Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A légiirányítók hibázhattak Amszterdamban

2009.03.03. 14:07
Nem tartották be az előírt követési távolságot, egy légörvénybe kerülhetett a török gép. Annyi biztos, hogy nem a pilóták miatt halt meg kilenc ember.

A holland légiirányítók hibája okozhatta a múlt héten Amszterdam közelében lezuhant török repülőgép katasztrófáját, amelyben kilencen meghaltak - írja keddi számában egy török lap.

A Yeni Dafak szerint az amszterdami Schipol repülőtér légiirányítói nem tartották be az előírt követési távolságot. A Turkish Airlines járata előtt két perccel egy nagyméretű utasszállító repülőgép - egy Boeing-757 - landolt azon a leszállópályán, amely felé a szerencsétlenül járt török repülő - egy Boeing-737 - tartott.

A szabályok szerint azonban ekkora gépek esetében legalább négy percnek kell eltelnie két leszállás között. Az óriási gép pedig kelthetett olyan erejű légörvényt, amely megzavarta a Boeing-737 landolási manőverét - írja a lap.

Február 25-én történt baleset óta holland szakértők annyit már megállapítottak, hogy a Turkish Airlines munkatársait nem terheli felelősség a katasztrófáért. Ezt a törökországi sajtó nagy megelégedéssel nyugtázta. "A török pilóták nem hibáztak" - írta például a Cumhuriyet című lap.

Az Isztambulból Amszterdamba tartó gép fedélzetén összesen 135 ember tartózkodott. A balesetben kilencen meghaltak, és csaknem százan megsérültek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport