Gyerekeken tesztelik a magyar H1N1-vakcinát

2009.07.23. 14:47 Módosítva: 2009.07.23. 14:53
Veszprémben tesztelik majd gyerekeken az újinfluenza elleni vakcinát, a felnőtt tesztekről egyelőre még nem döntöttek. Az Egyesült Államok gyorsított ütemben végzik a vizsgálatokat, jelenleg önkénteseket toboroznak.

A veszprém megyei kórházban tesztelik majd a gyerekeken az újinfluenza elleni oltóanyagot, mondta Rácz Jenő, a kórház főigazgatója csütörtökön. Hozzátette, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyére várnak. Ha ez megjön toborzásba kezdenek, és 100 önkéntesen kipróbálják az új vakcinát.

Az oltást a kórházban végzik majd el, a kísérlet nyomon követésében a szülők beleegyezésével jelentkező önkéntes gyermekek háziorvosai is részt vesznek majd. Hozzátette: nagyon szigorúak a szabályok, tehát teljesen kizárt, hogy ennek a tesztelésnek komolyabb kockázata lenne a gyermekekre nézve.

A főigazgató elmondta: az oltóanyag gyártója, az Omninvest kereste meg a veszprémi kórházat, hogy vállalja-e a kísérletet. Hozzátette, hogy jelenleg a gyermekgyógyászati kísérletekre mondtak igent, de ha felkérnék őket a vakcina felnőtt tesztelésére, azt is örömmel elvállalnák.

Gyorsítanak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már toborozzák az önkénteseket az újinfluenza elleni oltóanyag klinikai kipróbálásához, jelentette be szerdán este az amerikai allergológiai és járványügyi intézet. A tesztelést gyorsított ütemben fogják végezni, mert attól félnek, hogy a világjárványt okozó influenzavírus ősszel a szezonális influenzákkal egy időben fog támadni.

Az első klinikai kipróbáláshoz 18 és 65 év közötti önkénteseket keresnek. Két gyártó termékét tesztelik, a francia székhelyű Sanofi Pasteur és a CSL Biotherapies cégét. Mindkét oltóanyagot két részletben adják be, a második oltás 21 nappal követi az elsőt.. Ha az első teszt alapján az oltóanyag biztonságos, akkor 6 hónap és 17 év közötti egészséges gyerekeken is kipróbálják a vakcinát.

Lesz még egy külön teszt is, amelyben önkénteseket egyidejűleg oltanak be a hagyományos influenza és a mostani világjárványt okozó vírus ellen.

A világjárványt okozó új influenza az egész világon az Egyesült Államokat sújtja legjobban. Több mint 40 ezer laboratóriumilag bizonyított fertőzés történt, ebből 263 végződött halállal.