Két nappal korábban javították a Hudsonra szálló gép hajtóművét

2009.01.20. 10:18
A múlt héten javították annak az Airbusnak a hajtóművét, amely csütörtökön szenvedett balesetet és hajtott végre kényszerleszállást a Hudson folyón New Yorkban.

Peter Knudson, az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NTSB) szóvivője hétfőn jelentette be, hogy a gép karbantartási naplójából kiderült: a baleset előtt két nappal meghibásodott kompresszor. A kompresszor, illetve a futólapátok vezetik a levegőt a hajtóműbe.

A baleset napján más személyzet repült a géppel, és a hivatal arra készül, hogy kikérdezi annak tagjait erről a meghibásodásról. Az NTSB vizsgálóbiztosai eddig nem bukkantak olyan nyomra vagy körülményre, amely arra utalna, hogy a korábbi hajtóműhiba miatt történt a baleset.

A US Airways amerikai légitársaság 1549-es számú járata, fedélzetén 150 utassal és ötfős legénységgel a New York-i LaGuardia repülőtérről január 15-én délután, helyi idő szerint pár perccel fél négy előtt szállt fel, és úti célja az észak-carolinai Charlotte volt.

A gép kapitánya később elmondta, hogy a felszállás után nagy sötétbarna madarak "szó szerint elborították a pilótafülke szélvédőjét", és ezzel egyidejűleg a személyzet morajlást hallott, majd érezte a becsapódást és égett madarak szagát. A hajtóművek ereje csökkent, majd le is álltak.

A pilótának egy pillanat alatt kellett döntenie. Mivel a gép túl alacsonyan és túl lassan repült, arra már nem volt idő, hogy visszatérjen a LaGuardiára, vagy eljusson a közelebbi, Teterboro repülőtérre. Ezért a New Yorkot New Jerseytől elválasztó Hudson folyón hajtott végre vészleszállást úgy, hogy az utasok szinte nem is érezték, amikor a repülő a vízfelszínhez ért.