Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Ki dolgozik a legnagyobb melegben?

2007.07.17. 16:16
Még a nehéz fizikai munkát végzők sem dolgozhatnak tartósan 31 foknál melegebb munkahelyen. És önnél mit mutat a higanyszálas? Nemzeti kánikulaversenyt hirdetünk a legmelegebb munkahelyek felkutatására. Ha úgy gondolja, ön dolgozik a legmelegebb munkahelyen, vagy ismer, látott valakit a pokolban párologni, értesítsen minket levélben! Ki lesz a kopár sith sarja?

Tudta-e ön, hogy, ha szellemi munkát, könnyű fizikai munkát végeztetnek önnel, a hőmérséklet nem emelkedhet 31 fok fölé?

Ha pedig közepesen nehéz, vagy egyenesen nehéz fizikai munkát végez, akkor a 27 fokos levegőkörnyezeti érték a megengedhető a munka törvénykönyve szerint?


Megengedhető levegőkörnyezeti értékek (Forrás: SZMM)

Az egyes munkahelyek hőmérsékleti követelményeit az egészségügyi tárca rendelete (SZCSM-EüM, 3/2002, 2. melléklet) szabályozza.

Eszerint meleg évszakban a táblázatba foglalt hőmérsékleti értékek várhatók el egy munkahelyen (Nem ide tartoznak a szabadtéri munkák, pl. az építőipar, ahol már 24 fok felett folyadékot kell adni a melósoknak.)

A péket használat előtt akklimatizálja!

A léghőmérséklet az árnyékban mért hőmérsékletet jelenti. Az effektív és a korrigált effektív hőmérsékletbe még bekalkulálják a nedves hőmérséklet (a légköri nedvesség mérőszáma, bővebben) és a légsebesség (szél, egyéb légmozgás) utóbbinál még a hősugárzás mértékét (Nap, lámpa, kohó) is.

A szabályozás szerint a 4. és az 5. oszlop értékeit akkor kell figyelembe, ha a gyártástechnológia (pl. sugárzó hő) ezt megköveteli, de 31+1 foknál nem lehet magasabb hőmérsékleten munkát végezni. 32 fokban is csak akkor, ha előtte egy hetet akklimatizálódott a dolgozó.

Ha le akarja tesztelni, hány fokban dolgozik, a méréseket a műszak ideje alatt egyenlő időközönként végezze el, ha folyton változik a "klímakörnyezet" - vagyis pl. irodából ki, irodába be, aszfaltozásra ki - értelemszerűen időarányosan átlagolni kell.

E két értéket ezzel a bonyolultnak kinéző, de valójában egyszerűen megfejthető nomogrammal tudjuk meghatározni. Az első ábra teljes testet fedő munkaruhás, a második rövid nadrágban, meztelen felsőtesttel végzett munkára vonatkozik.


Hőmaki azt mutatja, hogyha a levegőben 30 fok van, de a légmozgás sebessége 3 méter másodpercenként (körülbelül 11 km/h) overallban 25 fok a tényleges hőmérséklet.
Részletesen itt

Ha éppen annyi fok van, amennyi, és valahogyan meg tudta határozni a szél sebességét is, a piros pötty megmutatja, valójában (effektíve) mekkora hőmérsékletet kell testének elviselnie.

Nem tartjuk valószínűnek, hogy akad ma olyan dolgozó, munkásember, szellemi semmittevő Magyaroszágon, aki ne lenne tisztában munkájának nehézségi fokával, de ha mégis, ebben is segítünk.

Annál is inkább, mert egy friss rendelettervezetben talált, számítási példából (9. oldal) azt is megtudhatjuk, hogy a téglahordók nem nehézfizikai-munkások, mert túl sokat üldögélnek (1-2 kJ/perc) és ácsorognak (1,5-2,5 kJ/perc).


Egy szakma átvilágítása. A téglahordók energiafogyasztásának levezetése (Forrás: SZMM)

A számítás lényege, hogy elemeire kell szedni a munkavégzés minden fázisát (üldögélés, emelgetés, járás, egy kézzel, két kézzel végzett könnyű munka stb.), majd időarányosan ki kell számolni, mennyi energiát égetünk el közben.

Vizet duplán jéggel!

Ha mindent kiszámolt, és úgy látja, a munkáltató nem gondol a meleggel, kérheti a pihenőidő meghosszabbítását, még több hűvös (14-16 fokos) vizet, árnyékot vagy légkondicionált konténert.

Igaz, a munkáltatót hőügyben nem érheti komolyabb retorzió, nagy szabálytalanságot nem követ el az sem, amelyik megfőzi munkásait, világosított fel minket a munkavédelmi hivatal (OMMF), de a legutóbbi ellenőrzésen nem találkoztak komoly kihágással.

De ne vesszünk el a részletekben! Ha biztos abban, hogy ön dolgozik a legmelegebb munkahelyen, vagy ismer, látott valakit a pokolban párologni, értesítsen minket levélben! Ha van hőmérős, fényképes bizonyítéka is, annál jobb, küldje be azt is.

Az aszfaltozás vagy a kényénytisztítás a keményebb munka? A pékek visszavágnak a kohászoknak, beelőznek a giroszosok vagy a Combinóra kiparancsolt ellenőr szívja meg legjobban a magyar nemzeti kánikulát? Ki a kopár sith sarja?