Mobil zsinagógával térítenek Moszkvában

2009.05.25. 11:56
Két rabbi járja az orosz fővárost, és ha kell, imádkoznak is a járókelőkkel. Az ötlet nem új, hasonló szerkezet már New Yorkban is megjelent harmincöt éve.

Mobil zsinagóga jelent meg Moszkva utcáin: a borításán a jeruzsálemi siratófal köveit idéző lakókocsiban két rabbi járja a várost, és próbálja visszatéríteni a zsidókat a hagyományokhoz.

A járókelőket kérdezgetik, nem zsidók-e, és ha a válasz igen, akkor betessékelik őket az úgynevezett micve-tankba, ahol megismertetik őket egyes zsidó hagyományokkal, és imádkoznak velük. (A micve szűk értelemben parancsolatot, általában pedig a tórában foglalt parancsolatok összességét jelenti, de hétköznapi használatban jótettet értenek rajta.)

mitzvah tank

Az eddig tapasztalatok szerint óránként átlagosan három ember fordul meg a lakókocsiban. A Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint az első ilyen mobil zsinagóga 1974-ben jelent meg New Yorkban, moszkvai bevezetése Berl Lazar oroszországi főrabbi ötlete volt.

A micve-tank célja, hogy visszavezesse a hívő és kevésbé hívő zsidókat vallásuk gyökereihez - írta a lap.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Bankszámla