Elfogták a GP Trade igazgatóját

2009.08.11. 16:20 Módosítva: 2009.08.11. 17:14
Megváltoztatta a külsejét, valószínűleg ez lett a veszte a GP Trade szökésben lévő igazgatójának, aki tavaly áprilisban több ezer tonna kukoricát lopott el, majd értékesített.

Spanyolországban elfogták a GP Trade Kft. igazgatóját, aki több ezer - egyes hírek szerint 25 ezer - tonna kukoricát értékesített, de a vételárból több millió eurót elsikkasztott.

A málagai rendőrség szerint az egyik legkeresettebb magyar bűnöző a Costa del Solon lévő Fuengirola spanyol üdülőhelyen próbált meg elrejtőzni.

A közleményben csak a nevének a kezdőbetűivel (A. I. K.) azonosított, 48 éves férfi elfogása a rendőrség szerint a település külföldi lakóinak köszönhető, akik felhívták a figyelmet a feltűnő külsejű, karján náci jelképekkel tetovált illetőre.

Jimmy gyakran sétált a tengerparton

A csak Jimmyként ismert férfi tehetős nyugdíjasnak adta ki magát, és nap mint nap felbukkant a tengerparti sétányon kutyája társaságában. A rendőrség megfigyelés alá helyezte, és sikerült azonosítani annak ellenére, hogy "gyökeresen megváltoztatta a külsejét". (Az El Mundo cikke szerint a Dömötör Imre nevet is használó férfi 1961-ben született Budapesten, elfogásakor hosszú fehér szakálla és ősz haja volt.)

kor

Az ügy előzménye: tavaly áprilisban hatalmas mennyiségű kukoricát loptak el Győr-Moson-Sopron megyei raktárakból. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal tárolta különböző helyeken az intervenciós kukoricát. Amikor az egyik raktárból éppen el akarták adni az árut, kiderült, hogy már csak szalmabálák vannak a kukoricahalmok helyén. A szalma tetejére egy kevés kukoricát is szórtak, így sokáig senkinek sem tűnt fel, hogy eltűnt a készlet.

A. I. K. alias K. I. A. cégbirodalma

Tavaly október óta áll felszámolás alatt a 60 millió forintos jegyzett tőkéjű győri székhelyű GP Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek 2007. augusztus 7-e és szeptember 14-e között volt tulajdonosa és ügyvezetője K. I. A. A cég a 2005-ös 554,6 millió forint után 2006-ban már 1,168 milliárd forintos nettó árbevételt ért el – adózás előtti eredménye 84 millió forint volt –, ám a 2007-es évről már nem készített beszámolót.

K. I. A. az Opten cégtárának adatai szerint a GP Trade-n kívül még 19 vállalkozásban volt vagy tulajdonos jelenleg is – többen az ukrán és romániai tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja –, ezek közül még egy áll felszámolás alatt, négyet pedig már felszámoltak. Cégei többsége építőipari vagy kereskedelmi vállalkozás, összesen 20 társaságából 16 a fővárosban van bejegyezve, ezek közül öt ugyanazon a XIII. kerületi címen. A legtöbb olyan cég ellen, amelyben K. I. A. megfordult, rendeltek el végrehajtást, például a nevét is viselő Korcz és Társa Kft.-ben már 2005-ben és 2006-ban a vagyoni részesedés lefoglalását is elrendelték.

Felszámolás álló egykori cége a szintén győri Gabonex 2005 Kft., amelynek 2007 márciusától júniusáig volt tulajdonosa. A megszűnt cégek közül a tavaly májusban felszámolt Fényes-Szerelvény Kft.-ben 2005 szeptemberétől a megszűnéséig, a tavaly szeptemberben megszűnt Jano Angro Kft.-ben 2002-től 2005-ig, míg a tavaly októberben felszámolt Vár-Ép Bauban 2005-től szintén annak megszűnéséig volt tulajdonos K. I. A.