Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az ember, aki legyűrte az AIDS-et

2005.11.13. 09:25
Újabb vizsgálatoknak vetik alá azt a brit férfit, akinek az első jelentések szerint sikerült legyűrnie a HIV-vírust, írja a BBC. A hírről két vasárnapi brit lap számolt be.

A hírek szerint a 25 éves, Londonban élő Andrew Stimpsonról 2002-ben állapították meg, hogy AIDS-es, de 2003 októberében már egészségesnek találták.

A vizsgálatokkal mégsem hagynak fel az orvosok, mivel Stimpson esete azért is rendkívüli, mert nem szedett gyógyszert, szervezete ezek szerint önmagától győzedelmeskedett a vírus felett.

A BBC megjegyzi, hogy számos, hivatalosan meg nem erősített esetről lehetett már hallani, hogy Afrikában egyeseknek orvosságok szedése nélkül sikerült felgyógyulnia az egyelőre gyógyíthatatlannak számító betegségből.

"A világban 34,9 millió ember AIDS-es, és én vagyok az egyetlen, akinek sikerült megfékezni, túlélni és a szervezetéből kitessékelni a vírust - nyilatkozta a vasárnapi Mail on Sundaynek Stimpson - Ez számomra hihetetlen, egy csoda. Azt hiszem, én vagyok a legszerencsésebb ember a világon."

Stimpson beszámolt arról is, milyen mély depresszióba került, amikor megtudta, hogy HIV-tesztje pozitív lett, öngyilkos gondolatok kezdték foglalkoztatni.

Az orvosok nem tévedtek

Amikor 14 hónap múlva a tesztek nem mutatták ki a betegséget, arra gondolt, hogy tévedés történt, és kártérítést követelt a vizsgálatokat végző egészségügyi intézménytől.

Az eljárás során azonban kiderült, a Chelsea és Westminster Egészségügyi Központ nem tévedett, Stimpson valóban megkapta a betegséget, és kigyógyult belőle

A központ orvosai most újabb vizsgálatokat szeretnének végezni Stimpsonon, aki elmondta, bármit megtesz, hogy segítsen megtudni az AIDS gyógyításának módját.