Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Motoros siklóernyővel csempészett heroint

2005.08.23. 08:42
Nő az Afganisztánból Oroszországba áramló heroin mennyisége, az orosz és a tádzsik határőrök jobbára tehetetlenek a hegyes területen könnyedén bujkáló csempészek ellen. Hétfőn egy csempészt a levegőben lőttek ki.

Tádzsik határőrök az afgán határ közelében lelőttek egy kezdetleges légi járművet, amelyen nagy mennyiségű heroint szállítottak.

A suroábádi határőr egység kedden folytatta a kutatást az előző nap lelőtt gép pilótája után, akinek sikerült elmenekülnie - közölte dusanbei sajtótájékoztatóján Szajdamir Zuhurov, a tádzsik határőrség parancsnoka.

A tábornok szerint a heroincsempész elmenekülésének az esélye minimális, mivel a határőrség különleges egységei lezárták a körzetet. A házilagosan előállított légi járművel, ami lényegében egy siklóernyőre szerelt kismotorból állt, 18 kilogramm heroint szállítottak.

Heroindömping Oroszországba

A határőr optimista nyilatkozata ellenére az orosz és tádzsik hatóságok is egyre növekvő aggodalommal veszik tudomásul, hogy az Afganisztánban előállított ópiátszármazékokat egyre nagyobb mennyiségben próbálják Oroszországba csempészni.

2004-ben az orosz hatóságok 100 kilogram kábítószert foglaltak le, ez azonban csak a jéghegy csúcsa lehet. A tadzsik belügyminiszter beszámolója szerint csak a múlt évben az országban tiszta heroinból a piacon 400 tonnának megfelelőnyit sikerült lefoglalni.

A tadzsik hatóságok 145 ezer embert gyanúsítanak drogcsempészéssel és további kétezret még köröznek, írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az orosz hatóságok szerint csak növekedett a forgalom, mióta a tadzsik határőrök őrzik az afganisztáni határt. A hegyi környezet amúgy is megkönnyíti a drogcsempészek dolgát, az oroszok egyre több csempészt fognak el határaikon belül is, főként a hegyekben közlekedő kamionosokról van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!