Tovább szedi áldozatait a háziszesz Indiában

2009.07.10. 09:50 Módosítva: 2009.07.10. 10:00
Már 107-en haltak meg India Gudzsarat államában egy vasárnapi buliban ivott szennyezett alkoholtól, további százak pedig kórházba kerültek. Az idegrendszert megtámad méreg miatt azokon sem tudnak mindig segíteni, akik orvoshoz fordultak.

Az indiai rendőrség pénteken bejelentette, hogy már 107 halálos áldozata van a házi készítésű alkoholnak, amelyet az ország nyugati részén található Gudzsarat államban ittak több százan. Egy nappal korábban még 71 halottról számoltak be. Gudzsarat legnagyobb városában 194 embert kezelnek kórházban az eset miatt, közülük 149 állapota súlyos, írja a Times of India.

Az áldozatok egy vasárnapi összejövetelen ittak házi készítésű, feltehetően szennyezett alkoholt, amitől később rosszul lettek. Az első áldozatok hétfőn haltak meg. Sokan nem mentek kórházba, otthon haltak meg, de azok közül sem tudtak mindenkin segíteni, akik orvoshoz fordultak. Az idegrendszert megtámadó lassú méreg annak ellenére gyilkol, hogy a betegek többsége már napok óta életfenntartó gépeken van, közölte egy helyi kórház munkatársa a Times of Indianak nyilatkozva.

A hatóságok szigorítanak

A tragédiára válaszul a hatóságok több mint nyolcszáz illegális szeszfőzőt tartoztattak le, és 1200 zugfőzdét számoltak fel az államban. A rendőrség körözést adott ki egy férfi ellen, akinek köze lehet a mérgező szeszhez. Az állam belügyminisztere közben vizsgálatot rendelt el a térségben igen könnyen elérhető csempészett és házilag készített italok ügyében.

Az ország nyugati részén fekvő Gudzsarat az egyetlen olyan állam Indiában, ahol alkoholtilalom van érvényben. Ezt rendszeresen megszegik a csempészek és az illegális lepárlók tulajdonosai. A sokszor rossz minőségű, szennyezett szeszek gyakran okoznak megbetegedéseket és vezetnek halálhoz, elsősorban a szegények körében, akik nem tudják megfizetni a szomszédos államokban kapható drága italokat..

Legutóbb 1989-ben történt hasonló tragédia szennyezett alkohol miatt, akkor 132 ember halt meg pár nap alatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport