Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszüntették a nyomozást a mecseki tigris ügyében

2004.07.02. 13:46
Néhány nap után megszüntette a természetkárosítás címén indított nyomozást Magyarország egyetlen, állítólag szabadon kóborló nagymacskájának ügyében a Szigetvári Rendőrkapitányság. Azért hagyták abba a tigris gazdájának keresését, mert semmi olyan adat nem merült fel, ami bűncselekmény alapos gyanújára adna okot. A népmesei ragadozó az elmúlt két hétben a környék több településén felbukkant, a hírek szerint juhokat zaklatott, és a lábnyomait is sikerült azonosítani.
Bár csak pár napja indították meg, már be is fejezték a rendőrségen a mecseki tigris felbukkanása ügyében indított nyomozást. A Duna-Dráva Nemzeti Park feljelentése alapján a hét első felében indított nyomozást a Szigetvári Rendőrkapitányság a megye több pontján is látni vélt tigris gazdájának, illetve szabadon engedőjének felkutatására, adta hírül a Havaria Press.

A kapitányság azonban a pénteki nappal befejezettnek nyilvánította a nyomozást, közleményük szerint ugyanis semmiféle olyan adat nem merült fel, ami megalapozná a bűncselekmény alapos gyanúját.

Rockenbauer Tigris

Az elmúlt két hétben számos esetben felfedezni vélték a nagyragadozót vagy nyomait a Mecsek lábainál, s a lábnyomokról több szakértő is azt állította, hogy igen nagy valószínűséggel egy szabadon kóborló tigris hagyta őket maga után.

A nagy ragadozó június 19-én, pénteken debütált a Baranya megyei Bükkösd hátárában. Ekkor egy hatéves kislány volt a szemtanú, és bár voltak, akik egy nagyobbacska borjúra gyanakodtak, a rendőrség komolyan vette a hírt, és keresni kezdte az állatot. A megyében minden legális tigristartónál teljes volt a nagymacskák létszáma, amiből arra következtettek, hogy az állat valószínűleg illegális tartásból, esetleg a határ túloldaláról szökhetett meg.

Dámvadak, disznók, juhok

Ezután a mecseki tigris egy ideig nem hallatott magáról, sőt, felmerült a gyanú is, hogy valójában még csak nem is ragadozóval, hanem egy dámszarvassal állunk szemben. Következő alkalommal Baranyajenőn pillantotta meg két felnőtt és egy gyerek; egyikük -- akinek távcsővel is módja volt ellenőrizni az állatot -- megerősítette, hogy tigrisről van szó. A község határában kommandósok disznóvérrel próbálták lépre csalni, hasztalanul.

Kis szünet után június 28-án újra elkezdték a tigris utáni kutatásokat, mivel bejelentések érkeztek, hogy Okorvölgynél egy juhnyájat zaklat, s a legyengült példányok rendre eltünedeznek a karámból. Gödréről jelentették, hogy egy buszról hárman is egészen közelről látták a nagyvadat. Június 30-án a rendőrség természetkárosítás gyanújával nyomozást indított a tigris gazdája ellen, miután egy természetvédelmi őr gipsszel kiöntötte és azonosíttatta a nagymacska tappancsnyomait Sásd szőlőhegyén.

A fantomszerű vadállatot utoljára Bakócán látta két tizenhárom éves fiú csütörtökön, akik életszerűen adták elő a történetet, de a találkozás helyszínéül szolgáló füves rét nem őrizte meg az állat nyomait.