Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Előzetesbe helyeznék a zsaroló rendőröket

2003.07.17. 13:50
A bíróságnak 72 órája van eldönteni, hogy elrendeli-e az előzetes letartóztatást. Az ügyészség arra hivatkozik, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés valamint a bizonyítékok eltűntetésének veszélye.
Előzetes letartóztatását indítványozta az ügyészség csütörtökön annak a két rendőrnek, akiket zsarolás alapos gyanúja miatt fogtak el és vettek őrizetbe Budapesten - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

"Mindkét gyanúsítottal szemben fennáll szabadlábon hagyásuk esetén a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye, illetve a tanúk megfélemlítésével a további eljárás meghiúsítása. Ezért indítványoztuk előzetes letartóztatásukat" - mondta Borbély Zoltán.

Hozzátette: a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal indítványa szerint az egyik gyanúsítottnál szabadlábon hagyása esetén mindezek mellett fennáll a bűnismétlés veszélye is, mert már három más bűncselekmény miatt eljárás folyik ellene.

Borbély Zoltán közlése szerint a bíróság 72 órán belül dönt az előzetes letartóztatás elrendeléséről.

Két tiszthelyettes, az egyik egyenruhában, a másik civilben, egy műszaki üzletben azzal az ürüggyel zsarolta meg a tulajdonost kedden, hogy hamis szoftver forgalmazása miatt feljelentik; összesen 500 ezer forintot követeltek.

A megzsarolt férfi a civil ruhás rendőrrel a lakására ment a pénzért, de közben értesítette a BRFK akcióosztályának egyik munkatársát. A lakás közelében az utcán a rendőrök elfogták a zsarolót.

Az egyenruhás rendőr az I. kerületi kapitányságon jelentkezett szolgálatra, ahol őrizetbe vették.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság etikai bizottsága szerdai hatállyal megszüntette a IV. kerületben zsarolással gyanúsított két rendőr tiszthelyettes szolgálati viszonyát.