Szexuális zaklatás a katolikus árvaházakban

2009.05.20. 20:24
Egy kilenc évig húzódó vizsgálat kiderítette Írországban, hogy egészen a XX. század végéig rendszeresen szexuálisan zaklattak és megaláztak gyerekeket a katolikus egyház árvaházaiban és javítóintézeteiben. A vizsgálat szerint a molesztáláson kapott papot sok esetben egyszerűen áthelyezték egy másik intézménybe. A vizsgálat során 250 intézet ezer egykori lakóját keresték meg, de az eredmények alapján sem lehet perbe fogni a felelősöket.

Rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket Írországban a katolikus egyház által fenntartott árvaházakban és javítóintézetekben a XX. században, derül ki egy kormányzati bizottság szerdán közzétett jelentéséből.

Az eredetileg kétévesre tervezett, de végül kilenc évig húzódó vizsgálat során több mint 250, túlnyomó többségében bentlakásos intézet mintegy ezer egykori lakójával készítettek interjút. A beszélgetések egyértelműen bizonyítják, hogy a szóban forgó - ma már nem működő - intézményekben szinte foglyokként és rabszolgákként bántak a gyerekekkel az 1930-as és 1990-es évek között, állapította meg a 2000-ben létrehozott bizottság. A mindennapos és önkényes rendszerű büntetések, éheztetések miatt állandó félelem és terror hatotta át az intézetek - árvaházak, javítóintézetek, ipari iskolák és kórházak - többségét.

A fiúintézetekben kifejezetten elterjedt volt a molesztálás és a nemi erőszak. Ha a szexuális visszaélések napvilágra kerültek, az egyházi hatóságok egyszerűen áthelyezték a szóban forgó papot egy másik, sok esetben szintén gyerekekkel foglalkozó intézménybe. Az apácák által működtetett lányintézetekre kevésbé volt jellemző a szexuális zaklatás, ám itt is bevett büntetés volt a súlyos fizikai bántalmazás és a lelki megalázás.

Összesen több mint 30 ezer gyereket - leányanyák gyermekeit, iskolakerülőket, kisebb lopások miatt nyakon csípett fiatalokat - helyeztek el a szóban forgó egyházi intézetekben.

A bizottsági vizsgálatba bevont Keresztény Testvérek nevű katolikus rend sikeresen késleltette a jelentés lezárását, és tagjainak az anonimitáshoz való jogára hivatkozva pert nyert a bizottság ellen. Ennek eredményeként a rémtetteket elkövető papokat és apácákat a jelentés nem nevezhette meg név szerint, így a vizsgálat eredményeit sem lehet a felelősök perbefogására felhasználni.

Sean Brady bíboros, az ír katolikus egyház vezetője szerdán azonnal sajnálatát fejezte ki a jelentésben feltárt viszonyok miatt, és közölte: "mélységesen szégyelli magát" azért, hogy gyerekek ilyen borzasztó szenvedéseket éltek át éppen azokban az intézetekben, ahol Jézus Krisztus nevében viselték gondjukat.

A vizsgálatot Bertie Ahern volt ír kormányfő rendelte el 1999-ben, miután egy dokumentumfilm-sorozatból napvilágra került több egykori áldozat beszámolója az egyházi intézetekben uralkodó borzasztó körülményekről. A jelentés számos ajánlást tesz a kormánynak a múltbeli szörnyűségek elismerésére, egyebek mellett javasolja állandó emlékhely létrehozását, az áldozatoknak nyújtandó lelki tanácsadást, illetve a jelenlegi gyermekvédelmi szolgálatok felülvizsgálatát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport