Áradnak a folyók

2009.06.26. 14:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lengyelországban pénteken az első halálos áldozatát követelte az ország déli részén pusztító árvíz. A katasztrófavédelem egyik szóvivőjének elmondása szerint egy ötven év körüli férfi az áldozat, akit egy megáradt folyó ragadt magával. Az ország dél-keleti részén több száz embert kellett kitelepíteni otthonából. Az időjárás-előrejelzés szerint a területen a következő négy napban folytatódnak az esőzések. (FH)

  • Szombat reggel 8:00 órától másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Demszky Gábor főpolgármester Budapesten, áll a Főpolgármesteri Hivatal közleményében. A Duna vízállása az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatása szerint pénteken délelőtt elérte az 579 centimétert, a folyó várhatóan vasárnap tetőzik a fővárosnál.

    obuda

    Ugyanakkor a korábbi előrejelzéshez képest az áradás sebessége lassult, ezért várhatóan csak szombat délelőtt zárják le az alsó rakpartokat. A legújabb előrejelzés szerint hétfőn, 704 centiméteren tetőzik majd a Duna vízszintje Budapestnél, ezt követően szerdától visszahúzódik medrébe a folyó.

    A Margitszigetet az előrejelzések szerint nem veszélyezteti az árhullám, a rakpartok lezárásán kívül további korlátozó intézkedéseket nem tervez a főváros. A Római Parti üdülőövezet mélyebben fekvő területein az esetlegesen szükséges védekezéshez pedig a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget.

  • Negyven ingatlant és 89 bejelentett lakost véd az óbudai önkormányzat az árvíztől. Ambrus Balázs sajtóreferens pénteki tájékoztatása szerint eddig harmincezer homokzsákot osztottak szét az érintettek között, és korlátozott számban még további zsákok állnak rendelkezésre. Az érintett szakaszon a kerületi polgári védelem, a védelmi és közbiztonsági iroda munkatársai, valamint önkéntesek vesznek részt a védekezésben a veszély elmúltáig.

    Bús Balázs polgármester még szerdán összehívta a kerületi védelmi bizottságot, és e testület döntése nyomán kezdődött meg nagy erőkkel a Római-parti védekezés a Nánási út - Királyok útja vonalán. (MTI)

  • Az eddig mért legmagasabb szinten, 519 centiméteren tetőzött a Rába péntek délelőtt Körmendnél. A folyó vízállása 14 centiméterrel haladta meg az 1965-ben mért értéket.

    Körmend környékén nagyobb tetőzés már nem várható, az árhullám levonulóban van - közölte Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese. A folyó mentén kiépített töltés megfelelő védettséget nyújt a városnak, de egy kisebb településrészen - amit csak egy alacsonyabb, másodrendű töltés védett - 500 méter hosszúságban homokzsákokból nyúlgátat kellett kiépíteni. Nagyobb településrészek már nem kerülhetnek víz alá, de Körmend alatt több olyan település is van, ahol az ártérbe nyúló egy-két szélső házat még elérheti a víz. Ezekben a falvakban nincsenek töltések, ezért a házakat homokzsákokkal veszik körül.

    Jelenleg a vízügyi igazgatóság 85 szakembere, a katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai, valamint a települések önkéntes segítői, helyi lakosok dolgoznak a Rábánál - közölte az igazgatóhelyettes. Hozzátette: a térségben éjszaka több mellékutat is lezártak, így továbbra sem lehet közlekedni az országhatár és Pinkamindszent, a Vasalja-Kemestaródfa, a Molnaszecsőd-Döröske, a Csörötnek-Röntök, a Csörötnek-Vasszentmihály és a Csákánydoroszló-Halogy közötti úton.

  • cikkünk a témában:

    Nincs veszélyben a visegrádi kerékpáros hegyimaraton

    A levonuló árhullám ellenére nem került veszélybe a július 4-i hegyikerékpáros MVM Duna Maraton megrendezése - közölte az esemény szervezője.

    kisoroszi
    Szürkemarha Kisoroszinál
  • Újraindulhatott a vasúti forgalom Szentgotthárdnál, ahol csütörtökön a Lapincs áradása miatt árvíz miatt kellett lezárni vonalat. A vonatok egyelőre csak Rátót és Szentgotthárd között közlekednek. A Fehring-Szentgotthárd vonalszakaszon még mindig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vonat és a vonatpótló buszos közlekedésben kisebb késésekre számítani kell. (FH)

  • Másodfokú árvízvédelmi készültség lép életbe 18 órakor a Nagy-Dunán a dunaremetei gátőrjárásban, továbbá a Komárom-Almásfüzitő közötti folyószakaszon. Esztergom térségében szombat reggel 6 órakor rendelik el a másodfokú készültséget.

    Győrnél tovább emelkedik a Mosoni-Duna vízszintje. A tetőző vízállást a Rábán elindult árhullám nagymértékben befolyásolhatja. A víz a hullámteret és az alacsonyabban fekvő csónakházakat már elöntötte. Pénteken 18 órakor a győri folyószakaszon is elrendelik a másodfokú készültséget. (MTI)

  • Harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a Lajtán 12 órakor Mosonmagyaróvárnál. A folyó magyar szakaszán az áradás tovább folytatódott, és a déli órákig a vízállás várhatóan eléri a harmadfokú készültségi szintet. A víz a mélyebben fekvő pincéket veszélyeztetheti. (MTI)

  • Jelenleg 300 szakember felügyeli a védvonalakon az áradásokat, egyelőre sehol sem kritikus a helyzet - mondta Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. Összesen 446 kilométeren rendeltek el készültséget, ebből 37 kilométer a legmagasabb, harmadfokú besorolást kapta. A Duna fővárosi szakaszán 80 kilométeren elsőfokú a készültség. Ide vasárnapra várják a folyó tetőzését 705-710 centiméter között. (FH)

    korm1
    Homokzsákokkal védik a 86-os utat
  • Péntek estig a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A változékony idő a hétvégén is folytatódik, de a nappali felmelegedés tovább erősödik.

  • Pinkamindszenten egy családi ház udvaráról elloptak egy szivattyút, a kár 100 ezer forint, írja a Vas Népe.

  • Újabb két holttestre bukkantak a szerda éjjeli árvíz sújtotta észak-morvaországi régióban a mentők. Mindketten vízbefulladtak. Az áldozatok száma ezzel tizenkettőre emelkedett.

    Több száz háztartás továbbra is villanyáram, gáz és víz nélkül van. Novy Jicínbe a nap folyamán megérkezik az első kétszáz katona, akik bekapcsolódnak a mentési munkálatokra. Az előzetes becslések szerint az anyagi kár meghaladja az egymilliárd koronát.

  • Körmenden harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. A Rába péntek reggel 518 centiméteren áll a városnál, ez 13 centivel magasabb a valaha mért legnagyobbnál. A tetőzés kilenc óra körülre várható Körmendnél. Szentgotthárdon három métert apadt a vízszint az 505 centiméteres tetőzés óta, így ott elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. Közben a lezárt 86-os főút körmendi szakaszán félpályán megindulhatott a közlekedés. (FH)

     

    korm2
    Lezárták a Rába hídat Körmenden
  • A Rába térségében több mellékutat lezártak, így jelenleg nem lehet közlekedni az országhatár és Pinkamindszent, a Vasalja-Kemestaródfa, Molnaszecsőd-Döröske, Csörötnek-Röntök, Csörötnek-Vasszentmihály és a Csákánydoroszló-Halogy közötti úton. (MTI)

    raba1
    Rába áradása miatt lezárták Vas megyében a Molnaszecsőd - Döröske közötti utat
  • A Mosoni-Duna Győrnél az éjszaka folyamán tovább áradt és elöntötte a hullámteret. A tetőzés szombat éjjelre várható 670 centiméterrel. Komáromnál szombat délutánra, Esztergomnál vasárnap hajnalra várják a folyam tetőzését, 660 és 680 centiméter közötti vízállásokkal. A gátak biztosan megtartják a vizet, a másodfokú készültségben eddig csak figyelőszolgálatra volt szükség, operatív beavatkozás nem történt. (MTI)

