Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Késes fenyegetéssel vádolják a leszúrt roma fiút

2005.05.23. 15:50
Másfél évvel ezelőtt zsarolás miatt emeltek vádat a két héttel ezelőtt leszúrt Patai József ellen, derült ki a Fővárosi Bíróság vádirat-ismertetéséből. Vasárnapi értesülések szerint a 15 éves roma támadója azt vallotta, önvédelemből szúrt kardjával, mert Patainál kés volt. Ezt az áldozat édesanyja tagadta.

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével vádolják a május 8-án karddal leszúrt roma fiút, Patai Józsefet, tájékoztatta az Indexet Dobos Gabriella, a Fővárosi Ügyészség szóvivője. A két évvel ezelőtti esetben a vádirat szerint a vádlott késsel fenyegetőzött.

Ki tévedett nagyobbat?
Az ügyben történt fordulat hullámokat vetett a parlamentben is. Hétfőn Áder János, a Fidesz frakcióvezetője bocsánatkérést várt Gyurcsány Ferenctől a Moszkva téren leszúrt romafiú ügyében, mert "hebehurgya, felelőtlen viselkedésével" nekik ártott a legtöbbet, amikor "fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről" beszélt. A kormányfő akkor azt mondta, nem lehet nem észrevenni ebben az ügyben, hogy fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, ami aggodalomra ad okot. Lendvai Ildikó válaszában Ádert emlékeztette arra, hogy Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök a múlt héten azt mondta: Gyurcsány "szóljon a belügyminiszterének, a rendőrségnek, hogy ne takargassák a gyilkossági kísérlet rasszista indítékát". Pokorni elismerte "egymondatos" tévedését, de a múlt heti mondandójának lényegét ma is vállalja: a miniszterelnök "kiszolgáltatott emberek rossz helyzetével visszaélve rövid távú politikai hasznot akart kapzsi módon bekasszírozni".
Patai József az eddigi híradásokban a két hete történt szúrkálás áldozatának volt beállítva, az RTL Klub vasárnap esti híradója azonban beszámolt arról, hogy értesüléseik szerint a pénteken emberölési kísérlet gyanújával letartóztatott Gy. Mihály azt állította, mielőtt kardjával szúrt volna, Patai József késsel fenyegetőzött.

A Mortimer becenévre hallgató, magát romának valló, 17 éves törökbálinti gyanúsított azt állította, önvédelemből szúrta le Patai "Józsikát".

Patai József ellen 2004 januárban emeltek vádat. A hétfőn közzétett vádirat szerint a fiatalkorú gyanúsított 2003 nyarán egy késsel a kezében arra kényszerített egy bizonyos K. Kirillt, hogy biciklijét adja oda neki, illetve adjon el egy walkmant tartalmazó táskát és egy pénztárcát, a kapott pénzt, pedig ugyancsak adja át neki.

A tárgyakért Patai József 22 ezer forintot követelt, és megígérte K. Kirillnek, hogy a biciklit visszakapja, ha megvan a pénz. K. Kirill erre odaadta Mongoose típusú BMX-kerékpárját, majd a rendőrségre ment, ahol feljelentést tett. A rendőrség végül Patainál megtalálta a kerékpárt, így az okozott kár megtérült. Az ügyet jelenleg tárgyalják a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Nincs összefüggés

Kamarás Péter, a 15 éves roma fiú jogi képviselője hétfőn az MTI-nek azt mondta, nem tud arról, hogy a megszúrt fiúnál kést találtak volna. A nyomozás feladata az, hogy eldöntse, ez a gyanúsítotti védekezés valós-e vagy sem.

Kamarás elmondta azt is, a mostani ügy szempontjából teljesen közömbös a két évvel ezelőtti zsarolási ügy.

A leszúrt fiú édesanyja határozottan tagadta, hogy fiánál kés lett volna. "Ilyenről szó sincs" - jelentette ki az édesanya az Indexnek. Patai Józsefné, akinek egy korábbi nyilatkozata szerint Józsika "nem az a késes típus", elmondta, a két ügynek semmi köze egymáshoz, és nem is érti, hogy "került ez ide".