Pongrác
12 °C
23 °C

Katasztrófa Abramovics luxusjachtján

2005.08.07. 17:11
2,5 milliárd forintos kárt okozhatott a Pelorusz hajó legénysége a tulajdonos olajmágnás, Roman Abramovicsnak, amikor rossz üzemanyaggal töltötték fel a hajót, amely hosszabb mint a Chelsea labdarúgócsapat londoni pályája.

Rossz üzemanyaggal töltötte fel Roman Abramovics orosz milliárdos yachtját annak legénysége Málta szigetén, és ez kisebb vagyonba kerülhet a tulajdonos számára.

A Pelorusz

Simon Borg Cordona, a dúsgazdag olajmágnás máltai ügynöke nemes egyszerűséggel katasztrófának nevezte a tévedést.

A Pelorusz nevű yacht üzemanyagtartályainak feltöltése 170 ezer euróba (több mint 41 millió forint) kerül, s elég egy világkörüli útra. Viszont a tartályok megtisztítása sokkal költségesebb lehet a brit lap által meginterjúvolt szakértők szerint, például a motor kicserélése - ami elég gyakori ilyesfajta balesetek után - a hajó árának mintegy tizedébe, vagyis 10 millió (2,5 milliárd forintba) euróba kerülne.

A Royal Yachting Association szóvivője értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogyan történhetett ekkora melléfogás, amikor Abramovics yachtja 40 fős személyzettel hajózik - az utóbbiak között volt brit SAS-kommandósok is találhatók.

A Pelorusz 100 millió euróba (csaknem 25 milliárd forint) került, a szokásos felszerelés (úszómedencék, helikopter-leszálló, fitnesztermek stb.) mellett főleg biztonsági berendezéseiről nevezetes: páncélozott ablakokkal szerelték fel, és még egy zseb-tengeralattjáróval is rendelkezik, hogy az jelezze az esetleges víz alatti aknákat.

115 méterével a Pelorusz, amely sorrendben az ötödik legnagyobb a világ ilyen jellegű vízi járművei között, a Sunday Telegraph maliciózus megjegyzése szerint "hosszabb mint a Chelsea labdarúgócsapat londoni pályája". A Chelsea szintén Roman Abramovics tulajdona.

A 38 éves orosz milliárdos a Szibnyeft orosz kőolajtársaság tulajdonosa. A Peloruszon kívül még két "kisebb" yachttal rendelkezik, a 107 méteres Grand Bleuvel és a 85 méteres Ecstaseával.

A Szibnyeft szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az esetet, amikor a brit lap hozzá fordult.