgalomban lenne, 2002. január 1-jétől az emberek elbúcsúzhatnak a márkától, és használni kezdik az eurót.

A németek ragaszkodnak a márkához

A közvélemény-kutatások szerint azonban a lakosság nagy része továbbra is a márkát használná. A hatóságok attól tartanak, hogy a pénzhamisítók az euró bevezetése körüli kezdeti bizonytalanságot kihasználva több millió eurós kárt okozva dobnak piacra hamis pénzt.

A rablással egyébként a pénzszállító autó sofőrjét gyanúsítják: kollégáját megkötözte, és tettestársaival együtt kipakolták a pénzt. A pénzszállító cég a közelmúltban 20 százalékkal bővítette személyzetét, és - mondják ők - nem volt idejük mindenkit alaposan átvizsgálni. A rendőrség országos körözést rendelt el a rablással gyanúsított 35 éves Halil Yurtserver és tettestársai ellen.