Feszült, többezres megemlékezés Veszprémben

2009.02.08. 20:11 Módosítva: 2009.02.08. 21:56
Több ezren vettek részt Veszprémben a vasárnap hajnalban leszúrt Marian Cozmának, az MKB-Veszprém beállósának tiszteletére rendezett megemlékezésen. Az Index tudósítója szerint bár a szervezők folyamatosan nyugalomra intették a tömeget, több bekiabáló bosszút követelt.

Több ezer ember ment el vasárnap este a Veszprém Aréna elé szervezett megemlékezésre, miután vasárnap hajnalban egy veszprémi szórakozóhely előtt szíven szúrták a MKB-Veszprém kézilabdacsapatának román nemzetiségű beállóját, jelentette a helyszínről az Index tudósítója. A Cozma védelmére igyekvő társai közül a szerb kapust, Ivan Pesicset vesén szúrták, a szintén szerb származású irányító, Zsarko Sesum súlyos fejsérülést szenvedett. Őket kórházban ápolják.

A szervezők többször felhívták a jelenlévők figyelmét arra, hogy ne engedjék, hogy az indulatok elragadják őket. Ennek ellenére végig érezhető volt a feszültség a tömegben, miután elterjedt, hogy a támadást egy romákból álló csoport követte el. Egy gyakorlóruhás férfi szerbül szidta a cigányokat a tömegben, és több bekiabáló követelt bosszút vagy emlegetett cigánybűnözést a felszólalások egy-egy fordulatánál.

Képek a helyszínről

A tömegben megjelent egy a Magyar Gárda egyenruháját viselő, mintegy ötvenfős csoport is. A megemlékezésen rendőrt nem lehetett látni, a környéken azonban egyenruhások irányították a forgalmat.

Debreczenyi Jánosnak, a város polgármesterének felszólalását folyamatos füttyök és bekiabálások szakították meg, miután azt mondta, hogy az elkövetők is magyar állampolgárok, és a rendőrségre, illetve az ügyészségre kell bízni elfogásukat.

A polgármester keményen szólt az országban eluralkodó rossz közbiztonsági helyzetről. „Olyan országban akarunk élni, ahol a rend és a biztonság fenntartásán dolgozó személyek és szervezetek nem a biztonság megteremtésén fáradozó embereket marasztalják el" – mondta polgármester. Debreczenyi János a Veszprémben történtek kapcsán felidézte az olaszliszkai esetet is, ahol egy tanárt vertek halálra, miután az autójával elsodort egy kislány, aki amúgy csak könnyebben sérült meg.

A polgármester ugyanakkor felszólította Veszprém lakosságát, hogy – ahogy kritikus helyzetekben már korábban bizonyítottak – most is mutassák meg, hogy tudnak kulturáltan viselkedni és nem ragadják el őket az indulatok. „Egy ilyen attak, csak azoknak a malmára hajtaná a vizet, akik ezt a tragédiát okozták". A veszprémi megemlékezésen megjelent a meggyilkolt Marian Cozma édesapja is.

A tüntetésen a szervezők azt mondták, a sportoló társai vasárnap hajnalban a szórakozóhely előtt az akkor már földön fekvő Cozma segítségére siettek, és mind a kettőt guggoló helyzetben érte a szúrás és a fejbe rúgás.

Végül Mocsai Lajos, a csapat edzője beszélt elfúló hangon Marian Cozmáról, a játékostársak lelkiállapotáról és arról a szinte megoldhatatlan feladatról, amely a MKB Veszprém előtt áll, hiszen a kézilabdázókra még fontos meccsek várnak.

Draskovics Tibor rendészeti miniszter vasárnap késő délután Veszprémbe ment, de csak a gyilkosság helyszínén tett látogatást, az esti megemlékezésen nem volt jelen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport