Megszüntették a nyomozást a mecseki tigris ügyében

2004.07.02. 13:46
Néhány nap után megszüntette a természetkárosítás címén indított nyomozást Magyarország egyetlen, állítólag szabadon kóborló nagymacskájának ügyében a Szigetvári Rendőrkapitányság. Azért hagyták abba a tigris gazdájának keresését, mert semmi olyan adat nem merült fel, ami bűncselekmény alapos gyanújára adna okot. A népmesei ragadozó az elmúlt két hétben a környék több településén felbukkant, a hírek szerint juhokat zaklatott, és a lábnyomait is sikerült azonosítani.
Bár csak pár napja indították meg, már be is fejezték a rendőrségen a mecseki tigris felbukkanása ügyében indított nyomozást. A Duna-Dráva Nemzeti Park feljelentése alapján a hét első felében indított nyomozást a Szigetvári Rendőrkapitányság a megye több pontján is látni vélt tigris gazdájának, illetve szabadon engedőjének felkutatására, adta hírül a Havaria Press.

A kapitányság azonban a pénteki nappal befejezettnek nyilvánította a nyomozást, közleményük szerint ugyanis semmiféle olyan adat nem merült fel, ami megalapozná a bűncselekmény alapos gyanúját.

Rockenbauer Tigris

Az elmúlt két hétben számos esetben felfedezni vélték a nagyragadozót vagy nyomait a Mecsek lábainál, s a lábnyomokról több szakértő is azt állította, hogy igen nagy valószínűséggel egy szabadon kóborló tigris hagyta őket maga után.

A nagy ragadozó június 19-én, pénteken debütált a Baranya megyei Bükkösd hátárában. Ekkor egy hatéves kislány volt a szemtanú, és bár voltak, akik egy nagyobbacska borjúra gyanakodtak, a rendőrség komolyan vette a hírt, és keresni kezdte az állatot. A megyében minden legális tigristartónál teljes volt a nagymacskák létszáma, amiből arra következtettek, hogy az állat valószínűleg illegális tartásból, esetleg a határ túloldaláról szökhetett meg.

Dámvadak, disznók, juhok

Ezután a mecseki tigris egy ideig nem hallatott magáról, sőt, felmerült a gyanú is, hogy valójában még csak nem is ragadozóval, hanem egy dámszarvassal állunk szemben. Következő alkalommal Baranyajenőn pillantotta meg két felnőtt és egy gyerek; egyikük -- akinek távcsővel is módja volt ellenőrizni az állatot -- megerősítette, hogy tigrisről van szó. A község határában kommandósok disznóvérrel próbálták lépre csalni, hasztalanul.

Kis szünet után június 28-án újra elkezdték a tigris utáni kutatásokat, mivel bejelentések érkeztek, hogy Okorvölgynél egy juhnyájat zaklat, s a legyengült példányok rendre eltünedeznek a karámból. Gödréről jelentették, hogy egy buszról hárman is egészen közelről látták a nagyvadat. Június 30-án a rendőrség természetkárosítás gyanújával nyomozást indított a tigris gazdája ellen, miután egy természetvédelmi őr gipsszel kiöntötte és azonosíttatta a nagymacska tappancsnyomait Sásd szőlőhegyén.

A fantomszerű vadállatot utoljára Bakócán látta két tizenhárom éves fiú csütörtökön, akik életszerűen adták elő a történetet, de a találkozás helyszínéül szolgáló füves rét nem őrizte meg az állat nyomait.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Bankszámla