Ez a poszt a következő Percről percre része:

Áradnak a folyók

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Rába melletti települések felkészültek az árvíz elleni védekezésre, mindenütt lesz elegendő ember és homokzsák, mondta Kovács Ferenc, a Vas megyei védelmi bizottság elnöke. Szentgotthárdnál délelőtt 506 centiméteres magassággal tetőzött a Rába, majd lassú apadásnak indult, a kora délutáni órákig már 8 centiméternyit húzódott vissza a vízszint. A védekezés jelenleg Csörötneken és Csákánydoroszlónál a legintenzívebb, a települést homokzsákokkal védik. A Rába-völgyben a következő napokban a további útlezárásokra kell számítani. (MTI)

  • A helyreállítási munkálatok közben második világháborús szárnyas bombát fordított ki egy munkagép a velemi üdülőövezetben, a Kossuth Lajos utcában. A tűzszerészek lezárták a környéket, és hatástalanították a több tonnás robbanószerkezetet, írja a Vas Népe.

  • Pénteken üzemkezdettől lezárják a teljes vasúti pályát a Körmend-Zalalövő vonalon a Rábán levonuló áradás miatt. Az árhullám levonulásáig pótlóbuszok viszik az utasokat - közölte a Mávinform. Szentgotthárd térségében már csütörtökön reggel nyolc óta vannak vasúti lezárások. A Lapincs patak áradása miatt Rátót és Szentgotthárd, valamint Jennersdorf és Szentgotthárd között buszok járnak a vasúti menetrend szerint. (FH)

  • Elmarad a vasárnap este 8-ra tervezett Buju Banton-koncert a Petőfi híd lábánál horgonyzó A38 hajón. A szombati Emergenza Fesztivál döntőjét még megtartják, de arra kérnek mindenkit, indulás előtt tájékozódjanak az A38 honlapján.

  • A gemenci erdőben is megkezdték a védekezést. A vadmentő dombokon folyamatosan töltik fel a vadetetőket: ezekbe szálas- és szemestakarmány kerül az árvíz elől menekülő szarvasoknak, őzeknek és vaddisznóknak. A takarmányt folyamatosan pótolják. A 2006-os nagy dunai árvíz összesen 450 millió forintos kárt okozott. (FH)

  • Horvátországban délutánra várják a Mura tetőzését, a folyó már szerdán kilépett medréből. A környéken homokzsákokkal védik a településeket, de a szakemberek szerint ennek ellenére néhány falut elönthet a víz. A folyó vízállása jelenleg másfél méterrel magasabb a szokásosnál, és akár további egy méterrel is nőhet. Néhány alacsonyabb rangú utat lezártak a Muravidéken. Csáktornya (Cakovec) közelében ideiglenesen szünetel a határforgalom Horvátország és Szlovénia között. (FH)

  • Szentgotthárdon víz alá került a helyi vásártér, veszélyben a Vörösmarty gimnázium épülete, írja a Vas Népe.  A lap szerint Csörötneken már voltak, Csákánydoroszló-Dózsaligetben hamarosan lehetnek kitelepítések.

  • Az Országos Vízjelző Szolgálat legfrissebb, 11-kor kiadott rendkívüli hidrometeorológiai tájékoztatója letölthető innen>>> (pdf-formátum)

     

     

     

  • Az osztrák meteorológiai intézet adatai szerint az elmúlt 72 órában másfélszer-háromszor annyi csapadék esett Ausztriában, mint amennyi máskor egész júniusban szokott. Azokban a térségekben, ahol a legtöbb eső esett, kéthavi csapadékmennyiség kétszeresét mérték ebben a három napban. Az alsó-ausztriai Lunz am Seeben esett a legtöbb eső, itt 252 milliméter csapadékot mértek, míg a felső-ausztriai Melk térségében 208 millimétert. (MTI)

  • Kóthay László vízügyi államtitkár szerint jelenleg 205 ember vesz részt védekezési munkálatokban. Eddig Szentgotthárdnál és környékén 60 ezer homokzsákot használtak fel. A Dunakanyar önkormányzatainak 50 ezer homokzsákot küldenek az állami készletből. Elmondta, hogy az egész Rába-völgyben "rendkívüli méretű árvízre kell számítani", de ez nem jelenti azt, hogy rendkívüli készültséget rendelnek el ezen a szakaszon. (MTI)

  • Félmilliárd forintot utalt a környezetvédelmi tárca az árvízi védekezésre - mondta az Országos Műszaki Irányító Törzs ülése után Szabó Imre miniszter. Közölte, hogy még a válság idején is lesz annyi pénz a munkára, amennyi szükséges. (FH)

  • Szlovákiában mindenütt folyamatosan emelkedik a Duna vízszintje. A szlovák-magyar határfolyó dévényi szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben; a folyó vízszintje délelőtt meghaladta a 765 centimétert. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) jelentése szerint délután Révkomáromnál is elrendelik a másodfokú árvízvédelmet. A bősi vízerőműnél csütörtök reggel hat óta óra van érvényben a másodfokú árvízkészültség. A Pozsony-Párkány közti folyószakaszon a magas vízállás miatt szünetel a hajóforgalom. (MTI)

  • Csehországban kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma. Az észak-morvaországi rendőrség szóvivője szerint nem zárható ki, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, mert a váratlanul jött árvíz több tucatnyi autót is elsodort.

  • Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe délben a Nagy-Duna alsó szigetközi szakaszán Nagybajcsnál - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A tetőzés szombat hajnalban várható Nagybajcsnál 730 centiméterrel. Ez alacsonyabb lesz a 2006-os árvíznél, amikor 758 centiméterrel tetőzött a folyó. A legmagasabb vízszint 2002-ben volt a Duna ezen szakaszán, akkor a folyó 872 centiméterrel tetőzött. (MTI)

  • Vas megyében már szerdán részlegesen felállt az operatív rendőri törzs, amely segítette a Kőszegi Rendőrkapitányság munkáját, és irányította az árvízzel kapcsolatos útlezárásokat. Rajtuk kívül hat megyei közlekedési rendőr és a Készenléti Rendőrség szombathelyi rendőrei közül 30 segítette a forgalom terelését Kőszegen, Kőszegszerdahelyen, Velemben, Kőszegdoroszlón és Bozsokon. A rendőrökhöz segítségként csatlakoztak a Közútkezelő Kht. és a megyei katasztrófavédelem emberei is. (FH)

  • Javult az árvízhelyzet Ausztriában. A több napig tartó esőzéstől leginkább sújtott Alsó- és Felső-Ausztriában jelentős javulásról számoltak be a vízügyi szakemberek, minden folyó vízszintje csökken. Az áradásoktól szintén érintett Stájerországban nem változott a nagyobb folyók, a Rába, az Enns és a Mura vízszintje, de a jelentések szerint már "elcsendesedtek" a folyók. (MTI)

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint folytatódik a csapadékos időjárás. Péntek estig gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Egyelőre Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában sem javul a helyzet.

  • cikkünk a témában:

    Sok utat lezárnak

    A Rába völgyében várhatóan minden utat lezárnak majd a fő közlekedési utakon kívül. A folyó Szentgotthárdnál most 550 centiméteren áll, ez 35 centiméterrel magasabb, mint az 1965-ös eddigi legnagyobb vízállás. A településen úgy tűnik, tetőzik az ár, vagyis várhatóan nem lesz már magasabb a víz. Az ár Körmend felé vonul.

    Az előzmények részletesen itt>>>