Harmadfokú készültség a Murán

2009.06.27. 08:29
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán levonuló árhullám miatt. A Nagy-Duna Dunaremeténél már tetőzött, Esztergom felé tart a 2006-osnál kisebbnek tűnő áradás. A Mosoni-Duna viszont még nem tetőzött, azaz egy második árhullám is elindulhat a folyón.

Szombatra virradó éjszaka harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Murán, Letenyénél 6 órakor 423, Murakeresztúrnál 439 centiméteres vízállást mértek. A folyó horvát oldalon, Muraszerdahelynél pénteken délben tetőzött, Magyarországon várhatóan szombaton délben éri el a legmagasabb vízállást.

A Mura folyamatosan árad, a két leginkább veszélyeztetett település Muraszemenye és Murarátka, ahol azonban már megtették az előkészületeket a védekezéshez.

ál Józsefné, Murarátka polgármestere kora reggel arról kapott értesítést a vízügyi szakemberektől, hogy a pénteki tervekkel ellentétben egyelőre mégsem kell a falu határában lévő gátakat megerősíteni vagy megmagasítani. A folyó vízszintjének emelkedése lelassult, mert valószínűleg a horvátországi tározók még be tudták fogadni az eddigi vízmennyiséget.

Murarátka leginkább veszélyeztetett pontja a Béke utca, amelynek végét - az M70-es autóút alatt átvezető aluljárót - már két napja elöntötte a Mura, de a házakig még nem ért el a víz. A másik a Lentit Letenyével összekötő út újrátkai falurészen átvezető szakasza - amit már a korábbi áradásoknál is le kellett zárni -, ide az éjszaka homokzsákokat hordtak, hogy szükség esetén eltorlaszolják vele a folyó útját, de erre egyelőre nem volt szükség.

Árad a Duna is, Dunaremeténél 570 centiméteres vízállással éjszaka tetőzött a Nagy-Duna. Ezen a szakaszon péntek este óta másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Nagybajcsnál szombaton a déli órákban várják a tetőzést 730-740 centiméteres vízállással, ami alacsonyabb lesz a 2006-os árvíz legmagasabb, 758 centiméteres szintjénél. Komárom térségében szombat este, Esztergomnál vasárnap hajnalban tetőzik a folyó az előrejelzések szerint. Emiatt Esztergomnál szombat reggel 6 órakor elrendelték a másodfokú készültséget.

A Rába mentén készülnek a folyó felső szakaszáról várható árhullám érkezésére. Répcelak-Mórichida térségében szombat reggel 6 órától elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A Lajta magyarországi szakaszán harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Az országhatár közelében a másodrendű védvonalon nyúlgátakat építenek a vízügyi szakemberek.

Győrnél tovább emelkedik a Mosoni-Duna vízszintje. A tetőzés szombat délutánra várható. A víz a hullámteret és az alacsonyabban fekvő csónakházakat már elöntötte. Péntek este óta a győri folyószakaszokon is másodfokú a készültség. Az észak-dunántúli térségben több mint 400-an dolgoznak a gátakon. A helyiek munkáját a Szolnokról átirányított vízügyisek segítik.