Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Motoros siklóernyővel csempészett heroint

2005.08.23. 08:42
Nő az Afganisztánból Oroszországba áramló heroin mennyisége, az orosz és a tádzsik határőrök jobbára tehetetlenek a hegyes területen könnyedén bujkáló csempészek ellen. Hétfőn egy csempészt a levegőben lőttek ki.

Tádzsik határőrök az afgán határ közelében lelőttek egy kezdetleges légi járművet, amelyen nagy mennyiségű heroint szállítottak.

A suroábádi határőr egység kedden folytatta a kutatást az előző nap lelőtt gép pilótája után, akinek sikerült elmenekülnie - közölte dusanbei sajtótájékoztatóján Szajdamir Zuhurov, a tádzsik határőrség parancsnoka.

A tábornok szerint a heroincsempész elmenekülésének az esélye minimális, mivel a határőrség különleges egységei lezárták a körzetet. A házilagosan előállított légi járművel, ami lényegében egy siklóernyőre szerelt kismotorból állt, 18 kilogramm heroint szállítottak.

Heroindömping Oroszországba

A határőr optimista nyilatkozata ellenére az orosz és tádzsik hatóságok is egyre növekvő aggodalommal veszik tudomásul, hogy az Afganisztánban előállított ópiátszármazékokat egyre nagyobb mennyiségben próbálják Oroszországba csempészni.

2004-ben az orosz hatóságok 100 kilogram kábítószert foglaltak le, ez azonban csak a jéghegy csúcsa lehet. A tadzsik belügyminiszter beszámolója szerint csak a múlt évben az országban tiszta heroinból a piacon 400 tonnának megfelelőnyit sikerült lefoglalni.

A tadzsik hatóságok 145 ezer embert gyanúsítanak drogcsempészéssel és további kétezret még köröznek, írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az orosz hatóságok szerint csak növekedett a forgalom, mióta a tadzsik határőrök őrzik az afganisztáni határt. A hegyi környezet amúgy is megkönnyíti a drogcsempészek dolgát, az oroszok egyre több csempészt fognak el határaikon belül is, főként a hegyekben közlekedő kamionosokról van szó.