Életveszélyben lehet Natascha Kampusch

2009.08.10. 10:32
A Natascha Kampusch ügyén dolgozó két nyomozó is azt nyilatkozta, van rá esély, hogy az osztrák lány elrablójának volt tettestársa, aki akár ölhet is, ha kiderül a teljes igazság az elrablásról. Több szemtanú is azt mondta, hogy Prikopil akkor nem volt egyedül a furgonban.

Ismét címlapra került Ausztriában Natascha Kampusch, akit nyolc évig tartott fogva és molesztált egy férfi. Az Österreich című lap hétfői számában arról, ír, hogy a fiatal nő akár életveszélyben is lehet.

Johann Rzeszut, aki tagja az üggyel foglalkozó nyomozói csoportnak, azt írta a lapnak küldött levelében, hogy "jelenleg attól tartok a leginkább, hogy olyan címlappal találkozom amin az áll: 'Natascha Kampuscht holtan találták' vagy, hogy 'Halálos balesetet szenvedett Natascha Kampusch."

Rzeszut félelmét egyébként a csoport vezetője is osztja. Ludwig Adamovich hétfőn azt mondta az újságnak, hogy "Nataschának végre beszélnie kell."

A két szakember azért tart a lány meggyilkolásától vagy váratlan halálától, mert szerintük "kevéssé valószínű", hogy Nataschát Wolfgang Prikopil egyedül rabolta volna el. A nyomozók szerint végső esetben a tettestárs meg is ölheti Nataschát, ha a lány úgy döntene elmondja a teljes igazságot elrablásáról. Az egykori fogoly azonban eddig csak arról beszélt, hogy Prikopil egyedül rabolta el és tartotta őt fogva.

Ausztriában azért vették elő ismét a Kampusch aktát, mert új információkat szerzett a rendőrség. Állítólag a saját lányát pincébe záró, molesztáló és neki gyermekeket nemző Josef Fritzl ügyében indított nyomozásban bukkantak föl újabb adatok, amelyek szerint Prikopilnak volt egy segítője. Ezt támasztja alá egy másik vallomás is, amelyet egy nő tett, aki 1988-ban 12 évesen látta Natascha elrablását. Az asszony szerint Prikopil nem volt egyedül a furgonban.

2006 augusztusában került elő Natascha Kampusch, aki iskolába menet tűnt el 1998-ban. Az akkor 10 éves kislányt Ausztriában és Magyarországon is keresték. Mint kiderült, eltűnése óta egy kelet-ausztriai ház pincéjében élt, ahol egy férfi tartotta fogva. Egy gyerek szemtanú látta, amint egy kisbusszal elrabolták. Natascha 8 évnyi fogság után megszökött fogvatartója házából, amikor a férfi nem figyelt oda. A lány elrablója öngyilkos lett ezután, egy vonat alá ugrott Bécs Leopoldstadt városrészében.