Ott se volt a Tóásó ellen valló koronatanú

2009.05.20. 08:34 Módosítva: 2009.05.20. 08:34
Még mindig nincs egyetlen bizonyíték se Tóásó Előd ellen, ügyvédje még a nyomozati jegyzőkönyvet se nézhette meg. A koronatanúról pedig kiderült, hogy minden bizonyítéka másodkézből való.

A Bolíviában letartóztatott Tóásó Elődöt védő ügyvédi iroda egyelőre tehetetlen, nem tudják, hogy egyáltalán mi ellen kellene védekeznie a férfinak, miután a vád nem nyújtotta be bizonyítékait. Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet elmondta: a férfi jogi képviseletét ellátó iroda eddig a nyomozati jegyzőkönyvbe sem nézhette meg.Az ügyben vizsgálódó parlamenti bizottság azért is bírálja az ügyészséget, mert késik a bírósági eljárás. Az ellenzéki tagok a koronatanúval kapcsolatban azt kifogásolták, hogy kiderült róla: minden információja másodkézből való. Ezenkívül kérdések merültek fel a rajtaütés éjszakájával kapcsolatban is, mert ellentmondás van a boncolási jegyzőkönyv és a ballisztikai jelentés között.

toaso

A bolíviai sajtóban felröppent az a hír is, hogy Tóásó Elődöt másik börtönbe akarják szállítani. A nagykövet tájékoztatása szerint ezt a képviseletet ellátó ügyvédi iroda nem erősítette meg. A lapok úgy tudják: Tóásó Előd kérte az átszállítását, mert megfenyegették a börtönben, és ezért nem akar beszélni sem. Józsa Mátyás elmondása szerint ezt semmi sem támasztja alá. Hozzátette: Tóásó azért sem beszél, mert már mindent elmondott korábbi vallomásában, ezenkívül amíg a hatóságok nem ismertetik az ellene szóló bizonyítékokat, nem is tud mi ellen védekezni.

Ugyancsak egy helyi újság írt arról, hogy az ügyben nyomozó bolíviai ügyész - Marcelo Sosa - Magyarországon is vizsgálódni szeretne az állítólagos merénylet-kísérlet magyar érintettjeivel kapcsolatban. Állítólag már meg is kereste a magyar hatóságokat . Ezt az információt azonban a helyi hatóságok nem erősítették meg. Józsa Mátyás elmondta: eddig nem érkezett hozzájuk ilyen felkérés, de ha jön ilyen, a Külügyminisztérium kiterjeszti az együttműködést, ahogy azt korábban ajánlotta.

Április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és egy ír fiatalembert, Michael Dwyert. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. Az ottani hatóságok állítása szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.