Eleonóra
-1 °C
2 °C

A hegyekben már havazik

2004.11.08. 13:45
Tiszavirág életű hó esett a Mátra és a Bükk magasabb tájain, keddre virradóra azonban már hóviharral is számolni kell. A hét közepére megenyhül az idő, hasonló hideg és havazás a hét végére várható.
Bár összefüggő hótakaróra az elkövetkező tíz napban biztosan nem kell számítani Magyarországon, az ország nyugati részén, illetve a hegyekben már hétfőn, kedden, valamint a hét végén is lehet számítani 5-10 centiméteres hóra, tájékoztatta az Indexet Németh Lajos az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

#alt# Hétfőn havazás és hózápor alakult ki a Kékestetőn és a Bükkben is, miután az ország fölött tartózkodó sarki ciklon a hidegen kívül csapadékot is hozott magával. Bár a hét közepén a Földközi-tenger felől érkező melegfront véget vet a hónak, kedd éjszaka még megerősödik a szél, ezért a Bükk magasabb, 500 méter feletti magaslatain hóviharral és nagyobb hóval (5-10 cm) is számolni kell.

Hasonló a helyzet a Mátrában is, ahol hétfő délelőtt mínusz 1,6 fokos hőmérsékletet mértek, ezért a havazás hatására 700 méteres magasság felett vékony hólepel alakult ki, de a hótakaró nem lesz tartós, mert az elkövetkező napokban felmelegedik az idő.

Hétvégén megint jön a hideg

A hét végére azonban ismét hidegre és csapadékra lehet számítani, az Alpokalján és a nyugati területeken hóesés, hózápor és havaseső is előfordulhat, mondta el Németh Lajos, aki azt is közölte, hogy a hőmérséklet nappal 5-10 fok közé esik majd.

Hétfőn a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3, 8 fok között várható. Ez a hét folyamán a melegfront hatására emelkedik, szerdától péntekig nappal 8 és 13 fokra számíthatunk.