Csak a jövő héten kapjuk vissza a rakpartokat

2009.07.02. 11:39 Módosítva: 2009.07.02. 13:36
Másfél méterrel elmaradt a 2006-os rekordtól a mostani árvíz, de így is közlekedési káoszt okozott Budapesten. Főleg a hidakon és környékükön állandósultak a torlódások.

Budapestnél csütörtökön délelőtt 10-kor 714 centiméter volt a vízállás, valószínűleg ennél magasabb már nem lesz a Duna, mondta kérdésünkre Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője. Nem lehet tudni, pontosan meddig tart a tetőzés, de várhatóan késő délután elkezdődik a lassú apadás.

Reich Gyula szerint vasárnapra, de legkésőbb hétfőre elhagyja a víz az alsó rakpartokat, a takarítás után megindulhat a forgalom. Ahhoz, hogy újra megnyissák a rakpartot, 650 centiméternél alacsonyabb vízállás kell.

Budapest, Rakpart lezárás028

Budapesten 2006-ban volt minden idők legmagasabb vízállása, akkor 860 centiméteres volt az áradó Duna.

Csökkent a torlódás

Az elmúlt napokhoz képest csütörtökön reggel valamivel kisebb volt a torlódás a budapesti utakon, de egyelőre nem lehet tendenciáról beszélni, mondta Vizei Márta, a Fővinform ügyeletese. A rakpartok lezárása miatt bedugultak a párhuzamos utak, a hidakon – különösen az Erzsébet és a Petőfi hídon Pest felé – a megszokottnál is lassabb a haladás. Kritikus a helyzet a körutakon, a Budaörsi úton és az Alkotás utcában is.

Több vésztározóra van szükség

Magyarország folyóin 853 kilométer hosszon van készültség, ebből harmadfokú, 36 kilométernyi szakasz a Lajtán - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Most leginkább a Rába területén, Körmendnél van szükség segítségre, ezért oda 800 embert vezényeltek át.

Hosszabb ideig tartó és lassúbb apadásra lehet számítani a Dunán, így a következő héten is indokolt lehet a készültség fenntartása. Szabó Imre szerint a tapasztalatok egyértelművé teszik, hogy a Dunán és a Lajtán ki kell jelölni vésztározókat. (MTI)