Illegális őssejt-beültetés Kaposváron?

2009.07.28. 23:54 Módosítva: 2009.07.29. 10:24
Egy amerikai, egy ukrán és két magyar orvost vettek őrizetbe emberi test tiltott, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett felhasználásának gyanúja miatt. A Seffer-klinika mindent cáfol.

Illegális őssejt-beültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán. A klinika ügyvezető igazgatója, Seffer Tibor határozottan cáfolta a hírt.

A Sonline állítása szerint több információforrás is megerősítette, hogy a Seffer-klinikán engedély nélküli beavatkozásokat végeztek. A klinikán kezelésenként ötmillió forintot vagy 25 ezer dollárt kértek a beavatkozásokért.

A beavatkozáshoz szükséges őssejteket állítólag elvetélt emberi magzatokból nyerték, és azokat injekció vagy infúzió formájában adták be a betegeknek. Az eljárás nem engedélyezett, és sem a hasznossága, sem a veszélyei nem kellően ismertek. A rendőrség emberi test tiltott, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett felhasználásával gyanúsítja a négy orvost - írja a hírportál. A klinika honlapján nincs hír a rendőri intézkedésről.

A Seffer-klinikán évek óta törekedtek arra, hogy humán őssejt-beültetést és gyógyászatot végezhessenek, pályázatukat azonban tavaly visszautasította az engedély kiadására hivatott akadémiai bizottság. A magánklinika ügyvezető igazgatója, Seffer Tibor cáfolta az internetes újság értesülését. Közölte, július 13-tól augusztus 3-ig zárva tart a klinika, ahol nem folyik őssejt-kutatás. Mint kifejtette, az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú őssejt-gyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel.

Az IRM engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, gyakorlatilag azóta ez a cég sem folytat őssejt-kutatást Kaposváron, és a napokban hivatalosan is felhagyott ezzel a tevékenységével.

A Blikk információi szerint ezzel szemben a klinikán 2007 óta folytak illegális őssejtkezelések. A magzatokból egy ukrán állampolgárságú nő nyerte ki az ősejteket, az ismeretlen hatású készítményt pedig amerikai társa adta be a betegeknek.

Seffer Tibor hangsúlyozta: a klinika és az IRM két különböző cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, és annak dolgozói be sem tehették a lábukat a bérelt laboratóriumba, amelynek szabályos működését a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte. A klinika igazgatója a vizsgálat lezárultáig nem kívánt reagálni a Blikk kérdésére, hogy testvére, az ismert plasztikai sebész Seffer István részt vett-e a beavatkozásokban.