  • Lezárták a 86-os főút egy részét, mert dél körül rekordmagasan tetőzik a Rába Körmendnél. A Vas megyei település elkerülő szakaszán 150 méter hosszan járhatatlan az út a vízátfolyás miatt. Az árvíz miatt a Csörnöc patak is kilépett a medréből, ezért a főúton közlekedők csak több 10 kilométeres kerülő után folytathatják útjukat. (FH)

  • A Nagy-Duna alsó-szigetközi szakaszán Nagybajcsnál fél métert áradt csütörtök óta. Jelenleg 652 centiméter a vízállás, a tetőzésig még 70-80 centiméter emelkedést várnak a szakemberek. Nagybajcsnál a harmadfokú készültséget fenntartják, Bácsa térségében pedig továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség. (MTI)

  • Reggel 6 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába és a Marcal közötti árvízvédelmi szakaszon Koroncó térségében, a belvízvédelmi készültséget pedig másodfokúra emelték a Hanságban. Már működnek a szivattyútelepek a hansági Tárnokrétin, Győrsövényházon és Bősárkányban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Nincs vészhelyzet a Dunakanyarban

    A Dunakanyar menti településeken a korábban előrejelzettnél kisebb mértékű az árhullám, sehol nem kell a 2006-os nagy árvíz idején regisztrált vízmagasággal számolni, így a legenyhébb, egyes fokozatú készültség indokolt - közölte Tóth József, a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője. (MTI)

  • Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Nagy-Duna szigetközi alsó szakaszán Bácsa térségében csütörtökön kora estétől. A Nagy-Duna alsó-szigetközi szakaszán Nagybajcsnál csütörtöktől harmadfokú az árvízvédelmi  készültség. Elrendelésével egyidőben elsőfokú vízminőségvédelmi készültség is életbe lépett. Ez utóbbi intézkedést a hullámtereken, vízpartokon és az elöntött területeken felhalmozott anyagok vízminőséget veszélyeztető hatása tette szükségessé.

    A Rába és a Marcal közötti árvízvédelmi szakaszon Koroncó térségében péntek reggel 6 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a központi védelemvezető. A Rába alsó szakaszán tetőzéskor másodfokú készültséget igénylő vízszintekkel számolnak a szakemberek.
    A  Hanságban péntek reggel 6 órától másodfokúra emelik a belvízvédelmi készültséget és megindítják a szivattyúkat Tárnokrétin, Győrsövényházon és Bősárkányban. A Szigetközben továbbra is elsőfokú a belvízvédelmi készültség:abban a térségben vízkormányzást végeznek. (MTI)

  • Szentgotthardnál este nyolcig 1 métert apadt a Rába a csütörtök délutáni 505 centiméteres tetőzés óta. Közben Csákánydoroszlón 25, Vasváron 2 embert kellett kitelepíteni, mert otthonaikat veszélyeztette a víz. Körmendnél péntek kora délutánra várható az árhullám tetőzése. Jelenleg 6 út van lezárva Vas megyében az árvíz miatt.

    A Rába vízszintje csütörtök este Csörötnök térségében a legmagasabb, itt és Csákánydoroszlónál továbbra is homokzsákokkal kell védeni a házakat. A gát sehol nem szakadt át az eddigi hírek szerint.

    Pénteken kora délutánra tetőzik várhatóan Körmendnél a Rába. Itt elsősorban a 86-as főutat kell védeni a víztől. Az árhullám várhatóan 3-4 nap alatt vonul le a Rába Vas megyei szakaszán. (FH)

  • Csütörtök este hat órától másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Lajtán, valamint a Mosoni-Dunán Vének és Dunaszentpál között. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is elsőfokú a belvízvédelmi készültség a Szigetközben és a Hanságban. Ez utóbbi területen pénteken várhatóan be kell indítani a szivattyúkat.

