Egy szenzoron múlt a 9 éves gyerek élete

2009.07.28. 18:08 Módosítva: 2009.07.28. 20:10
Az Aquaworld szörfmedencéjét nem kellett átvizsgálni az élményfürdő megnyitása előtt. A tragédia után öt nappal soron kívül ellenőriznek. Az MTV híradója szerint négy meglazult csavar okozta a balesetet.

Egy elektromos szenzor megakadályozhatta volna az Aquaworldben csütörtökön történt tragédiát, ennek az ára pár tízezer forint - mondta Madaras Gábor, a minőségtanúsítványok kiadásával foglalkozó ÉMI-TÜV-SÜD Kft. vezetője.

A szenzor érzékelni tudja a fedőlapok elmozdulását, rögzítettségét, ha gond adódik, akkor azonnal le tudja állítani a rendszert.

A céget kedd reggel hivatalosan is felkérte az Aquaworld vezetése, hogy az egész fürdő területén végezzen speciális biztonságtechnikai ellenőrzést, és erről tanúsítványt állítson ki.

Nem volt előírás

Arra kérdésre, hogy korábban végeztek-e ilyen vizsgálatokat a fürdőben, Madarász Gábor azt mondta: a megnyitás előtt már megvizsgálták egyszer a területet, de akkor csak azokat a berendezéseket nézték át, amelyre törvényi előírás van. A szörfmedencére - ahol a baleset történt - nem vonatkozott semmilyen előírás.

A Magyar Televízió híradója úgy tudja, a balesetet vizsgáló külső műszaki jelentésben az áll: a szörfmedence aknájának fedelét rögzítő négy csavar meglazult, ezért nyílhatott ki a fedél. Ezt négy imbuszcsavar tartja, amelyet csak speciális kulccsal lehet kinyitni. A szakértők azt is vizsgálják, hogy miért voltak lazák a rögzítő csavarok

Négy embert kirúgtak

A vízipark szörfmedencéjénél egy 9 éves kisfiú vesztette életét múlt csütörtökön. A gyermek belezuhant egy aknába, és a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A BRFK halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.

Az Aquaworld hétfőn nyilvánosságra hozta belső vizsgálatának eredményét, amely a műszaki, karbantartó területről, illetve az üzemeltetésről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapította meg, ennek nyomán a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntették, két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony - közölte Kelecsényi Ágnes marketing és értékesítési igazgató hétfőn.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport