Nyolcmillió dollárt fizethet a Philip Morris egy tüdőrákos özvegyének

2009.02.19. 09:02 Módosítva: 2009.02.19. 09:04
A bíróság szerint a dohánygyár eltitkolta, hogy a cigaretta függőséget okoz.

Nyolc millió dollár kártérítést ítélt meg Floridában a bíróság egy tüdőrákban elhunyt dohányos férfi özvegyének és fiának a Philip Morris cigarettagyárral szemben. Az ítélet precedens lehet 8 ezer hasonló kártérítési kereset számára.

Stuart Hess özvegye, Elian Hess eredetileg 130 millió dollár kártérítést követelt, amiért dohányos férje 55 évesen tüdőrákban meghalt. De a bíróság kimondta, hogy nem csak a dohánygyár, hanem a férj is felelős, mivel évtizedeken át naponta három doboz cigarettát szívott.

A bíróság szerint a dohánygyár viszont eltitkolta, hogy a cigaretta függőséget okoz és tudatosan árult egészségre káros árut. A Philip Morris azzal próbált védekezni, hogy az áldozatnak művelt emberként már tizenéves korában is tudnia kellett a dohányzás veszélyeiről, amikor rászokott a cigarettára.

A cigarettagyár ügyvédje úgy érvelt, hogy az áldozat nem volt függőségben a cigarettától, és le tudott volna szokni, ha akart volna. Az özvegy bizonyította, hogy Hess számtalan módon próbált leszokni, a nikotinos rágógumitól kezdve a hipnózison keresztül, de nem járt sikerrel.

A Philip Morris megfellebbezi az ítéletet.