Gerzson
-3 °C
3 °C

Rejtett kamerákkal figyelték a Fekete Angyalt

2001.02.24. 13:49
Titkos eszközökkel is nyomozott a rendőrség a Fekete Angyal ügyében, a megfigyelés azonban nem szolgált bizonyító erejű információkkal - értesült a Népszabadság. A közel negyven beteg halálba segítését bevalló, 24 éves F. Tímea elmeorvosi vizsgálata szerint a szakápoló egészséges, elmeállapota nem befolyásolhatta tette megítélésében. Ügyvédje azonban nem fogadta el a jelentést és védence megfigyelését kérte.
A rendőrség titkos eszközökkel is nyomozott a Fekete Angyal ügyében: egy február 12-i bejelentés alapján bekamerázták a Nyírő Gyula Kórház I-es belgyógyászati osztályát - írja szombati számában a Népszabadság.

Az orvosok tudtak a kamerákról

A kórház belgyógyászatán közel negyven embert segített a halálba az ápolónő
Azon a hétfői napon F. Tímea eldicsekedett egyik segédápolónak azzal, hogy több betegét segítette már át a halálba. Az ápoló közölte ezt osztályvezető főorvossal, aki jelentette az esetet a kórház főigazgatójának, Takács Gábor pedig bejelentést tett a rendőrségen. A nyomozók ezt követően több nővért és orvost is kihallgattak, majd - a számítógépes rendszer karbantartását színlelve - titkos kamerákkal és mikrofonokkal szerelték fel az osztályt. Az orvosok és az egyik nővér tudták, miért olyan sürgős a ,,karbantartás".

A 24 éves F. Tímea a bejelentést követő kedd éjszakáján volt legközelebb ügyeletes. Az egyetlen beavatott segédápoló többször is emlékeztette a Fekete Angyalt dicsekvésére, provokációja azonban nem vezetett eredményre. A mikrofonok és kamerák nem rögzítettek semmilyen bizonyító erejű információt vagy részletet - értesült a napilap.

Nincs gond a gyógyszer-nyilvántartásban

A napilap beszámol arról is, hogy az ÁNTSZ vizsgálata eddig két szabálytalanságot tárt fel. Az egyik az, hogy kevés elhunytat boncolnak fel, a másik hiba az osztály túladminisztráltsága. A belgyógyászaton nemcsak az orvosok vezetik fel a kórlapokra az előírt kezeléseket és gyógyszerezést, hanem a nővérek is kötelesek egy betétlapon jelezni az elvégzett beavatkozásokat. Az ÁNTSZ szakemberei az orvosi és a nővérek által vezetett nyilvántartások között csak egy ampulla Algopyrin és egy ampulla Seduxen eltérést találtak. Ennek oka, mint rövid idő alatt kiderítették, hogy az orvosok szóbeli utasítást adtak e két esetben a gyógyszerezésre, de ezt elfelejtették ,,lekönyvelni".

F. Tímea egészséges

A szombati lapok beszámolnak arról is, hogy az elmeorvosi szakértői vizsgálat eredménye szerint F. Tímea egészséges, elmeállapota nem befolyásolhatta tette megítélésében. Szőgyényi József, a Fekete Angyal védője úgy nyilatkozott, hogy nem fogadta el az elmeorvosi vizsgálat eredményét, és indítványozta védence megfigyelését. Az ügyvéd újfent hangoztatta, hogy nem bizonyítható a közel negyven ember halálba segítését bevalló szakápoló bűnössége.

Kétségbe vonták F. Tímea állításainak valódiságát a Nyírő Gyula Kórház pénteken szimpátiatüntetést tartó orvosai, ápolónői is. Az Index beszámolt róla, hogy a kórházvezetés mellett kiállók között felszólalt Funk Sándor pszichiáter, a korábban meghurcolt neves addiktológus is. Funk kijelentette: az is elképzelhető, hogy nem is történt bűncselekmény.

Lehet, hogy a nővér kórosan hazudozik, személyiségzavarban szenved, paranoiás vagy kórosan exhibicionista. Minden beteg, akit állítása szerint ,,átsegített a halálba", végső stádiumban volt, tehát néhány órán belül meghalt volna. A pszichiáter szerint, ha valóban megölte a pácienseket, akkor valószínűbb, hogy már amúgy is felírt szereket adott be szabálytalanul (például az előírtnál gyorsabban) a betegeknek.