Emőke
-4 °C
9 °C

Kiszivattyúzták a vizet Óbudán

2004.10.02. 23:16
Befejeződött a csőjavítás, némi földmunka van hátra, vasárnap reggelre a teljes útszakaszt átadhatják a forgalomnak. A lakosságot ért kárt a vízművek téríti meg.
Szombatra befejeződött a víz kiszivattyúzása a III. kerületi csőtörés helyszínén az elöntött garázsokból, pincékből és a vízművek szakemberei kicserélték a meghibásodott csövet.

Vasánapra helyreállhat a forgalom is

A délutáni órákra befejeződött az elöntött picékből a víz kiszivattyúzása, és estére a 800 milliméteres csövet is megjavították.

A péntek esti csőtörésünk gyakorlatilag valamennyi következménye felszámolódott, jelentette a vízművek. Befejeződött a csőjavítás, már csak némi földmunka van hátra, vasárnap reggelre a teljes útszakaszt átadhatják adni a forgalomnak.

Az esti órákra a vízszolgáltatás, illetve a vízhálózat teljes egészében visszaállt az eredeti rendre. A csőtörés lakossági vízkorlátozást nem jelentett, mivel egy úgynevezett töltővezeték tört el.

Nem volt csatornázva a terület

Az 1935-ben lefektetett, 800 milimérer átmérőjű víznyomócső a Királyok útja és a Piroska utca sarkánál tört el. A víz alá került a Kossuth üdülőpart és a Királyok útja között mélyen fekvő terület. Ezen a részen építkezések, üdülők, raktárak, csónakházak találhatók. A Királyok útján mintegy 500-600 méter hosszúságban családi házak kertjeit, pincéit, mélygarázsait öntötte el a víz.

A terület nem csatornázott, így vízelnyelők nem tudtak segíteni a víz elvezetésében, a terület egyik oldalát pedig gát határolja, ezért a víz sok környékbeli ház pincéjébe, garázsába betört.

A szóvivő tájékoztatása szerint a biztosító és a vízművek emberei is a helyszínen voltak a károkat felmérni. A Fővárosi Vízművek a csőtörés kapcsán bekövetkezett károkat a saját biztosítóján keresztül megtéríti.

Az első becslések szerint a csőtörés nyomán keletkezett kár milliós nagyságrendű lehet.

Az éjszaka folyamán 47 tűzoltó dolgozott a helyszínen több nagy teljesítményű szivattyúval. A csatornázási művek több szippantókocsit küldött segítségül.