Mátyás
-6 °C
1 °C

Életfogytiglant kapott Maglódi Csaba

2005.12.07. 16:26
Életfogytiglant kapott két ember megölése miatt Maglódi Csaba a Fővárosi Bíróság (FB) szerdán kihirdetett elsőfokú ítélete szerint. Ugyanakkor a strasbourgi emberi jogi bíróság tavaly elmarasztalta a magyar államot azért, mert az 1999 júniusában őrizetbe vett vádlottat túl hosszú ideje tartják fogva jogerős ítélet nélkül.

Maglódi Csaba a nem jogerős ítélet szerint bűnös előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettében, és ezért őt az FB életfogytiglanra ítélte, azzal, hogy leghamarabb 20 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.


"csupa fény és boldogság büszke elmém"
Klikk a nagyításhoz!

Két másik vádlott bűnsegédként tíz év letöltendőt kapott, negyedik társuk pedig két év felfüggesztettet.

Maglódi Csaba az eljárásban mindvégig tagadta a terhére rótt bűncselekményeket.

Pénz, BMW, ékszer

Az eljárás adatai szerint Maglódi 1997-ben ismeretlen megbízó felbujtására egymillió forintért, némi aranyékszerért és egy BMW-ért megfojtott egy nagytarcsai vállalkozót, aki egyébként nem sokkal korábban szabadult előzetes letartóztatásából, és első fokon csalásért több éves szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Az áldozatot Maglódi egyik társának telkén betonozták be a készülő emésztőgödörbe.

Az ügyben korábban már született elsőfokú ítélet, ám azt a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárásra utasított. Ez ért véget szerdán az FB-n. Tavaly novemberben kezdődött meg újra a tárgyalássorozat, ahol az egyik vádlott még egy Shakespeare-szonettet is elszavalt.

Társát is megölte

A másik ügyben az elsőfokú ítélet szerint egy fiatalembert ölt meg Maglódi azért, mert attól tartott, hogy az áldozat beszél a hatóságoknak közösen elkövetett vagyon elleni cselekményeikről. A holttestet ezúttal is az egyik társ telkén földelték el.

Maglódi Csabának túl hosszúra nyúlt előzetes letartóztatása miatt háromezer euró (760 ezer forint) kártérítést ítélt meg a magyar állam ellen indított eljárásban, 2004 novemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága.