Áradnak a folyók

2009.06.28. 13:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tájékozódni ment ki a gátra vasárnap reggel a Mosoni-Duna partján álló Mecsér polgármestere. Ott azonban Gerháth Zoltán rosszul lett, majd a kiérkező rohammentőben, kórházba szállítás közben meghalt. A jelek szerint nincs összefüggés az árvízi helyzet és a polgármester halála között, aki valószínűleg tüdőembóliában hunyt el.A 600 fős kistelepülésnél, amely Győr és Mosonmagyaróvár között található, hajnalban volt a legkritikusabb az árvízi helyzet, de most csökken a víz szintje.

  • Vízbe fulladt vasárnapra virradóra egy 16 éves fiú Ausztriában, ahol újra árvizek pusztítanak.Az áldozatot valószínűleg váratlanul érte a vizek hirtelen emelkedése, és amikor egy amikor átment egy út alatt Amstetten közelében, a nekilóduló ár magával ragadta.
    Az északi országrészben egy féltucatnyi út továbbra is víz alatt van. Az áradás egy gazdaság 30 ezer naposcsibéjét pusztította el.
    Ausztriában öt napja áradnak a folyók, de az árvíz mindeddig nem követelt halálos áldozatokat.

  • Tizenháromra emelkedett a csehországi árvizek áldozatainak száma. A legutolsó áldozatot, egy falusi tűzoltót, szombaton este találták meg az észak-morvaországi Sumperk melletti Bergovban. A tűzoltót a mentési munkák közben sodorta el a víz, s két napig nem volt róla semmi hír. (Jelenleg is két eltűnt személyt tartanak nyilván.)

    Az áradások leginkább az észak-morvaországi Novy Jicín város szélesebb környékét sújtották. A régióba több mint félezer katona érkezett pénteken, akik segítenek a helyreállítási munkákban. (A kormány összesen ezer katonát ígért Észak-Morvaországnak.)

    Míg észak-morvaországban megnyugodni látszik a helyzet és megkezdődött a romeltakarítás, a dél-csehországi patakok majdnem tucatnyi települést öntöttek el, s vasárnapra virradóra, illetve vasárnap délelőtt mintegy 400 embert kellett kitelepíteni otthonából.

    K EPA20090628014
    Lengyelország
  • Levonulóban van az árhullám a Rába Vas megyei szakaszán, jelenleg Meggyeskovácsi térségében tetőzik a folyó.Körmenden továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A tegnapelőtti esőzések miatt kisebb árhullám alakult ki, ezért a folyó vízszintje tegnap óta mintegy 20 centiméterrel megemelkedett.
    A víztömeg várhatóan vasárnap a déli órákban éri el Sárvárt, ahol jelenleg 1,2 méter a vízszínt. Az elsőfokú készültséget akkor rendelik el, ha a folyó 3,5 méterre emelkedik, harmadfokú készültségre pedig 4,5 méteres vízállásnál lesz szükség. Sárvár térségében az eddigi legmagasabb vízszintet 1910-ben észlelték, ekkor 4,93 méter magas volt a Rába vízszintje.  A gátak jól bírják a terhelést, a folyó Vas megyei, 125 kilométeres szakaszán nem voltak átfolyások.

  • Vasárnap reggel harmadfokú készültség van a Dunán Ásványráró és Nagybajcs között, a Mosoni-Dunán, a Rábán Körmendnél és a Lajtán, összesen 103 kilométeren.

    Másodfokú a készültség a Dunán Dunakilitinél, Komáromnál és Esztergomnál, a Rábán a torkolati szakaszon, valamint a Murán, összesen 165 kilométer hosszúságú szakaszon.

    Elsőfokú a készültség a Dunán Esztergomtól Adonyig, a Rábán Árpástól Sárvárig, továbbá a Marcal torkolati szakaszán, 260 kilométer hosszan. Szintén elsőfokú a készültég a 87 kilométeres budapesti védelmi szakaszokon, ahol mind a budai, mind a pesti alsó rakpartot is lezárták a forgalom elől.

