Öt év börtönt kapott egy csecsemőgyilkos anya

2009.06.11. 15:36
A legenyhébb büntetést szabták ki a 20 éves nőre, de a védelem felmentésért fellebbezett. Nem tudta megmagyarázni, miért hagyta meghalni a gyermekét.

Nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a Tolna Megyei Bíróság azt a 20 éves szolnoki nőt, aki tavaly augusztusban egy takaróba csavarta újszülöttjét, aki megfulladt.

A bíróság emberölés elkövetésében mondta ki bűnösnek a nőt, akit a szabadságvesztés kiszabása mellett 665 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezett.

A nő tavaly augusztus 22-én egy dunaföldvári ismerősének lakásában hozta világra életképes leánygyermekét. A köldökzsinórt ismeretlen eszközzel elvágta - állítása szerint eltépte -, majd a csecsemőt egy selyemtakaróba csavarta úgy, hogy az nem kapott levegőt. A halált gyakorlatilag fulladás okozta.

A mentőket egy ismerőse és annak édesanyja értesítette. Az újszülöttet megkísérelték újraéleszteni, sikertelenül.

Kórházban dolgozott

A szolnoki kórházban mosónőként dolgozó vádlott megpróbálta végig titokban tartani terhességét. Ezt azzal magyarázta, hogy szerette volna megtartani a gyermeket, és attól félt, hogy második abortusza után már nem szülhetne. A tárgyaláson anyja azt mondta: még a terhesség nyolcadik hónapjában is csupán gyanús volt, hogy leánya viselős.

A fiatal nő a bíróság előtt nem tudott magyarázatot adni arra, miért nem kért segítséget hozzátartozóitól, orvostól. Kijelentette: nem érzi bűnösnek magát. A szülésre úgy emlékezett vissza: nem hallotta, hogy a gyermek felsírt, de az újszülött kezei, lábai mozogtak.

A bíróság az ítélet indoklásában rámutatott arra: a vádlott, ha nem is kívánta a gyermek halálát, de belenyugodott abba, és nem élt azzal az utolsó lehetőséggel sem, hogy segítséget kérjen.

Sárecz Róbert bíró kitért arra, hogy a bűncselekmény esetében a törvény 10-15 év szabadságvesztés, de akár életfogytiglan kiszabására is lehetőséget ad. A törvényi minimum öt év börtön.

Az ítéletet a vád képviselője tudomásul vette, a védelem felmentés érdekében fellebbezett.

  • Hírek
  • Árfolyam