Földrengésre készülnek a G8-csúcs helyszínén

2009.07.06. 17:54
A héten tartják a világ hét legfejlettebb ipari országa és Oroszország csúcstalálkozóját az olaszországi L'Aqulia városában, ahol áprilisban gyilkos erejű földrengés volt, és csaknem 300 ember vesztette életét. A hatóságok mentési tervet dolgoztak ki a vendégeknek, mivel a városban azóta is érzékelnek utórengéseket.

Az olasz hatóságok felkészültek arra, hogy kimentsék a G8-as országcsoport erre a hétre tervezett csúcsértekezletének a résztvevőit, ha a tanácskozás helyszínét földrengés érné, közölte hétfőn egy illetékes.

A csúcsnak az a L'Aqulia ad otthont, amelyet és amelynek környékét április elején gyilkos erejű földmozgás rázta meg, csaknem 300 ember vesztette életét. A városban azóta is érzékeltek kisebb erejű utórengéseket, a legutóbbit a múlt héten, amely a Richter-skálán mérve 4,1-es fokozatú volt.

A polgári védelmi szervek által kidolgozott terveket akkor léptetik életbe, ha egy 4-es erősséget meghaladó rengés rázná meg L'Aquilát a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország állam-, illetve kormányfői tanácskozása idején. Ebben az esetben a vezető politikusokat légi úton Rómába szállítanák, és a csúcs az olasz fővárosban folytatódna.

Az értekezletet eredetileg Szardínia szigetén akarták megrendezni, de a tragikus események után a szervezők úgy döntöttek, a csúcsot áthelyezik L'Aquila városába, hogy a résztvevők ezzel is kifejezzék szolidaritásukat a természeti csapás kárvallottjaival. Sokan még azóta is sátortáborban laknak.

Az állam- és kormányfőket egy rendőriskola épületében helyezik el. Az építmény szerkezete az április eleji rengésnél erősebbet is kibír, de a múlt heti ismétlődő földmozgás újabb aggodalmakat váltott ki.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő az Il Giornale című napilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában viszont azt mondta, ha be is következne egy rengés, a vendégek teljes biztonságban lesznek.

Franco Frattini külügyminiszter az Il Messaggero című római újságnak azt nyilatkozta, az illetékes szervek minden szóba jöhető lehetőséget számításba vettek. "Földrengést előre megjósolni nem lehet, de mi felkészültünk" - fogalmazott a külügyminiszter.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport