Dömötör
-1 °C
14 °C

Nem volt még ilyen tartós meleg Magyarországon

2007.07.16. 16:46
Hétfőn még nem dőlt meg a melegrekord, hiszen Siófokon "csak" 37,4 fokot mértek, ami elmarad a 2001-es kecskeméti 39,8 foktól. Az igazi csúcsok szerdától várhatóak, amikor negyven fok fölötti lesz a hőmérséklet az egész országban. Vízkorlátozásra egyelőre nincs szükség, és van elég tartalék az energiarendszerben is.

Nem volt az utóbbi években Magyarországon ilyen tartós meleg, amikor három napon túl 27 fok fölé nőtt az átlaghőmérséklet, erre beszélt az országos tisztifőorvos a kormányszóvivői tájékoztatón hétfőn.

Nem volt kiugró a rosszullétek száma

Falus Ferenc elmondta, mivel a kánikula első napja vasárnapra esett, a mentőszolgálat előzetes adatai alapján nem volt kiugró a rosszullétek száma. Ebből a szempontból Magyarországon általában az első és a harmadik nap szokott kritikus lenni, hivatkozott a korábbi felmérésekre.

A kettes fokozatú hőségriasztást vasárnap rendelte el az országos tisztifőorvos, hétfőtől pedig életbe lépett a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriadó, egyelőre csütörtökig, mert az előrejelzés szerint a héten a nappali felmelegedés elérheti a 37-38 fokot.

Még nem dőlt meg a melegrekord

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál (OMSZ) az Indexnek elmondták, hogy hétfőn nem dőlt meg a melegrekord, 37,4 fokot mértek Siófokon, de ez elmarad a 2001-ben Kecskeméten regisztrált 39,8 foktól. A fővárosban Újpesten volt a legnagyobb a forróság, 36,7 fokot regisztráltak.

Kedden szintén rekordközeli hőmérséklet várható, erre a napra 39,7 fok a csúcs, és nagyjából e körüli időjárásra lehet számítani.

Szerdától jön az igazi hőség

Az "igazi" hőmérsékleti csúcsok szerdától jöhetnek: ezeken a napokon: szerdán, csütörtökön és pénteken 38 fok körüliek az eddigi rekordok, miközben ekkor éri el igazán Magyarországot az afrikai eredetű anticiklon, vagyis a magasnyomású, leszálló légáramlat, ami szinte felszárítja majd az országot.

Szerdától negyven fok fölötti is lehet a hőmérséklet. Az OMSZ szerint a 38 fokos eddigi rekordoknál 3-4 fokkal is melegebb lehet, miközben szél csak a Dunántúlon és a Kisalföldön várható.

Van elég tartalék az energiarendszerben

A június eleji intézkedések miatt van elég villamosenergia-tartalék a rendszerben, a rendszerirányító Mavir kezelni tudja a rendkívüli meleg időjárás miatti csúcsfogyasztást - mondta Kapás Mihály, a Mavir országos diszpécserszolgálatának vezetője hétfőn.

A csúcsfogyasztás vasárnap este 5080 megawatt volt, hétfőn 15 órakor pedig már meghaladta a hatezer megawattot. A tartalékokról szólva a szolgálatvezető elmondta, hogy az európai villamosenergia-rendszert felügyelő UCTE által előírt minimálisan 1330 megawatt tartalékot teljesíti a Mavir, és a 380 megawatt úgynevezett forgótartalék is az átlag felett van. A forgótartalék az üzemben lévő blokkot jelenti, amelynek terhelése szükség szerint növelhető.

Később kapcsol be a villanybojler

Kapás Mihály elmondta, hogy a Krízis Munkabizottság júniusi döntései meghozták az eredményt. Az erőművek karbantartásának átütemezése mellett a vezérelt fogyasztók átállítása hosszabbá és egyenletesebbé tette a csúcsfogyasztás időszakát.

Annak hatására például, hogy az áramszolgáltatók a villanybojlerek bekapcsolási idejét 15 óráról 17 órára tolták el, elnyúlt a napi csúcsidőszak.

Egyelőre nincs szükség a vízkorlátozásra

"A rendkívüli hőség ellenére egyelőre nincs szükség a lakosság vízhasználatának korlátozására, biztosított a lakosság kellő mennyiségű és minőségű ivóvíz ellátása" - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM). A területi vízügyi igazgatóságok folyamatosan figyelik, hogy kell-e korlátozni a vízhasználatot.

Kora reggel vagy késő este dolgozhatnak a postások
A Magyar Posta a nagy meleg miatt ideiglenesen változtatott a kézbesítés szabályain, a postások a nap leforróbb óráiban szüneteltetik a küldemények kihordását. A társaság elrendelte, hogy kézbesítő munkatársai lehetőség szerint 12 és 15 óra között szüneteltessék munkájukat, és hűvös helyen tartózkodjanak a következő napokban. A pihenés helye lehet postahely, de a kézbesítők akár úgy is dönthetnek, hogy hazamennek, majd a "kényszerű pihenőidő" leteltével folytatják munkájukat. A megváltozott kézbesítési rend miatt a kézbesítők akár kora reggel vagy késő este is csöngethetnek a küldeményekkel. A Magyar Posta az ügyfelek megértését és egyben a lakosság támogatását is kéri: segítsék a kézbesítők munkáját azzal, hogy a korai és a késői időpontokban is biztosítják számukra a címhelyekre bejutást.