Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Harmincnál több áldozata is lehetett a Fekete Angyalnak

2002.05.27. 14:00
A Fővárosi Bíróságon hétfőn vallomást tett a Fekete Angyalként ismert Faludi Tímea. Azt mondta, bűnösnek érzi magát, de csak azért, mert nem szakszerűen végezte munkáját. Szerinte nem miatta haltak meg ápoltjai, és őt az empátia vezérelte cselekedeteiben. A Nyírő Gyula Kórház volt ápolónője a vádirat szerint 2000. május és 2001. február között nyolc idős embert ölt meg bizonyíthatóan.
A Fővárosi Főügyészség több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a 24 éves Faludi Tímeát, amiért 10-től 15 évig terjedő illetve életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. A hétfői bírósági tárgyaláson Faludi Tímea elmondta, hogy a tavaly végzett hazugságvizsgálat szerint ő 30-35 embert segített a halálba. Azt azonban nem tudja, hogy valóban az ő ápolói tevékenysége miatt haltak-e meg a betegek. A tárgyaláson végig arra hivatkozott, hogy csak segíteni akart az idős, beteg embereken, fájdalmukat akarta enyhíteni. Hangsúlyozta azonban, hogy csak amiatt érezi magát bűnösnek, mert nem szakszerűen, és az orvos utasításai szerint kezelte a betegeket.

Kérdéses az áldozatok száma

A Sándor Zsuzsa elnök vezette tárgyaláson a vádlott tételes vallomást tett arról a nyolc esetről, melyekben felmerült, hogy esetleg az ő ápolói tevékenysége miatt haltak meg a kórház betegei. Tény, hogy több esetben az injekciók beadása után 3-4 órával állt be a halál.

Az ügy nyomozati fázisában maga Faludi Tímea választotta ki annak a nyolc személynek a lázlapját, akiknek visszaemlékezése szerint morfium, kálium, és Seduxen injekciót adott be.

Szenvedésmentes halált akart

A Fekete Angyal a tárgyalás folyamán végig hangoztatta, nem gondolta egyszer sem, hogy a beadott anyagok okozták a beteg emberek halálát. Csupán a hetedik eset részletes tárgyalása közben - miután a bírónő többször szembesítette a vallomás ellentmondásaival - mondta azt, hogy "egy szenvedésmentes halált akartam neki".

Ezután a vádlott sok kérdésre bizonytalan választ adott, majd közölte, "lehetséges, hogy légbőlkapott a teljes nyomozati vallomásom". Azt is elmondta, hogy neki mindig is nagy volt az "empátiás képessége".

Az ügyben a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója tett feljelentést 2001. február 12-én, mert a nővér éjszakai szolgálatai alatt a szokásosnál több beteg halt meg. Azokban az esetekben azonban, ahol már elhamvasztották a holttestet, utólag rendkívül nehéz tisztázni a történteket.

Végzetes injekciók

A vádirat szerint Faludi Tímea morfium, kálium illetve Seduxen injekciót adott áldozatainak, akik súlyos, többnyire gyógyíthatatlan, idős emberek voltak és erős, olykor kibírhatatlan fájdalmak gyötörték őket. A vádirat szerint két áldozat orvosi értelemben már haldokló volt, amikor a végzetes injekciót megkapta. Az injekció hatására légzésbénulás következtében állt be a halál. A vádirat szerint 2000 májusában egy, decemberben kettő, tavaly januárban három, február elején pedig ismét kettő áldozata volt a fekete angyalnak. A vádirat tartalmazza: Faludi Tímea abból a célból adta be az injekciókat, hogy a betegek halálát okozza és tudta, hogy erre nem jogosult.

Szemtanúk is vannak

A kórházban már 1998 óta az a szóbeszéd járta, hogy a nővér intravénásan különböző gyógyszereket ad be a betegeknek. Az intézményben egy értekezleten megtiltották a nővéreknek az intravénás injekció-beadást, de Faludi Tímea továbbra is alkalmazza a módszert, sőt öt esetben szemtanúja is volt az eseményeknek. Ezeket megerősítette egy nővér is, a főigazgató ezután tett bejelentést a rendőrségen. A nyomozás megindítása után Faludi Tímeát 2001 február 19-én előzetes letartóztatásba helyezték. Ekkor végezték el rajta a hazugságvizsgálatot, mely eredménye szerint 30-nál is több emebert küldhetett a halálba.

A név

A Fekete Angyal nevet ápoló társai aggatták rá, még 1999 végén, mert többen azt tartották, hogy az ő szolgálatai alatt feltűnően sokan halnak meg az osztályon. A vádlott a bíróságon elmondta, hogy ennek megítélése szubjektív, és ő nem érezte ezt. Mint mondta, mikor visszahallotta a csúfnevet, felháborodott, de arra nem emlékszik, hogyan reagált.

Tiltott eutanázia
Magyarországon mindig tilos volt az eutanázia, erről a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai kódexe is rendelkezik. A szervezet etikai kollégiumának elnöke korábban azt közölte: a MOK etikai kódexe csak az orvosokra vonatkozik, erkölcsi tartalma azonban valamennyi egészségügyi dolgozóra érvényes.