Enyvvel akarják behajtani a 16 milliós tartozást

2009.03.14. 17:24 Módosítva: 2009.03.14. 17:25
Újabb akcióval hívta fel magára a figyelmet Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezete, csütörtökön egy 13. kerületi ingatlant rongáltak meg, hogy megpróbálják megszerezni vélt vagy valós kintlévőségeiket. A lakók felháborodtak a falfirkákon és az enyvvel összekent ajtókon.

Összefirkálták a házunk falát, és enyvvel papírokat ragasztottak az épületben több ajtóra a Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezetének (VÉSZ) emberei, azt gondolják, ez a helyes módja, hogy egy alvállalkozónak ki nem fizetett pénzt behajtsák, mondta az Indexnek a 13. kerületi Békeliget lakópark egyik lakója.

Megkérdeztük Éliás Ádámot, a VÉSZ elnökét, hogy valóban ők állnak-e az akció hátterében, a falfirkákon egyébként szerepel is a VÉSZ felirat. Azt mondta, csütörtökön lakásfoglaló akciót tartottak, mert az ingatlan kivitelezője, az Archivent Kft. nem fizeti ki egyik alvállalkozójának, az Euronorm Kft.-nek a szerződésben vállalt kötelezettségét.

01

Éliás Ádám elmondta, hogy ősszel már volt egy hasonló akció, annak eredményeként a született egy megállapodás a kifizetésről, az Archivent közben azonban csődöt jelentett, és februárban megkezdődött a felszámolása, így lehetetlen tartozásait behajtani.

A VÉSZ elnöke a jogi úton történő megoldásban nem bízik, az 4-5 évig tart, ami sok családnak egzisztenciális katasztrófát jelent. Azt akarják elérni tehát, hogy a beruházó Zmira Hungary Kft. adja át a lakópark egy, még nem értékesített lakásának tulajdonjogát, ami fedezné a kivitelező tartozását az alvállalkozó felé, erről szólt a lakásfoglaló akció.

Hozzátette, hogy nem a lakókat akarják zavarni, ezért nem bontották a tartozás egy részét képező, és már beépített 185 nyílászáró közül egyet sem, bár ősszel néhányat leszereltek. Azt mondta, hogy akkor takarítják el a falfirkát és az enyves papírokat, ha az ügy rendeződik, azaz megkapják egy lakás tulajdonjogát.

02

Az alvállalkozó Euronorm ügyvezetője, Dézsi Lajos kifejtette, hogy a szerződésben 26 millió forint szerepel, amiből először csak 8 milliót kaptak meg, később további 3 millió forint érkezett meg, a fennmaradó összeg behajtására azonban jelenleg nincs eszközük.

Éliás Ádámhoz hasonlóan ő sem érzi megoldásnak, hogy bírósághoz forduljanak. Elmondta azt is, hogy tavaly januárban több vállalkozó büntető feljelentést tett az Archivent Kft. ellen sikkasztás, csalás és pénzmosás miatt. A rendőrségi ügynek egyelőre nincs eredménye.

Arra a kérdésre, hogy szándékosan törvényellenes megoldást választottak-e az adósság rendezésére, azt mondta, tettük nem számít rongálásnak, mert nem idegen tárgy ellen követik el, az összefirkált, megrongált felületeket a tartozás miatt saját tulajdonuknak tekintik.

A lakók ugyanakkor fel vannak háborodva, hiszen a hasonló akciók rontják az ingatlan értékét, illetve nem látják biztosítottnak, hogy valaki eltakarítja a feliratokat és a felragasztott papírokat.

„Hogy van az, hogy valaki a törvény határait súroló megoldást vet be vélt vagy valós jogsérelmére?" - tette fel a kérdést az egyik lakó. Kifejtette, hogy se maga a tartozás, se az összeg nincsenek bizonyítva, ha bírósághoz fordultak volna, legitim is lehetne a követelésük.

03

Megpróbáltuk megtudni a Zmira Hungary Kft. álláspontját is, megkeresésünkre egyelőre nem reagáltak.

A VÉSZ legutóbb csütörtökön hívta fel magára a figyelmet, akkor sárga mellénybe öltözött emberek vittek el ajtókat egy társasházból, megrugdostak egy biztonsági őrt, a háttérben akkor is elszámolási vita állt.