Judit
2 °C
7 °C

Óriásmajom után kutatnak Franciaországban

2004.09.07. 14:07
Három napja hiába kutatnak egy egyelőre azonosítatlan óriásmajom után a francia hatóságok. Az emberszabásút, akinek eltűnését még nem jelentette sem állatkert, sem cirkusz, vasárnap fedezték fel turisták Drôme megyében.
Titokzatos óriásmajmot keres a francia csendőrség. Hat szemtanútól kaptak pontos személyleírást a Drôme megyében kószáló emberszabásúról, de az állatra eddig nem találtak rá a hatóságok.

A bejelentők szerint egy jól megtermett, 180 centi magas, kb. 80 kilós orángután vagy gorilla lehet az állat, aminek tenyérlenyomatát meg is találták a jelzett körzetben. Saou település közelében egy harminc centiméter átmérőjű talp- vagy tenyérlenyomatot fedeztek fel a sáros talajon.

Az állatot először vasárnap hajnali 1 óra körül pillantotta meg egy gépkocsi négy utasa, majd az állattal egy óra múlva egy turistáskodó svájci pár is összefutott, és ők is jelentették az esetet a helyi csendőrségen.

A hatóságnak viszont nincs információja arról, hogy bármely cirkuszból vagy környékbeli állatkertből eltűnt volna bármilyen majom.

Óvatosan kell bánni vele

A szemtanúk szerint az állat szelídnek látszik, a csendőrök azonban közérdekű hirdetményben figyelmeztették a helybelieket, legyenek óvatosak, ne közelítsenek a vadhoz, bármilyen barátságosnak mutatkozik is, mert könnyen begorombul.

A Drôme megyei hatóságok nem zárják ki, hogy egy illegálisan tartott főemlős hagyta ott búcsú nélkül gazdáját, és ebben az esetben nemcsak az önállósult majmot, de a törvényszegő tulajt is elő kell keríteni. A kipusztulással fenyegetett fajok védelméről szóló Washingtoni Egyezmény (CITES) ugyanis drákói rendszabályokat alkalmaz a védett fajokat veszélyeztetőkkel szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?