    A magyarországi folyókon 528 kilométeren van érvényben védelmi készültség. (MTI)

    D  TT20090627092
  • A délután folyamán a Lajta nem áradt tovább, mert a folyó menti fővédvonalat osztrák területen átvágták az osztrákok, és hárommillió köbméternyi vizet engedtek ki tározóba több környező osztrák település védelme érdekében. Az intézkedés nyomán a folyó a magyar szakaszon nem árad tovább.
    Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amik töltéssel nem védettek. Az árhullám ezeken a részeken veszélyeztetheti a belvárost, ez a veszély azonban az osztrák fél intézkedése miatt egyelőre elhárult.
    Az országhatár és Mosonmagyaróvár között található három vésztározó valójában mezőgazdasági terület, közülük az egyik elárasztására készültek fel a nap folyamán. Az érintett 283 hektár hárommillió köbméter víz befogadására alkalmas. Elárasztása azonban az ott gazdálkodóknak károkat okoz, és a kártalanításukról gondoskodni kell. Ezért vésztározó megnyitása minden esetben vízügyi miniszteri döntést igényel. A miniszteri hozzájárulást az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkapta. (MTI)

  • Szombat este nyolc órától lezárják a budai alsó rakpartot a Halász utca és a Lágymányosi híd között. A pesti alsó rakpartot már szombat délután egy órakor lezárták a Dráva utca és a Közraktár utca között.
    A Duna tetőzését hétfő hajnalra várják 704 centiméterrel.

    A közlés szerint a Margit-szigetet az árhullám az előrejelzések szerint nem veszélyezteti, a rakpartok lezárásán kívül más korlátozó intézkedésre előreláthatólag nem lesz szükség a fővárosban, az árhullám a lakóterületeket várhatóan nem érinti. (MTI)

  • Másodfokúra mérsékeltek az árvízvédelmi készültséget a Mura magyarországi szakaszán, miután a déli órákban tetőzött, majd lassan apadni kezdett a folyó. Letenyénél 423 centiméteres vízállás volt a maximum, ez jóval alatta maradt annak, mint amire a horvátországi és szlovéniai adatok alapján számítottak. Várhatóan vasárnap reggelre már csak elsőfokú készültségre lesz szükség. A Mura kiöntése miatt leginkább veszélyeztetett Murarátkán és Muraszerdahelyen ezúttal nem okozott nagyobb gondot a folyó áradása. (MTI)

  • Mosonmagyaróvár biztonsága érdekében felkészülnek a város fölötti vésztározó szombat délutáni megnyitására, mivel a Lajta intenzív áradása miatt a 260 centiméteres szombat reggeli vízszint már 40 centiméterrel meghaladta a harmadfokú készültség szintjét

    "Az 1965-ös, eddigi legnagyobb árvíz szintet megközelítő árhullám érkezése várható a következő órákban a Lajtán. A folyó Ausztriai területén néhány órával ezelőtt átszakadt egy másodrendű töltés. Ennek következtében a magyarországi szakaszon kismértékű apadás tapasztalható. Az Ausztriában elöntött terület azonban nem túl nagy, ezért feltehetőleg az átmeneti apadás után ismét emelkedik majd a Lajta magyarországi szakaszán a vízszint. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ezért felkészült arra, hogy várhatóan még a mai nap folyamán, megnyissa a Lajtán a szükségtározót" - áll a vízügyi hatóság Indexhez eljuttatott közleményében.

    Három mezőgazdasági terület van vésztározónak kijelölve az országhatár és Mosonmagyaróvár között, özülük egyet szándékoznak megnyitni. Az érintett 283 hektár hárommillió köbméter víz befogadására alkalmas. A vésztározó elárasztására azért van szükség, mert Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amelyek töltéssel nem védettek.

    A vésztározó megnyitása minden esetben vízügyi miniszteri döntést igényel, mivel az ott gazdálkodók kártalanításáról gondoskodni kell. A miniszteri hozzájárulást megkapták, miután a megyei védelmi bizottság egyetértett a szakemberek kezdeményezésével.

  • cikkünk a témában:

    Elsodorta a Rába a Mikulás-ruhás úszót

    Egy rábahídvégi férfi Mikulás-ruhában megpróbálta átúszni a megáradt folyót, eltűnt, keresik.

  • Szombat délután egy órától lezárták Budapesten a pesti alsó rakpartot a Dráva utca és Közraktár utca között. A lezárt területen hagyott autókat a környező utcákban helyezték el, a gépkocsik hollétéről a 267-4673-as rendőrségi telefonszámon lehet érdeklődni. A Fővinform közlése szerint nem közlekedik a kishajójárat a Boráros tér és Pünkösdfürdő között, valamint az átkelőhajó Megyer és Pünkösdfürdő között.

    A Fővárosi Önkormányzat információja szerint a budai alsó rakpartnak a főgyűjtőcsatorna építése miatt még le nem zárt szakaszát is elzárják a forgalom elől. A forgalomkorlátozásra várhatóan szombat késő délután kerül sor a Halász utca és Lágymányosi híd között.

    A Margitszigetet az árhullám az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A rakpartok lezárásán kívül más korlátozó intézkedésre előreláthatólag nem lesz szükség a fővárosban, az árhullám a lakóterületeket várhatóan nem érinti.

    Budapesten várhatóan vasárnap éjfél körül 704 centiméteren tetőzik a Duna, és várhatóan szerdán húzódik vissza medrébe a folyó. A főpolgármester felkérte a budapestieket, hogy az árvízhelyzetre tekintettel a hétvégén és a jövő hét első felében, ha tehetik, hagyják otthon személyautójukat, használják helyette a BKV járműveit. (MTI)

  • Begyalogolt a vízbe és elmerült a Rába folyóban egy férfi szombat délelőtt, közölte Szalai Ferenc, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rábahídvégi férfi egy társasággal volt a folyóparton és az árvízi munkálatokat figyelte. Egyszer csak otthagyta a többieket és a csoporttól nagyjából száz méterre a folyóba gyalogolt, ahol elmerült. Most tűzoltók és rendőrök is keresik az 50 éves férfit, akinek az egyik ruhadarabját a folyó már a partra sodorta. A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a férfi idő közben kimászott a folyóból, ezért arra kéri azokat, akik találkoztak vele, hogy jelentkezzenek a 107-es segélyhívó számon. (Független Hírügynökség)

    DSC03394
    A Rába Sótony és Ikervár között. Olvasónk, Szabó Ádám fotója.
  • Szombaton délután egy órától teljes hosszában, azaz a Közraktár utcától a Dráva utcáig lezárják a pesti alsórakpartot a Duna áradása miatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szóvivője. A budai alsórakpart lezárásáról még nem döntöttek. A vízállástól teszik függővé, de valószínűleg még délután azt is lezárják. Az FKF útellenőri szolgálata folyamatosan figyeli a vízállást.

    A Főpolgármesteri Hivatal az elmúlt napokban már többször kérte az autósokat, hogy járműveiket ne hagyják a rakpartokon. Néhány kocsi azonban mégis ott maradt, azokat a rendőrök a közeli utcákba szállították el. Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a 267-4673-as telefonszámon érdeklődhetnek azok, akik ott hagyták autójukat, a lezárás után pedig nem találják. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    Magyarokat mentettek ki a megáradt Drávából

    A viharos időjárás és a hirtelen megáradt folyó miatt pénteken kora délután, fél kettő körül felborult három kenu a Dráván Horvátországban, és a vízi járművekből a vízbe került 17 magyar állampolgárt, köztük két gyereket a horvát hatóságok segítségével mentették ki.

  • A Rába Körmenden már apad. Pénteken dél óta 50-60 centimétert csökkent a folyó vízszintje, de ez még mindig nagyon magas, továbbra is harmadfokú készültség van a térségben. A Zalalövő-Körmend vasútvonalon még mindig nincs közlekedés. A Rábán levonuló árhullám szombaton Vasvárnál tetőzik. Az árvíz miatt hét út van lezárva a környéken. (Független Hírügynökség)

  • Dél körül tetőzhet a Murán levonuló árhullám Zala megyében. Harmadfokú készültség van, lakott területek egyelőre nincsenek veszélyben. A helybeliek ideiglenes gátakat építettek a vízügy szakembereinek segítségével, hogy megóvják az értékeiket. (Független Hírügynökség)

    Helybéliek állnak a kiöntött Mura folyó partján a Zala megyei Murarátkán, a Béke utcában.
  • Csehországban megnyugodni látszik a helyzet, megkezdődtek a helyreállítási munkák és folyik a kárfelmérés. Már az első nem hivatalos becslések is azt mutatják, hogy hatalmas károk keletkeztek. Míg a pénteki becslések egymilliárd koronás veszteségről szóltak, a legújabbak szerint a kár értéke legalább 2,5-3 milliárd korona (körülbelül 28-31 milliárd forint). A cseh biztosítók becslései szerint a lakosság vagyonában keletkezett kár mintegy félmilliárd koronára tehető. Az úthálózatban keletkezett károk 800 millió, míg a Cseh Vasutak kára 400 millió koronát tesz ki. A városok és falvak vagyonát ért károk egyelőre nem ismeretesek.

    Az utolsó hivatalos adat szerint a szerda éjjeli árvíz összesen 12 emberéletet követelt. Közülük heten megfulladtak, míg öten azért haltak meg, mert a zavaros helyzet miatt nem részesülhettek időben orvosi ellátásban. Az áradás leginkább az észak-morvaországi Novy Jicín város szélesebb környékét sujtotta.  A régióba több mint 500 katona érkezett pénteken, akik segítenek a helyreállítási munkákban. A kormány összesen ezer katonát ígért a régiónak. (MTI)

  • Másodfokú árvízvédelmi készültség van a Duna egész szlovákiai szakaszán. A vízszint az késő esti, éjjeli órákban gyakorlatilag mindenütt tetőzött, s pillanatnyilag már apad. Nagyobb gondok sehol sincsenek. A korábban elöntött dévényi és ligetfalusi Duna rakpart már nincs víz alatt. A dunai hajóforgalom Pozsony és Párkány között, tehát a szlovákiai szakaszon még mindig szünetel. Ezt csak azután újítják fel, hogy a vízszint az egész Dunán 750 centiméter alá süllyed. (MTI)

  • Heves árhullámok várhatók a Rábán és a Dunán, azonban a víz gyorsan levonul majd, mondta Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. A Duna felső szakasza és a nagyobb ausztriai mellékfolyók lassan apadni kezdtek. A folyó Nagybajcsnál szombaton, dél körül tetőzik majd. A Duna Budapestnél lassan árad, a vízállás valószínűleg vasárnap este lesz majd a legmagasabb. A Rábán - Szentgotthárd térségében - péntek óta már nincs, Körmend térségében azonban III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az árhullám itt péntek délelőtt tetőzött, így ezen a szakaszon gyors apadás várható. Sárvár alatt valószínűleg I. vagy II. fokú készültég alatt vonul majd le a víz. (Független Hírügynökség)

  • cikkünk a témában:

    Kilépett a Kőhidi- és a Rönöki-patak a medréből

    A pénteki özönvízszerű esőzés következtében az alacsonyabban fekvő részeken szinte minden ház udvarára betört a víz, több tucat épületet pedig teljesen elöntött a Vas megyei Rönökön. Nyolcvan embernek kellet elhagynia az otthonát.

  • cikkünk a témában:

    Most a Mura áradása a legveszélyesebb

    A Nagy-Dunán már levonult az ár Győr környékéről, de a Mosoni-Duna még csak most fog tetőzni. A Murán harmadfokú készültséget rendeltek el, Murarátkán két utcát is elönthet a folyó. A Nagy-Dunán az árvíz szintje nem érte el a 2006-os áradásét.

  • Péntek délután ismét nagy mennyiségű csapadék esett a Rába folyó völgyében, de ez nem befolyásolja jelentősen az áradást, csak megnehezíti az árvízvédelmi munkát, közölte Gaál Róbert védelemvezető-helyettes. A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei jelenleg a töltések mögött álló vizet szivattyúzzák, ami a lezárt zsilipek miatt nem tud lefolyni. A Rába vízszintje Szentgotthárd és Körmend térségében már folyamatosan apad.

    A sárvári szakaszon az előrejelzések alapján vasárnap délelőtt tetőzik a Rába, 400-440 centiméteres vízállásra lehet számítani. Az árvízvédelmi helyzet miatt a Rába-völgyben hat alsóbbrendű utat zártak le. A Körmend-Zalalövő vasútvonalat is lezárták, a vízben álló Rába hidat tehervagonokkal terhelték le, hogy ne sodorhassa el a víz. A vasúti közlekedésben korlátozás várható a Szombathely-Nagykanizsa vonalon is, Püspökmolnári és Vasvár között pedig autóbuszok szállítják az utasokat. (MTI)

    A Magyar Vízépítő Zrt. szakemberei homokzsákokból gátat emelnek a Rába folyó árterén fekvő épületek védelmére Győrött.
  • Enyhült valamelyest a helyzet pénteken Közép-Európa árvíz sújtotta területein. Ausztriában minden érintett körzetben visszahúzódóban van az ár. Burgenlandban és Stájerországnak az áradástól leginkább sújtott vidékeken megkezdődtek a helyreállítási munkák. Hivatalos becslés szerint a kár meghaladja a tízmillió eurót. Pénteki hírek szerint Csehország és Románia árvíz sújtotta vidékein részben megkezdődhettek a helyreállítási munkák. (MTI)

  • Elérte a Duna a töltés alját Fejér megyében Adony és Ercsi térségében, ezért szombat hajnaltól I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Duna jobb partján, 32 km-es szakaszon. Gátőrök figyelik a gátakat, és az igazgatóság központjában ügyeletet tartanak.

