Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Bizonytalan a Nyírő Gyula Kórház sorsa

2001.02.21. 10:17
Mindaddig, míg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata le nem zárul, és meg nem születik az eredmény, addig a Fővárosi Önkormányzat nem foglal állást a Nyírő Gyula Kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban. Az egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján azt ajánlotta, hogy a tárca átveszi a Nyírő Gyula Kórházat, ha a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat nem tudja az intézményben megszervezni az egészségügyi ellátást. A fővárosi közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ-frakciója azt követeli, hogy azonnali hatállyal nevezzenek ki szakmai biztost a Nyírő Gyula Kórház élére.
Mikola István keddi tájékoztatóján azt ajánlotta, hogy a tárca átveszi a Nyírő Gyula Kórházat, ha a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat nem tudja az intézményben megszervezni az egészségügyi ellátást. Mikola István azt is jelezte: az ÁNTSZ-t utasítani kívánja arra, hogy minden magyarországi kórházban vizsgálja meg a gyógyszerezési, valamint az éjszakai ügyeletesi gyakorlatot.

Mindaddig, míg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata le nem zárul, és meg nem születik az eredmény, addig a Fővárosi Önkormányzat nem foglal állást a Nyírő Gyula Kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban. A főpolgármester-helyettes asszony az ÁNTSZ döntésének fényében kezdeményezi a főváros egészségügyi és sportbizottságának összehívását. Erre várhatóan három-négy napon belül kerül sor - tudta meg az Index. Az ÁNTSZ vizsgálata jelenleg is folyik a Nyírő Gyula Kórházban, várhatóan két napig tart majd - közölték érdeklődésünkre a főigazgató titkárságán.

Kategórikus miniszteri nem az eutanáziára

Mikola István kedden elképesztőnek minősítette a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban történteket, azaz azt, hogy a Nyírő Gyula Kórház éjszakás nővérét közel negyven ember meggyilkolásával gyanúsítják. A miniszter - aki, mint elmondta, a rémtörténetet hallva Stockholmból, az uniós miniszterek találkozójáról utazott haza - közölte: kérésére az ÁNTSZ Fővárosi Intézete azonnal felfüggesztette a Nyírő Gyula Kórház 1. számú belgyógyászati osztályának működését.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a történtekre nem jelenthet magyarázatot az anyagiak és a személyzet hiánya. Mikola István felháborítónak nevezte, hogy egy bajba került vezető azzal védekezzen: hasonló eset más intézményben is előfordulhat. A miniszter szerint a Nyírő Gyula Kórház éjszakás nővére életellenes bűncselekményeket követett el, amelyek nem kapcsolhatók össze az eutanáziával. Szakmai, tudományos vitákat lehet folytatni a gyengéd halálba segítésről, de amíg én vagyok az egészségügyi miniszter, ebben az országban nem lesz eutanázia - közölte Mikola István.

Közgyűlési vizsgálat a felelősség megállapítására

A fővárosi közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ-frakciója azt követeli, hogy azonnali hatállyal nevezzenek ki szakmai biztost a Nyírő Gyula Kórház élére. Kupper András szerint ebből az ügyből egyértelműen látszik, hogy a fővárosi kórházak magukra maradtak, nincs olyan egészségügyi főpolgármester-helyettes, aki irányítaná őket. Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy szakmai, anyagi, erkölcsi csődben vannak a kórházak - tette hozzá.

Vörösné Bánk Judit, a közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy megfelelő, tárgyszerű információk birtokában a bizottság megvizsgálja majd, hogy az adott ügyben terheli-e valamilyen felelőség a kórház vezetését. Az üggyel kapcsolatban a részletek ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni a szocialista politikus, aki egyébként mindeddig semmilyen hivatalos információt nem kapott az ügyben a kórház, illetve a főpolgármesteri hivatal illetékeseitől.

Egy pszichopata reakciói kivédhetetlenek

Az egészségügy bizalmi elven működik, és ha ebbe a rendszerbe bekerül egy pszichopata, annak kiszámíthatatlan reakciói kivédhetetlenek - hangsúlyozta Takács Gábor, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója. A kórházvezető szerint a legjobb működési szabályozások sem menthetik meg az intézményeket az őrültektől. "Ha lenne elegendő ápolónő és legalább ketten dolgoznának együtt" - vélekedett - ",akkor óhatatlanul figyelmének egymás munkájára, és csökkenthető lenne a szabálytalanságok kockázata".

Szerinte az orvosoknak, ápolóknak visszatartó erő lenne az is, hogy a kórházban elhunytak többségét - jogszabályi követelmény alapján - boncolni kellene. Hozzátette: a nővér által gyógyszerrel halálba segített embereknél valószínűleg a kórboncnok sem tudta volna kimutatni a közvetlen okot. Takács Gábor elmondta: a nővér szerződése március végén járt volna le, amikor csendben "megszabadulhatott" volna tőle, mégis kötelességének érezte a rendőrségi feljelentést. A főigazgató szerint az ápolónő még a zártan kezelt morfiumból is birtokába vehetett 30-40 ampullát úgy, hogy nem adta be az orvosi utasítás szerinti betegnek.

A kórház jogász szerint nehéz lesz bizonyítani a gyilkosságokat

Deák Zsolt, a kórház jogásza közölte: az elhunytak hozzátartozói kártérítési pert a büntetőeljárás lezárta után indíthatnak, de nehéz lesz bizonyítani, hogy valóban a nővér segítette a betegeket a halálba, és nem természetes módon hunytak el.