Valér
2 °C
8 °C

110 millió dollárnyi érték tűnt el az Ermitázsból

2006.08.02. 14:26
Közzétette a szentpétervári Ermitázsból eltűnt 221 műtárgy listáját szerdán az Izvesztija című orosz napilap, amely értéküket 100 millió dollárra becsüli.

A világ egyik legnagyobb múzeumában egy rutinszerű leltáron fedezték fel, hogy lába kelt több mint 200 kiállítási tárgynak, az okozott kár nagyságát a múzeum 130 millió rubelre (csaknem 5 millió dollárra) taksálta.

"Az eltűnt műtárgyak piaci ára legalább a hússzorosa az Ermitázs által közzétett értéknek" - írta a lap szakértőkre hivatkozva.


A Hermitage patinás épülete

A múzeum sajtóosztálya elzárkózott mindenféle kommentártól az Izvesztija értesüléseivel kapcsolatban.

Az eltűnt dísztárgyak között több tucat arany- vagy ezüstborítású szentkép, zománcberakásos ezüstvázák, órák és ékszerek vannak.

Az Izvesztyija a múzeum munkatársaitól úgy értesült, az Ermitázs igazgatósága elbocsátással fenyegetve megtiltotta alkalmazottainak, hogy nyilatkozzanak a sajtónak, "nehogy információk szivárogjanak ki a lopásról".


Mihail Pjotrovszkij, a múzeum igazgatója kedden a múzeum dolgozóit okolta a műkincsek eltűnéséért, mondván, a lopást több év alatt követték el.

A kiállított tárgyak eltűnésére rejtélyes körülmények között derült fény. Az orosz ékszerművészetet bemutató részlegnél előre betervezett leltár kezdetén az egyik teremőr hirtelen rosszul lett és meghalt, később azt állapították meg, hogy 221 kiállítási darab, elsősorban zománcozott dísztárgy hiányzik, mondta el a múzeum sajtóosztályának egyik munkatársa hétfőn.