Tíz év börtönt kapott photoshopolásért

2009.04.03. 13:38 Módosítva: 2009.04.03. 15:46
Tízévi börtönbüntetésre ítélt pénteken egy thaiföldi bíróság egy férfit, aki megsértette az uralkodót és családját azzal, hogy fényképeiket megváltoztatva feltette a világhálóra.

A 34 éves Szuvicsa Thakho, akit ez év januárjában vettek őrizetbe, elismerte, hogy ő változtatta meg a nagy tiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs királyt és családjának tagjait ábrázoló fotókat. Az ítélethirdetéskor kiderült: beismerő vallomásának köszönheti a vádlott, hogy az eredetileg kiszabott húszévi börtönt tíz évre csökkentette a bíróság.

bhumibol

A bíróság döntésében nem tért ki arra, hogyan lettek a fotók megváltoztatva, és arra sem, hol jelentek meg. A helyi sajtó ugyanakkor azt írta, hogy egyes megmásított képek a YouTube videomegosztón voltak láthatók.

Thaiföldön igen szigorúan rendelkeznek az olyan esetekről, amikor megsértik az uralkodót. Idén januárban egy bangkoki bíróság háromévi börtönre ítélt egy ausztrál írót, akit a thaiföldi hatóságok felségsértéssel vádoltak korábban megjelent regénye miatt. Ugyancsak ez év januárjában egy thaiföldi társadalomtudóst vádoltak meg azzal, hogy megsértette az uralkodót a hadsereg tábornokai által támogatott, 2006-ban végrehajtott államcsínyről írott könyvében. A férfi a vádak elől Nagy-Britanniába menekült.

A 81 éves Bhumibol Aduljadedzsnek, a világ legrégebben trónon lévő uralkodójának nincsenek politikai funkciói, ugyanakkor rendkívüli tiszteletnek örvend a thaiföldiek körében, őt tekintik a nemzetet egyesítő erőnek válság esetén. Noha a király közölte, hogy nem tekinti magát bírálhatatlannak, a rendőrség minden feljelentés alapján köteles vizsgálatot indítani.