    Most 550 cm a Duna vízállása ezen a területen. Ha nem esik sok eső, valószínű, hogy nem emelkedik a vízszint 650 cm fölé, és nem lesz szükség a másodfokú készültség elrendelésére, mondta Horváth Emil a Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi csoportvezetője. Ha csapadékos marad az időjárás, akkor a töltés mögötti területekről azonban szivattyúzni kell a belvizet Adonynál, tette hozzá. (FH)

  • A Murán másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a folyó menti Zala megyei településeken már megkezdték a védelmi munkálatokat, tájékoztattak pénteken a vízügyi igazgatóság szakemberei és a települések polgármesterei. Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy Letenyén délután elérte a 380 centiméteres vízállást a Mura, ezért az eddigi elsőfokú készültséget 16 órától másodfokúra emelték. A folyó pénteken tetőzik a horvátországi szakaszán, a zalai vízállás pedig várhatóan szombat estig éri el a legmagasabb szintet.

    A vízügyi szakember közlése szerint a 2005-ös murai árvíz 509 centiméteres tetőzéséhez képest fél méterrel alacsonyabb vízszintet várnak. A zsilipeket már elzárták, dolgozóik készenlétben állnak, és folyamatosan figyelik az adatokat. A harmadfokú készültséget jelentő 430 centiméteres vízállást valószínűleg éjszaka éri el a Mura Letenyénél. A négy évvel ezelőtti árvíz idején és most is leginkább veszélyeztetett két település Muraszemenye és Murarátka, ott az elmúlt napokban már elkezdték a megelőző munkálatokat. (MTI)

  • Péntek délután félpályás útlezárást vezettek be a 8-as főúton Rönök és Vasszentmihály között miután heves esőzés és a hegyekből lezúduló víz árasztotta el a környéket, tájékoztatott a regionális közútkezelő ügyeletese. (FH)

  • Péntek délelőtt óta 10 centit apadt a Rába Körmendnél, ahol most 508 centi a vízállás, tájékoztatott Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Péntek délután Molnaszecsőd térségében tetőzik a Rábán az árhullám. A víz néhány házat és kerteket veszélyeztet a faluban.

    A tisztiorvosi szolgálat hat árvíz sújtotta településen rendelte el épületek fertőtlenítését, mivel fennáll a veszélye, hogy emberi ürülék, illetve trágya került az épületeket elöntő vízbe. A hat település Rönök, Magyarlak, Csörötnek, Gasztony, Csákánydoroszló és Szentgotthárd - mondta Szűcs László, a körmendi kistérség tiszti főorvosa. Vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy az érintetteknek védőoltást adjanak be a fertőzések elkerülése érdekében.

    Csákánydoroszlón és Vasváron továbbra sem térhetett vissza otthonába az az összesen 27 ember, akiket még csütörtökön kellett kilakoltatni. Csákánydoroszlón egyes házakban most is bokáig érő víz van, feltehetően jelentős a kár. (FH)

  • Komolyabb kitelepítésekre nem készülnek, úgy gondolják, hogy az előkészületek és a már zajló védekezések elegendőek lesznek az élet- és vagyonbiztonság megőrzéséhez, mondta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter pénteken. Eddig 39 embert kellett kitelepíteni a Rába árterében lévő házakból Vas megyében, közölte, miután a Mosoni-Duna partján tájékozódott a védekezési munkálatokról.

    A tárcavezető megítélése szerint a védekezésnek a következő napokban a Duna szigetközi, Esztergom-Budapest közötti szakaszára, a Dunakanyar településeire kell koncentrálódnia. Mint mondta, kritikus helyzet akkor állhat elő, ha a következő hét elejére lassul az árhullám levonulása és egy újabb árhullám a jelenlegit utoléri. (MTI)

  • A Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál jelenleg 667 centiméteren áll a folyó, feltehetően ez már a tetőzés, mondta el a Független Hírügynökségnek pénteken délután Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. Az elmúlt órákban ugyanis a vízszint csak néhány centimétert emelkedett. Várhatóan elhúzódó tetőzésre lehet számítani, mondta. Nagybajcs alatt a folyó egészen Budapestig árad. (FH)

  • Pénteken délután már újra járható a 86-os főút körmendi elkerülő szakasza. Az út egy részét éjszaka az árvíz miatt először teljesen lezárták, majd péntek hajnalra részlegesen megnyitották, de most már teljesen járható.

    A Rába völgyében közben több mint 150 rendőr segédkezik a forgalomirányításban és az árvízi védekezésben. A Körmendi Rendőrkapitányság teljes állománya, a megyei rendőrség 8 embere és a Készenléti Rendőrség szombathelyi egységének 41 munkatársa nem csak forgalmat irányít, de homokot lapátol, zsákokat tölt és más módon segíti a kistelepülések lakóit. Pénteken kora délután Molnaszecsődön dolgoznak a legtöbben, ott házakat veszélyeztet a víz. (FH)