Meleg fiatalokra tüzelt egy álarcos férfi Izraelben

2009.08.02. 00:36 Módosítva: 2009.08.02. 02:35
Egy álarcos férfi szombaton lövöldözni kezdett Tel-Avivban melegek egyesületének épületében. Hárman meghaltak, tizennégyen megsérültek, a támadónak sikerült elmenekülnie.

Három ember életét vesztette, legkevesebb tizennégy másik megsebesült szombat este Izraelben, amikor egy fekete ruhás, álarcos férfi a BBC tudósítója szerint tüzet nyitott fiatalok egy csoportjára a tel-avivi melegek egyesületének alagsori helyiségében. Az AFP szerint a lövöldözés a melegközösség központja előtt történt.

Egy fiú és egy lány a helyszínen életét vesztette, egy harmadik személy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe, a sebesültek közül többeknek súlyos az állapota.

A tettes az izraeli médiában megjelent híradások szerint elmenekült a helyszínről. Szemtanúk elmondták, hogy megpróbált megtámadni egy melegbárt is az első támadás közelében, de az őrök megakadályozták ebben, írja az AFP.

"Még csak most kezdtük a nyomozást, egyelőre adatokat gyűjtünk, ezért nem tudunk biztosat mondani a támadó indítékairól" - mondta Sahar Ajalon tel-avivi rendőrfőnök. Hozzátette, hogy az egyesület nem kapott fenyegetéseket az elmúlt időszakban.

Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter azt mondta a katonai rádióban, hogy homofób támadásról van szó, és azt ígérte, a rendőrség mindent megtesz azért, hogy kézre kerítse a tettest.

A rendőrség elővigyázatosságból elrendelte a merénylet helyszínével szomszédos melegbár bezárását, és arra intették az összes hasonló intézményt, hogy legyenek különösen elővigyázatosak.

A tel-avivi egyesület vezetője szerint homofób támadás történt, ami szavai szerint "nem meglepő a homoszexuálisok elleni gyűlöletkeltés fényében". A helyszínen az egyik szemtanú emlékeztetett rá, hogy egyes egyházi körök és az egyik zsidó vallási párt az elmúlt időszakban többször kirohanást intéztek a homoszexualitás ellen Izraelben.

Noha a tengerparti, kozmopolita Tel-Avivban nem bántják a melegközösséget, a zsidó állam más vidékein nem elfogadott, hogy valaki nyíltan vállalja másságát. Az évenkénti melegfelvonulás ellen Jeruzsálemben többször erőszakba torkollott az ultraortodoxok tiltakozása, írja az AFP. 2005-ben egyikük megkéselte a melegfelvonulás három résztvevőjét, tettéért tizenkét év börtönre ítélték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport