Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egységes magyar autópálya-rendőrség alakul

2004.06.03. 16:01
Az uniós előírásoknak megfelelően kikerül a megyei kapitányságok alól, és önálló központot kap az autópálya-rendőrség. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoksága alá csoportosítják még a reptéri biztonsági és az állami futárszoglálatot is. A rendőrség szerint egy ország 3-4 százalékát is elvesztheti a GDP-jének, ha sok a baleset az utakon.
Egységes magyar autópálya-rendőrség jön létre a július elsején megalakuló Rendészeti Biztonsági Szolgálaton belül - közölte Simon Tamás ezredes csütörtökön, a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben, egy rendőrségi tanácskozáson.

Az ezredes, aki az autópálya-rendőrség előkészítésén dolgozik elmondta: a közlekedésrendészeti feladatokat ellátó autópálya alosztályok eddig a megyei rendőr-főkapitányságokhoz tartoztak. Az autópálya rendőrség viszont központi szakmai irányítás mellett dolgozik majd és közbiztonsági, valamint bűnügyi feladatai is lesznek.

Nemes Sándor ezredes, a készenléti rendőrség parancsnokának általános helyettese kifejtette: a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot a készenléti rendőrség bázisán hozzák létre. Ehhez csatlakozik a repülőtéri biztonsági szolgálat, ugyanazokkal a feladatokkal, mint eddig. Ezen kívül az állami futárszolgálat is a biztonsági szolgálathoz integrálódik az Országos Rendőr-főkapitányság központi állományából.

Nagyobb létszám, jobb felszerelés

Az egységes autópálya-rendőrséget uniós minták alapján hozzák létre - közölte Nemes Sándor ezredes. Hozzátette: az új szervezet az első lépésben kilenc alosztállyal kezdi meg működését. Ahogy új autópálya szakaszok épülnek, úgy állítanak föl újabb alosztályokat. Az új szervezeti felépítés technikai megújulást és nagyobb létszámot is jelent.

Az ezredes kifejtette: az Európai Unióban az autópályákat és az autópálya rendőrségeket kiemelten kezelik, mivel egy ország GDP-jének 3-4-5 százalékát lehet elveszíteni, ha hiányzik a megfelelő infrastruktúra és kellő biztonság híján sok a baleset az utakon. Az autópálya rendőrség parancsnoka az MTI értesülése szerint, Simon Tamás ezredes lesz.