    A hatóságok pénteken döntenek arról, hogy szükséges-e megnyitni a vésztározót Mosonmagyaróvár védelme érdekében. Ez azt jelentené, hogy átvágják a töltést, és a vizet a mezőgazdasági területekre engedik. (FH)

  • Vagyontárgyaik biztonságba helyezésére szólította fel a Vas Megyei Védelmi bizottság a Rába árterében lévő nyaralók, horgásztanyák tulajdonosait. Kovács Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke csütörtökön elmondta, hogy a rendőrség határozott ígérete szerint minden árvízzel érintett és a lakosság által megközelíthetetlen területet fokozottan őriznek, ügyelnek a vagyonbiztonságra. "Értesítettük a helyi önkormányzatokat, hogy a Rába árterében lévő nyári táborokat és kempingeket a magas vízállásra tekintettel időszakosan zárják be, ezeken a helyek most ne fogadjanak vendégeket" - mondta. (MTI)

    szent
    Fóliázzák a gátakat Szentendrén
  • 18.00 órától I. fokú árvízvédelmi készültség van a fővárosban. Pénteken az éjszakai órákban szakaszosan lezárják az alsó rakpartokat. A főpolgármester arra kéri a budapestieket, aki teheti, BKV-val közlekedjen a hétvégén. A rakpartokon parkoló autókat a rendőrség elszállíttatja.

  • A szaktárca szerint a jelenlegi előrejelzések ismeretében a Duna Nagybajcs, Komárom és Esztergom térségében III. fok feletti vízszinttel tetőzik. Nagymaros és Budapest térségében II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére kell számítani. Budapestnél a tetőző vízállás 740 cm körül várható. A fővárosban 600-650 centiméteres vízállásnál, várhatóan szombaton délelőtt zárják le az alsó rakpartot, olvasható a közleményben.

  • Tizenkilenc embernek kellett elhagynia otthonát az árvízveszély miatt a Vas megyei Csákánydoroszlón. A Körmend és Zsennye közeli kiskertek tulajdonosainak is haladéktalanul el kell hagyniuk a veszélyes területet. A katasztrófavédelem 10 nagyteljesítményű szivattyút, 300 pár csizmát, 200 lapátot és több száz fáklyát küldött a térségbe. (FH)

  • Átmenetileg lezárták a Velemből a Szent Vidre és a Hörmann-forráshoz vezető, a közforgalom előtt megnyitott erdészeti utakat, mert a szerdai özönvízszerű esőzések miatt az áradat elmosta az út támfalát, károsodtak a vízátereszek, az utat pedig meg kell tisztítani a hordaléktól. (MTI)

  • Lengyelországban is komoly gondokat okoz az árvíz. Krakkó környékén 50 családot költöztettek ki. Néhány települést nem lehet közúton megközelíteni, és néhány vonalon szünetel a vasúti közlekedés is.
    Bajorországban, ahol a hét elején voltak áradások, lassan javul a helyzet. Több településen is megkezdték a helyreállítást és takarítást. Ausztriában továbbra is válságos a helyzet. (FH)

  • Pénteken délben a nemzetközi Duna Nap alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kecsegéket telepít a Dunába, majd rövid sajtótájékoztatót tart Dunaszigeten, áll a minisztérium meghívójában.

  • Tízre emelkedett a csehországi árvíz áldozatainak száma - közölte az észak-morvaországi rendőrkapitányság. Heten megfulladtak, hárman szívrohamban haltak meg. Nem zárható ki, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik.

    Több közút is járhatatlan, megnőtt a balesetek száma. Délelőtt tömeges karambol miatt néhány órára le kellett zárni az Olomouc-Ostrava autópályát, amit egy helyen elöntött a víz. Az iszapos részen több mint egy tucat autó ütközött egymásnak. (MTI)