Öt levágott fejet találtak a mexikói rendőrök

2009.03.11. 15:12
Ciudad Juarez-ben drogbandák között háború folyik az Egyesült Államokat célzó kábítószer-kereskedelem feletti ellenőrzésért. A fejek mellett fenyegető üzenetet hagytak a gyilkosok a rivális bandának.

Öt levágott fejet találtak a mexikói rendőrök kedden egy hűtőládában, egy Guadalajara felé vezető út mentén - közölték a közép-amerikai ország hatóságai.

A borzalmas lelet újabb bizonyítéka a Mexikót rettegésben tartó háborúnak, ami drogkartellek között folyik az Egyesült Államok felé tartó kábítószer-kereskedelem feletti ellenőrzés megszerzéséért. A rendőrség bejelentése szerint a fejek mellett egy fenyegető üzenet is volt, amit a rivális bandának hagytak a gyilkosok.

A levágott fejeket abban a szövetségi állambantalálták meg, ahol a drogkereskedelem számos kulcsfigurája él és rejtőzik. Például a Mexikó első számú közellenségének tartott Joaquin "Shorty" Guzman.

Levágott fejek, megerőszakolt nők

Az egyre véresebbé váló mexikói drogháború idén már több ezer halálos áldozatot követelt. A mexikói Emberi Jogi Bizottság szerint tavaly 5600 embert öltek meg bandaháborúban, és közülük 186-nak levágták a fejét.

A mexikói elnök a múlt héten bevetette a hadsereget is a bandák ellen az amerikai határ közelében fekvő Ciudad Juarez-ben. A Texasszal határos város a drogbandák háborúi mellett amiatt is hirhedt, hogy az elmúlt tizenöt évben hivatalos adatok szerint legkevesebb négyszáz, emberi jogi szervezetek szerint több ezer nőt gyilkoltak meg, és többségüket haláluk előtt meg is erőszakolták. A hatóságok gyanúsítottak tucatjait vették már őrizetbe, többeket el is ítéltek, de egyre újabb és újabb holttestek kerültek és kerülnek elő. Ez azt jelentheti, hogy a valódi tettesek szabadlábon garázdálkodnak, vagy pedig újabb és újabb erőszaktevők bunnannak fel.

Emberi jogi szervezetek szerint a határvárosban megtelepült külföldi összeszerelő-üzemek, a maquiladorák szigorú munkáltatói gyakorlata - az éjszaki műszak és az elkésők hazaküldése - is veszélynek teszi ki a fiatal mexikói munkásnőket, akiknek többsége indián származású.