Túszdrámába torkollott a zuglói bankrablás

2009.05.14. 17:44 Módosítva: 2009.05.15. 07:04
Két órán át tartotta fogva túszát egy bankrabló a Nagy Lajos király útján. A férfi fegyveres bankrablást akart elkövetni, de a biztonsági őr dulakodni kezdett vele, ezért a bank egyik alkalmazottjával bezárkózott a fiók egyik hátsó helyiségébe. Kétórás tárgyalás után fegyverét átadta túszának, és feladta magát.

Délután öt óra tájban jelezték olvasóink, hogy Budapest XIV. kerületében, az Örs vezér terénél, a Tihamér utcához közel, a Nagy Lajos király útja 19-21 szám alatti, hosszított nyitvatartású bankfiók környékét lezárták, és a rendőrség valamint a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Egy olvasónk háromnegyed hatkor villamosozott el a fiók előtt, akkor három-négy rendőrautó volt a helyszínen, és golyóállómellényes rendőrök. Később még tíz rendőrautót láttak érkezni, bennük símaszkos rendőrökkel.

Sagyibó Melinda, a BRFK sajtósa arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a fegyveres férfi öt óra előtt néhány perccel lépett be a bankfióka, és pénzt követelt. Dulakodás tört ki, amiben a bank biztonsági őre könnyebben megsérült.

A bankban egyetlen lövés dördült, ezt a rabló figyelmeztetésként, a plafonba adta le. Még vizsgálják, hogy éles lőfegyvere, vagy riasztófegyvere volt-e. A férfi a rendőrök szerint végig együttműködő volt. Eredetileg nem akart túszt ejteni, csak azért alakult így az akciója, mert a biztonsági őr megpróbálta lefegyverezni. Maga elé rántotta a bank egyik alkalmazottját, és a fiók egyik hátsó helyiségébe hátrált. A rendőrök kétórás tárgyalással meggyőzték, fegyverét átadta a túszának és feltartott kézzel előjött, így a helyszínre rendelt terrorelhárítókatt nem kellett bevetni.

Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a bankba egy egyenruhás rendőr és négy civil – talán túsztárgyaló – ment be háromnegyed hét körül, valamint egy mentőautó is a bejárathoz húzódott. A bankrablót hét óra után pár perccel a bank főbejáratán, félmeztelenül, fején zsákkal vezették el.

A bank biztonsági rendszerei működtek, a munkatársak alkalmazták az úgynevezett csendes riasztást - közölte az OTP az MTI-vel. A bankfiókban a rablási kísérletkor tíz ember és a biztonsági személyzet tartózkodott. Az időzáras pénztári biztonsági rendszer és a képrögzítő rendszer mindvégig működött, anyagi kár nem keletkezett.

A forgalom a Nagy Lajos király útján valamivel este fél nyolc előtt ismét megindult.

Legutóbb ez év január 15-én volt Budapesten olyan bankrablás, ahol túszt ejtett a támadó: a III. kerületi Flórián téren az Erste bank fiókjába fegyverrel a kezében rontott be egy férfi és a bevételt követelte, de a bank munkatársai riasztották a rendőröket, akik a helyszínre érve megzavarták a bankrablót. Lövés is eldördült, de attól senki nem sérült meg. A bank biztonsági őre dulakodás közben könnyebben megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították. A támadó a zsákmányolt pénzzel és egy túszt ejtve menekült el a helyszínről, később viszont a bank alkalmazottját elengedte.

Két éve, 2007. május 4-én Budapesten, a Széna téri OTP-fiókban egy gépfegyveres rabló elvette a biztonsági őr pisztolyát és túszokat ejtett. Nem sokkal később mesterlövészek és kommandósok érkeztek a helyszínre. A túszejtő ötmillió forintot és szabad eltávozást követelt. A pénzt átadásakor csaptak le a rablóra, akire hat lövést adtak le. Az egyik, testén áthatoló lövés megsebesítette az egyik ügyfelet, egy másik lövés, amelyet még ő adott le, a biztonsági őr kezét találta el. A rabló a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Bankrablás-pszichológia: nem jobb félni, mint megijedni

Túszhelyzet egy bankrablásnál majdnem mindig akkor alakul ki, ha a banki alkalmazottak vagy ügyfelek valamelyike hibázik, abban az értelemben, hogy valamiféle ellenállással vagy annak kísérletével megzavarja a rablót, mondta el Regős Judit tréner, aki az egyik nagy fiókhálózattal rendelkező pénzintézet munkatársait készíti fel arra, hogyan viselkedjenek rablás esetén. A szembenállás egyik jele lehet a rabló számára akár az erőltetett szemkontaktus is. A tréner szerint fizikai szembeszegüléssel sosem szabad próbálkozni, minél gyorsabban és pontosabban végre kell hajtani, amit bűnöző mond.

Nem kell leplezni, hogy egy ilyen helyzetben megijednek az áldozatok, sőt ez szinte "kívánatos": banki dolgozók felkészítésének egyik fontos aspektusa a sokszor emlegetett, de pszichológiai szempontból teljesen hamis "jobb félni, mint megijedni" mondás cáfolata. Az a banki dolgozó, aki folyamatosan fél egy rablás lehetőségétől, nemcsak szorong, de annak esetleges bekövetkeztekor nagyobb eséllyel reagál hibásan a túl sokszor elképzelt helyzetre. A szakértő hangsúlyozta: nemcsak a felkészítés fontos, de a rablás után, az események feldolgozásának folyamatát is szakszerűen támogatni kell. Létezik olyan bank is, ahol ezt a rablást elszenvedett munkatársaknak biztosítják.